Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

"Dumnezeu s-a nascut in exil", de Vintila Horia, a fost lansat marti

Miercuri, 17 Decembrie 2008
ImageVolumul "Dumnezeu s-a nascut in exil", de Vintila Horia, care a fost distins, in 1960, cu prestigiosul premiu Goncourt, a fost lansat marti, la Uniunea Scriitorilor, din Bucuresti, de editura Art, informeaza MEDIAFAX.

Dinu Zamfirescu, presedintele Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc, prezent la lansare, a spus ca Vintila Horia este un "un mare exilat roman". Dinu Zamfirescu a subliniat faptul ca atat Vintila Horia, cat si cartea sa au avut o soarta vitrega.
   
Dupa ce autorului autoexilat in Franta i s-a decernat premiul Goncourt, o mare parte a presei franceze a inceput o campanie impotriva acestuia, numindu-l "legionar". In urma repetatelor atacuri, Vintila Horia a refuzat, in cele din urma, sa primeasca premiul Goncourt.
   
"«Dumnezeu s-a nascut in exil» era, datorita embargoului, o carte legendara", a declarat criticul Alex Stefanescu, prezent, de asemenea, la lansare, povestind cum, inainte de 1989, cartea se vindea pe piata neagra. De altfel, in cadrul lansarii a fost prezentat si filmul de televiziune "Intoarcerea lui Vintila Horia", realizat de Marilena Rotaru, in care sunt surprinse momentele traite de autor imediat dupa aflarea premiului.
   
"Dumnezeu s-a nascut in exil" este cea de-a doua carte a lui Vintila Horia publicata de editura Art, dupa "O femeie pentru Apocalips" (2007). Cartea distinsa cu premiul Goncourt este prezentata la Art intr-o noua traducere, realizata de Ileana Cantuniari, si contine un dosar-cronologie de la anuntarea pana la refuzarea premiului Goncourt, dar si un text al lui Vintila Horia, "Despre degradare si risc", in care acesta isi prezinta dezamagirea fata de campania de denigrare dusa impotriva sa.
   
Vintila Horia (1915, Segarcea -1992, Madrid) este singurul scriitor roman distins cu premiul Goncourt. Acordat in 1960, pentru romanul "Dumnezeu s-a nascut in exil", si contestat imediat de oficialitatile de la Bucuresti, cu sprijinul larg al stangii comuniste franceze, premiul (care nu i s-a retras niciodata) atesta creatia unui scriitor si ganditor cu o profunda vibratie crestina si a unui stilist de reputatie mondiala. Vintila Horia a scris enorm, in diverse genuri, in romana, franceza, spaniola si italiana.

A fost tradus in peste douazeci de tari. Toate cartile sale exprima credinta in renasterea spirituala.
Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii