Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Insomnia - cauze si remedii

Luni, 25 Iulie 2011
InsomniaInsomnia este o tulburare a somnului caraterizata prin imposibilitatea de a adormi sau prin trezirea dupa o scurta perioada de somn (si eventual de mai multe ori in timpul noptii). Un adult sanatos ar trebui sa doarma in general 6-8 ore pe noapte iar copiii mai mult. Unele persoane au nevoie de mai putine ore de somn, dar astfel de cazuri sunt exceptii.

Cauzele insomniei sunt variate:

-Alcoolul si cafeaua pot provoca insomnii deoarece cafeaua este un energizant iar excesul de alcool fragmenteaza somnul si produce mahmureala cateva ore mai tarziu.

-Dereglarea ceasului biologic datorita turelor de noapte.

-Zborurile lungi cand trebuie sa schimbam fusul orar (adesea apare insomnia pana ne adaptam la noul fus orar).

-Consumul anumitor medicamente poate produce, ca efect secundar, insomnia.

-Factorii de mediu: adesea oamenii se plang ca nu pot adormi datorita zgomotului, temperaturii sau luminii. De asemenea, un rol important in reglarea somnului il are somnul partenerului. Femeile se plang adesea ca nu pot adormi din cauza sforaitului barbatilor lor.

-Si nu in ultimul rand, poate cauza cea mai des invocata pentru insomnii, stresul. Mintea noastra este atat de preocupata de ceea ce ni se intampla, ne pierdem in ganduri si in scenarii, fiind incapabili sa adormim. Stresul care produce insomnie poate fi cauzat de probleme la servici, griji financiare, examene, probleme in relatia cu partenerul de viata sau in relatiile cu copiii, o trauma fizica sau psihica, etc. In aceste cazuri, somnul revine imediat ce se rezolva si se depasesc aceste conflicte.

Daca insomniile persista, daca nu sunt cauzate de un eveniment sau de o situatie temporara, clara, atunci este nevoie sa mergem la un medic. In urma investigatiilor, medicul ne va spune daca este vorba de o cauza organica a insomniei sau este o problema psihologica: adesea persoanele care trec prin depresii sau stari de anxietate au dificultati in a adormi, deoarece psihicul nostru este foarte “ocupat” cu gestionarea crizei respective.

Urgenta, durerea sufleteasca si emotionala poate fi atat de mare incat sa nu ne permita sa ne odihnim. Se creeaza astfel un cerc vicios, deoarece este cunoscut faptul ca atunci cand suntem privati de somn suntem mai irascibili, lipsiti de energie, mai pesimisti si in general tindem sa vedem lucrurile mai gri decat sunt ele in realitate.

Daca insomnia nu are cauze fizice si alegeti sa mergeti la psihoterapeut, acesta va investiga impreuna cu dumneavoastra stilul de viata, de cand a aparut aceasta problema, ce ati incercat sa faceti pana acum si va incerca sa exploreze si sa rezolve alaturi de dumneavoastra cauza pentru care a aparut insomnia.

Dar pe langa abordarea psihoterapeutica in vederea tratarii insomniei este necesar si un tratament pe care sa il prescrie doctorul. Accentuez insa faptul ca este necesar si un proces terapeutic, deoarece chiar daca putem rezolva medicamentos simptomul (adica insomnia), ea va reaparea intr-un alt moment fiindca nu a fost observata si rezolvata cauza psihica.
 
Un exercitiu simplu pentru noptile cu griji in care nu reusiti sa adormiti: inchideti ochii si fiti atenti la respiratia dumneavoastra. Chiar daca gandurile continua, intoarceti-va atentia la inspir si la expir. Somn usor!


Articolul ne-a fost oferit de doamna Ilinca Petrescu, psiholog clinician, psihoterapeut terapie familiala psihanalitica. Multumim frumos!

Contact:

Adresa cabinet:
Str. Dr. Lister, nr. 31, sector 5

http://www.psihoterapie-ilincapetrescu.ro/index.html


Te-ar putea interesa:
  • Insomnia - Cum combatem insomnia

    Insomnia reprezinta o forma de tulburare a ciclului normal de somn, care se manifesta prin reducerea sau intreruperea lui repetata, ori prin lipsa de profunzime. Cauzele insomniei pot fi de ordin fizic, psihic sau fiziologic, insa multe dintre ele pot fi inlaturate cu ajutorul catorva metode simple.

  • 6 alimente care favorizeaza insomnia

    Daca ai probleme cu somnul si in ultima perioada ai parte mai mult de nopti nedormite decat de odihna, este posibil ca si alimentele pe care le consumi sa fie vinovate. Afla care sunt cele sase elemente nutritive care iti pot alunga somnul, astfel incat sa le eviti, in special atunci cand ai parte de perioade lungi de insomnie.

  • Anemia - cauze si tratament

    Multe dintre noi ne confruntam cu ea, de ani de zile. Simptomele ei deranjante ne fac sa ajungem la medic si sa fim diagnoticate cu ceea ce se numeste anemie.

  • Cistita - cauze si tratament

    Cistita reprezinta inflamarea vezicii urinare, iar efectele ei sunt deranjante: urinari frecvente, usturimi si dureri la mictiuni (urinari).Femeile sunt frecvent afectate de aceasta afectiune, deoarece uretra este mai scurta. De ce apare? Datorita germenilor sau a infectiilor cu bacterii care ajung din zona anala in zona urinara.

  • Ulcerul gastroduodenal- cauze si simptome

    Ulcerul gastroduodenal face parte din marea familie a ulcerelor peptice, care se manifesta sub forma unor leziuni pe mucoasa stomacala (gastrica) ori duodenala (intestinului subtire superior). Leziunile apar ca urmare a actiunii de iritare si lezare emise de catre secretiile gastrice, acestea continand acid clorhidric si pepsina. Uneori, aceste secretii pot afecta chiar si esofagul.

Mesaje (4) »
...
scris de <a rel="nofollow" href="http://www.calivitadoviro.ro">calivita</a>, September 23, 2011

Exista produse naturiste pentru combaterea insomniei si a stresului.

...
scris de calivita, September 23, 2011

Exista produse naturiste pentru combaterea insomniei si a stresului. <a rel="nofollow" href="http://www.calivitadoviro.ro">calivita</a>

...
scris de Replica Rolex Watches, November 20, 2013

When buying from EBay <a rel="nofollow" href=http://www.montanagem.com/cartierwatches.asp>replica carier watches</a> , usually check that sellers rating and read a few of their most recent feedback. <a rel="nofollow" href=http://www.mnchorale.org/pro-bridges-heuer.htm>Fake Tag Heuer Watches</a> Send multiple email messages with questions about the merchandise. Exactly where did it come from? What could be the serial number <a rel="nofollow" href=http://www.montanagem.com/cartierwatches.asp>fake Cartier Watches</a> ? <a rel="nofollow" href="http://www.mnchorale.org/pro-bridges-heuer.htm">Fake Tag Heuer Watches</a> <a rel="nofollow" href=http://www.mnchorale.org/pro-bridges-heuer.htm>Fake Tag Heuer Watches</a> When was it last serviced? Can it be keeping superior time? If they do not respond, <a rel="nofollow" href=http://www.montanagem.com/cartierwatches.asp>Replica Watches for Women</a> they are not your seller. There will always be one more vendor with one more made use of Rolex that could work perfectly for you personally.

...
scris de rolex copies, January 03, 2014

<a rel="nofollow" href=http://trentonlofts.com/philippe.html>patek philippe fake watches</a> <a rel="nofollow" href=http://www.alpine-air.com/faux.php>www.alpine-air.com/faux.php</a> <a rel="nofollow" href=http://cheddarbay.com/panerai/â>fake panerai watches</a> Reproduction wrist watches are even presented in a pretend assortment over quite a few internet sites and also folks appreciate to obtain it for its appears and lower shelling out finances cost.

Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii