Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Istoria parfumului (II)

Vineri, 21 Noiembrie 2008
Istoria parfumului (II)Impactul trecutului asupra prezentului este incontestabil si se reflecta si in cazul evolutiei parfumului.

Astfel, procesul de extragere a uleiului din flori cu ajutorul distilarii este o procedura folosita in industrie si astazi.  Tehnica a fost descoperita de un doctor arab, chimist, pe numele sau Avicenna.

In secolul al XVII-lea, parfumul s-a bucurat de o mare popularitate la curtea franceza, alaturi de moda manusilor. Drept consecinta, in 1656 a fost fondata breasla creatorilor de manusi si parfumuri.

In timpul regelui Ludovic al XV-lea, tribunalul sau era supranumit "Curtea parfumata".

In clasa nobilimii si a regalitatii, uzul parfumului era de la sine inteles. Madame de Pompadour a ordonat furnizari generoase de parfumuri, regele Ludovic cerand cate o mireasma diferita pentru apartamentul sau in fiecare zi.

Perioada de conducere a lui Napoleon a continuat acest rasfat parfumat al curtilor regale. Cheltuielile pentru parfumuri ajunsesera la sume exorbitante. Se spune ca Napoleon folosea cate 60 de sticle de dublu extract de iasomie in fiecare luna, iar Josefina avea o pasiune pentru mirosul de mosc.
 
Istoria parfumului (II)Intr-atat de departe a ajuns ea cu afinitatea pentru acest miros, incat se spune ca la 60 de ani dupa moartea acesteia, in budoarul sau, mirosul de mosc inca era sesizabil.

In Anglia, parfumul a atins apogeul in vremea lui Henry al VII-lea si a reginei Elisabeta I. Astfel, se spune ca regina nu suporta mirosurile neplacute, motiv pentru care a dat o lege prin care ordona inmiresmarea locurilor publice.

Secolul al XIX-lea a marcat numeroase schimbari - in industrie, arta, dar si in ceea ce priveste parfumurile.

Surprinzator, revolutia franceza nu a diminuat oferta si cererea de parfumuri. Unul dintre brandurile vremii purta numele de "Parfum a la Guillotine".

Sub conducerea guvernului postrevolutionar, oamenii au indraznit inca o data sa-si exprime inclinatia spre marfurile de lux, incluzand aici si parfumurile.

 La sfarsitul secolului, parfumurile se axau pe aroma unei singure flori. Trandafirul, violeta, liliacul si crinul erau unele dintre cele mai cerute flori.

Aromele obtinute din amestecuri florale au fost introduse spre sfarsitul primei decade. De-a lungul timpului, nuante abstracte au fost create, revolutionand industria parfumurilor.

Datorita comertului tot mai prosper cu flori de iasomie, trandafiri si portocal, orasul Grasse din Provence a devenit cel mai important producator de materii prime pentru industria parfumurilor.

Orasul Grasse si-a pastrat statutul pana in anul 1724, moment din care Parisul a devenit centrul mondial al parfumurilor, mentinandu-si aceasta distinctie pana in ziua de azi. Case de parfumuri precum Houbigant (producator al parfumului Quelques Fleurs), Lubin, Roger&Gallet, Guerlain, toate isi aveau sediul la Paris.

Istoria parfumului (II)In 1921, Gabrielle Chanel lanseaza o marca proprie de parfum, de a carui creatie se face responsabil Ernest Beaux. Parfumul va primi numele de Chanel No. 5, fiind al cincilea dintr-o linie de parfumuri prezentata de Beaux. Chanel No. 5 a fost primul parfum 100% sintetic aparut pe piata.

Anii '30 au marcat in istoria parfumului aparitia unei game de parfumuri pentru piele, iar notele florale au devenit si ele populare, odata cu aparitia Worth's Je Reviens (1932), Caron's Fleurs (1933), Jean Patou's Joy (1935).

De-a lungul timpului, o noua tendinta s-a impus in industrie, legand designul vestimentar de parfumuri. Astfel, odata cu atingerea apogeului de catre parfumeria franceza in 1950, designeri precum Christian Dior, Jacques Fath, Nina Ricci si-au creat o linie proprie de parfumuri.


Andreea - Ina Gartoi

Istoria parfumului (I)




Te-ar putea interesa:
  • Istoria parfumului (I)

    Mirosul este un simt extrem de important in viata noastra, iar unii oameni au reusit sa faca o arta din obtinerea unor esente cat mai placute si cat mai definitorii.

  • Eva Mendes va fi noua imagine a parfumului Angel

    Actrita Eva Mendes va fi noua imagine a parfumului detinut de brandul Thierry Mugler, Angel. Ea va lua locul detinut anterior de Naomi Watts. Campania publicitara va fi realizata in luna septembrie a acestui an.

  • Audrey Tautou - imaginea parfumului Chanel No.5

    Actrita franceza Audrey Tautou, cunoscuta pentru rolurile sale din filmele "Amelie" si "Codul lui DaVinci", va fi noua imagine a parfumului Chanel No.5, incepand de anul viitor, inlocuind-o astfel pe Nicole Kidman, actuala imagine a celebrului brand, informeaza site-ul styledash.com. 

  • Emily Blunt, noua imagine a parfumului Opium by YSL

    Cu totii o iubim pe Emily Blunt! Indiferent ca e vorba de rolul jucat impecabil in Young Victoria sau de rolul de secretara rautacioasa din The devil wears Prada, actrita britanica ne-a cucerit!

  • Blake Lively Imaginea Parfumului Gucci Premiere

    Luna trecuta au aparut imagini care au confirmat zvonul cum ca Blake Lively ar fi noua imagine a ultimului parfum Gucci, Gucci Premiere.Fotografiile cat si filmul scurt pentru acest nou produs au fost realizate la renumita resedinta Sheats Goldstein din Hollywood. Cuvantul care descrie cel mai bine intreaga campanie: aur!De la nuanta parului actritei, un blond auriu, efectele sepia si rochia matasoasa cu aplicatii aurii Gucci, pana la machiajul cu reflexe aurii si bronz, intreaga campanie este reprezentativa pentru acest brand.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii