Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Inotul in piscine tratate cu clor poate cauza cancer

Miercuri, 15 Septembrie 2010
Inotul in piscine tratate cu clor poate cauza cancer
Foto: Hepta
Inotul in piscine clorizate poate creste riscul de cancer la inotatori, sustin rezultatele unei cercetari spaniole facute publice luni, informeaza news.yahoo.com.

Cercetatorii de la Centrul de Cercetare in Epidemiologie Ambientala (CREAL) si de la Institutul de Cercetare al Spitalului del Mar din Barcelona au studiat indicatorii responsabili cu schimbarile genetice ireversibile, pe un grup de inotatori dintr-o piscina clorizata inchisa.

Cercetatorii de la CREAL au dezvaluit luni ca la 49 de adulti - ce au inotat timp de 40 de minute intr-o piscina clorizata inchisa - au fost observate efecte genotoxice. Inafara indicatorilor unui risc de cancer crescut, cercetatorii au mai descoperit posibilitatea contactarii unor afectiuni respiratorii, cauzate de folosirea clorului ca dezinfectant.

Studiul a fost publicat duminica in revista americana "Environmental Health Perspectives".

Directorul asociat al CREAL, Manolis Kogevinas, sustine ca rezultatele studiului nu ar trebui sa-i descurajeze pe inotatori. "Impactul pozitiv al inotului asupra sanatatii poate fi crescut prin reducerea cantitatii acestor chimicale", a spus acesta.

Mai mult, Kogevinas a sugerat ca problemele produse de o reducere a cantitatii de dezinfectant ar putea fi remediate daca inotatorii si-ar face dus inainte de a intra in apa, ar purta casti de baie si s-ar abtine de la urinat in piscina.

Te-ar putea interesa:
 • Cremele hidratante pot cauza cancer de piele

  Cremele hidratante, utilizate zilnic de milioane de persoane, pot contribui la cresterea riscului de dezvoltare a formelor cele mai frecvente de cancer al pielii, potrivit unui studiu efectuat pe cobai, publicat in Journal of Investigative Dermatology si preluat de AFP.

 • O anomalie cromozomiala ar putea fi cauza anumitor tipuri de cancer

  O anomalie cromozomiala, numita aneuploidie, s-ar putea afla la originea anumitor tipuri de cancer, potrivit unui studiu publicat in SUA, care confirma o ipoteza formulata de mult timp de oamenii de stiinta, informeaza AFP.

 • O molecula de ARN poate favoriza aparitia metastazelor in cancer

  Anumite fragmente din materialul genetic, numite micro-ARN, pot oferi celulelor canceroase capacitatea de a migra in organism, favorizand astfel aparitia metastazelor, potrivit unui studiu american publicat in revista Nature, transmite AFP. Studii anterioare au demonstrat ca o anumita molecula de ARN provoaca transformarea celulelor sanatoase in celule maligne. 

 • Vitamina B6 poate reduce cu 50% riscul de cancer la plamani

  O concentratie peste medie de vitamina B6 si de metionina, un aminoacid din structura proteinelor, reduce cu cel putin 50% riscul de aparitie a cancerului pulmonar, potrivit unui studiu efectuat in Europa si publicat in Statele Unite ale Americii, informeaza AFP.

 • Stresul poate cauza atacul de cord

  Legatura intre stres si atacul de cord a fost demonstrata pe cale stiintifica de cercetatorii britanici de la University College din Londra, al caror studiu a fost publicat recent in European Heart Journal, informeaza dailymail.co.uk.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
 • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
 • Cu toamna in par
 • Make-up trends pentru sezonul rece
 • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
 • Umbrele...de toamna
 • Cum sa ai buze frumoase
 • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii