Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Schimbarea la fata a culturii

Marti, 09 Septembrie 2008
Schimbarea la fata a culturiiAsistam la o imbucuratoare crestere a consumului de cultura in Romania, iar marturie stau macar incasarile Teatrului National Bucuresti. Piese precum "Egoistul", "Visul unei nopti de vara", "Chicago" se joaca de stagiuni bune cu casa inchisa. Celebra si iubita piesa "Take, Ianke si Cadar" a strans din 2001, de cand se joaca saptamanal, circa 360.000 de spectatori. Incasarile nu se lasa asteptate, ajungand la peste 400.000 de euro.

Cu toate acestea, intr-o societate care pare sa se indrepte din ce in ce mai sigur spre un consum acerb de arta si cultura, Teatrul National Bucuresti se afla intr-o stare cel putin trista. Cladirea inaugurata in decembrie 1973 a mai fost renovata dupa gusturile dictatorului Nicolae Ceausescu intre anii 1983 si 1984. Astfel ca dupa adaugarea etajelor 3 si 4 in anii mentionati, cladirea TNB este marcata de bulina sperietoare, iar starea sa este deplorabila.

Din fericire, incepand cu toamna acestui an, cel mai mare centru cultural al Bucurestiului intra in renovarea de care avea nevoie ca de aer. Suma alocata pentru schimbarea la fata a TNB-ului se ridica la 40 de milioane de euro. Ministerul Culturii a obtinunt un imprumut de 250 de milioane de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru reabilitarea monumentelor istorice si a institutiilor culturale, din care 27,2 de milioane de euro vor fi alocati pentru TNB. Restul resurselor urmeaza sa fie asigurate de la bugetul de stat. Lucrarile de renovare vor dura circa 3 ani.

Schimbarea la fata a culturiiAstfel, in 2010 TNB-ul va deveni un centru cultural multifunctional. Sala Mare va avea 850 de locuri, fata de cele 1100 actuale, iar acustica si vizibilitatea vor fi mult imbunatatite. Sala Studio urmeaza sa fie redata TNB dupa refacerea Salii Omnia ca sediu al Operetei. Sala Amfiteatru va disparea, insa va fi inlocuita de doua sali de 350 de locuri (in cladirea centrala) si 250 de locuri (in subsolurile scenei de la Sala Mare). Iar pe acoperisul cladirii va exista un amfiteatru in aer liber. In plus, majoritatea instalatiilor vor fi innoite, inclusiv instalatia de climatizare.

Daca in teorie renovarea TNB suna mai mult decat promitator, inceperea lucrarilor impune si o serie de alte schimbari. Ne referim aici, in primul rand la cluburile si cafenelele care pana in aceasta vara au fost un hotspot al Bucurestiului.

Vestea cea mai proasta este ca ne luam adio de la terasa "La Motoare" care va fi desfiintata pentru a lasa loc viitorului amfiteatru in aer liber.

Cafeneau lui Dan Chisu, respectiv Cafe Deko isi va muta sediul in centrul vechi al Bucurestiului. Astfel, incepand din toamna, ne vom bucura de stand-up comediile trupei Deko intr-un sediu mai incapator. Noua locatie va avea 500 de metri patrati, cu o capacitate de 250 locuri, dubla fata de cea din TNB.
Laptaria lui Enache este singurul local care nu se muta cu mic cu mare.

Schimbarea la fata a culturiiSe cauta solutii si pentru continuarea activitatii Centrului National al Dansului. Important centru cultural, promotor al dansului contemporan din Romania, CNDB este gazda a numeroase proiecte si spectacole de profil.

In ceea ce priveste activitatea de baza a TNB, Teatrul Rapsodia este vizat pentru cumpararea sau inchiriere, pentru a inlocui spatiul Salii Mari. De asemenea, o alta optiune este amenajarea spatiilor de la subsolul TNB pentru a gazdui spectacole mai neconventionale, care altadata aveau loc in Sala Atelier.

La orizont se intrevad schimbari mari, insa perioada de tranzitie va fi destul de dificila. Nu ne ramane decat sa asteptam infaptuirea schimbarii la fata a Teatrului National Bucuresti si sa ne consolam cu gandul ca nu suntem singura tara care acum trece la repararea erorilor comuniste.

Renovarea TNB isi gaseste o replica si in situatia aceleiasi institutii de la Praga, care se afla in renovare inca de la finalul anului trecut.


Andreea - Ina Gartoi

Te-ar putea interesa:
  • Ambasadorul roman la Londra a cerut schimbarea partiala a episodului "Top Gear"

    Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, a cerut producatorilor emisiunii "Top Gear", difuzata de posturile BBC 2 si BBC, reeditarea episodului filmat in Romania si scoaterea unor replici "ofensatoare" referitoare la "tigani" si la filmul "Borat".

  • Festivalul Culturii Thailandeze, in capitala

    Festivalul Culturii Thailandeze reprezinta o punte intre cultura Thailandei si cea a Romaniei, un eveniment de mare onoare din care toti romanii pot sa invete, a apreciat, luni, Chantipha Phutrakul, ambasadoarea Regatului Thailandei in tara noastra, intr-o conferinta de presa dedicata anuntarii manifestarii.

  • Bucuresti- un oras al artei si culturii

    La sfarsit de septembrie, Capitala continua seria evenimentelor culturale, imbinand in cel mai eficient mod teatrul, dansul si muzica, incercand parca sa concureze, spre fericirea noastra, a publicului, cu Sibiul- frumoasa Capitala Culturala Europeana. Doua festivaluri deosebite vor multumi gusturile celor mai pretentiosi spectatori si vor face din aceasta perioada una de neuitat pentru iubitorii de cultura.

  • B-EST 2009 - sectiune dedicata culturii rome

    Cea de-a V-a editie a Festivalului International de Film BucharEST (B-EST IFF), ce va avea loc in perioada 23-30 martie, la Cinema "Studio" din Capitala, va cuprinde, anul acesta, o sectiune speciala destinata in exclusivitate filmelor despre cultura si cinematografia comunitatii romilor, intitulata "Romani cinema and culture".

  • S-a deschis Festivalul Culturii Thailandeze, in capitala

    Festivalul Culturii Thailandeze, o punte intre cultura Thailandei si cea a Romaniei, si-a deschis vineri portile la Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitala.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii