|

Miercuri, 05 Noiembrie 2008 |
Mirosul este un simt extrem de important in viata noastra, iar unii oameni au reusit sa faca o arta din obtinerea unor esente cat mai placute si cat mai definitorii.
Parfumul este o parte concreta din viata noastra, desi nu este un concept vizibil. Cate dintre noi nu au un parfum preferat, o esenta pe care sa o simtim parte din noi? Sau poate ca ne alegem parfumul in functie de dispozitia pe care o avem intr-o zi, precum facem si cu tinuta vestimentara.
Numeroase evenimente din viata noastra le asociem unui miros. Spre exemplu, mirosul de scortisoara ne poate duce cu gandul la magia sarbatorilor de iarna, mirosul de crema de zahar ars ne aminteste de franturi din copilarie sau chiar parfumul iubitului ne face sa-i simtim prezenta mai aproape.
Istoria parfumului merge adanc in istoria omenirii, imbinandu-se cu aceasta de-a lungul timpului.
Conceptul de parfum provine din limba latina, de la sintagma "per fumus", tradusa "prin fum". Conotatia actuala a cuvantului "parfum" o datoram francezilor, care au definit prin acest termen mirosurile placute din aer, obtinute prin arderea tamaii.
De altfel, primul tip de parfum aparut in lume a fost tamaia. Dateaza de acum 4000 de ani si a fost descoperita de mesopotamieni. Arderea de tamaie si alte esente era o practica intalnita in ceremoniile religioase, de venerare a zeilor. De asemenea, amestecuri de rasina, ulei si lemn parfumat erau folosite la imbalsamarea mortilor.
De la mesopotamieni, parfumurile vor face parte si din viata egiptenilor. Parfumul si-a facut loc in Egipt in jurul anului 3000, devenind foarte popular odata cu regina Hatshepsut, care a intiat expeditii pentru cautarea esentelor de tamaie si a altor produse valoroase. Dovada succesului acestor expeditii a fost descoperita pe zidurile templului ridicat in onoarea reginei. Gradina din templul mentionat este o alta dovada, pomii de tamaie plantati aici fusesera adusi din expeditie.
De-a lungul timpului, parfumul a devenit disponibil si populatiei de rand, egiptenii fiind educati si obisnuiti sa se parfumeze de cel putin o data pe saptamana.
Urcarea sufletului la cer era asociata cu o unda de parfum care sa urmeze spiritul. Egiptenii purtau cu ei un parfum de la nastere si pana la moarte, iar la prepararea mormantului esentele aveau un rol extrem de important.
Unele uleiuri folosite la inmormantari erau extrem de puternice. Spre exemplu, dupa 3300 de ani de la moartea lui Tutankhamon, la deschiderea mormantului sau, o urma de parfum inca se mai putea simti! Parfumul era folosit in procesul de imbalsamare a carui durata varia intre 40 si 70 de zile. Printre aromele folosite amintim smirna si uleiul de scortisoara.
In consecinta, egiptenii doreau sa se ingrijeasca de trup pe parcursul vietii, creand o sumedenie de creme si emolienti parfumati. Imbaierea era o placere relaxanta pe de o parte, dar avea si o incarcatura sociala.
Confectionarea recipientelor de pastrare a parfumurilor era o adevarata arta in Egipt. Erau folosite materiale precum alabastrul, sticla, abanosul, portelanul. Au fost intalnite si recipiente facute din aur si piatra. Aparitia sticlei in Egipt, in preajma anului 1558 i.Hr. a dus la o revolutionare a acestei arte, sticla fiind considerata mai valoroasa decat bijuteriile.
Numeroase referiri la parfum gasim si in Biblie. Sa ne amintim ca in Noul Testament, cei trei magi au venit la pruncul Iisus cu daruri minunate: aur, varietati de tamaie si smirna. Cu mult inainte, Domnul i-a poruncit lui Moise: "Luati cu voi condimente dulci, stacte, onycha si rasina exotica cu tamaie pura si tu il vei transforma in parfum."
Tamaia este probabil cea mai cunoscuta esenta la care s-a facut referire in numeroase randuri in Biblie. Arderea tamaii era un privilegiu al preotilor, fiind exercitat din cele mai timpurii civilizatii. Acest obicei s-a pastrat pana in ziua de azi, fiind caracteristic atat Bisercii Catolice, cat si celei crestine.
Traditia parfumului a fost preluata de greci, de la egipteni. La fel ca si in cazul egiptenilor, floarea preferata a grecilor a fost crinul. Trandafirul si-a adjudecat si el un rol de seama. Folosind o varietate de miresme preparate din uleiuri volatile preparate din uleiuri vegetale (uleiul de masline si de migdala), ei au adaugat uleiuri volatile cu aroma de crini, trandafiri si anason. In ciuda interzicerii folosirii parfumului in secolul VI, atat barbatii cat si femeile foloseau cantitati impresionante de uleiuri si parfumuri.
Baile romane au ramas celebre in istorie, dintre acestea cele mai remarcabile au fost baile imparatului Caracala. "Uncutarium" era o camera speciala din incinta acestor bai, in care erau depozitate numeroase varietati de unguente, uleiuri volatile si esente.
Grecii, de altfel, sunt considerati primii care au obtinut primul parfum lichid, desi el era complet diferit de parfumurile pe care noi le cunoastem astazi.
Dupa invazia regelui Alexandru cel Mare, in secolul III i.Hr., practica de a folosi parfumul a devenit mult mai raspandita in Grecia. Theophrastus din Atena a analizat varietatea de mirosuri, uleiuri volatile si originile plantelor acestora. A cercetat efectul mirosului asupra dispozitiei si gandirii umane, notand conexiunea intre perceptia mirosului si gust.
Va continua... Istoria parfumul (II)
Andreea - Ina Gartoi
Te-ar putea interesa: Istoria parfumului (II)Impactul trecutului asupra prezentului este incontestabil si se reflecta si in cazul evolutiei parfumului. Astfel, procesul de extragere a uleiului din flori cu ajutorul distilarii este o procedura folosita in industrie si astazi. Tehnica a fost descoperita de un doctor arab, chimist, pe numele sau Avicenna. Eva Mendes va fi noua imagine a parfumului AngelActrita Eva Mendes va fi noua imagine a parfumului detinut de brandul Thierry Mugler, Angel. Ea va lua locul detinut anterior de Naomi Watts. Campania publicitara va fi realizata in luna septembrie a acestui an. Audrey Tautou - imaginea parfumului Chanel No.5 Actrita franceza Audrey Tautou, cunoscuta pentru rolurile sale din filmele "Amelie" si "Codul lui DaVinci", va fi noua imagine a parfumului Chanel No.5, incepand de anul viitor, inlocuind-o astfel pe Nicole Kidman, actuala imagine a celebrului brand, informeaza site-ul styledash.com.
Blake Lively Imaginea Parfumului Gucci PremiereLuna trecuta au aparut imagini care au confirmat zvonul cum ca Blake Lively ar fi noua imagine a ultimului parfum Gucci, Gucci Premiere.Fotografiile cat si filmul scurt pentru acest nou produs au fost realizate la renumita resedinta Sheats Goldstein din Hollywood. Cuvantul care descrie cel mai bine intreaga campanie: aur!De la nuanta parului actritei, un blond auriu, efectele sepia si rochia matasoasa cu aplicatii aurii Gucci, pana la machiajul cu reflexe aurii si bronz, intreaga campanie este reprezentativa pentru acest brand.
|

|
|
|
|
|
|

Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival  Vrei sa afli cum poti avea un suflet fericit intr-un corp sanatos? Vrei sa inveti ce schimbari trebuie sa faci in viata ta pentru a stabili echilibrul intre trup, minte si spirit? Vrei sa descoperi tehnici noi pentru a fi mai relaxat? Vrei sa gasesti instrumente care te vor ajuta sa ai o noua abordare in relatii si cariera pentru a avea succes?
-
Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
Cu toamna in par Vrei o schimbare de look pentru un nou anotimp? Vrei sa primesti toamna cu bratele deschise si cu un chip schimbat? Incepe cu parul - o tunsoare potrivita, care sa iti puna in evidenta trasaturile si frumusetea este primul pas in imbunatatirea look-ului.
-
Cu toamna in par
Make-up trends pentru sezonul rece Privirile ucigatoare, in cel mai bun si figurat sens al cuvantului, sunt la putere in acest sezon, in materie de make-up. Pornind de la culoare si ajungand pana la schimbarea formei sprancenelor, totul in acest sezon graviteaza in jurul machiajului ochilor.
-
Make-up trends pentru sezonul rece
Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei  Intre 27 si 29 septembrie Targul Ghidul Miresei, organizat in Centrul
Expozitional Romexpo, aniverseaza cea de a X-a editie. Organizatorii au
pregatit viitorilor miri un nou numar al revistei Ghidul Miresei si
premii de peste 10.000 de euro: o nunta completa, o luna de miere,
rochii de mireasa, accesorii, sedinte foto, muzica pentru nunta,
bijuterii si accesorii.
-
Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
Umbrele...de toamna Toamna se apropie si vremea capricioasa incepe sa puna stapanire pe tara noastra. In afara
de jachete, pulovere si pantaloni trebuie neaparat sa-ti accesorizezi tinuta cu noile...umbrele,
atat de necesare intr-o toamna ploioasa.
-
Umbrele...de toamna
Cum sa ai buze frumoase Cine nu isi doreste buze senzuale, moi, delicate si perfect conturate? Aceasta toamna sta, in ceea ce priveste nuantele buzelor, sub semnul culorii si pasiunii. Astfel, pe scena se vor prezenta culori dintre cele mai senzuale si incitante, puternice si pline de feminitate. Make-up artistii anunta o toamna colorata si sexy, iar stilul "total make up" revine in forta, scotand astfel in evidenta intregul chip, fara a pune accent pe o singura parte a acestuia.
-
Cum sa ai buze frumoase
Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna Vesta confortabila este una dintre elementele esentiale ale garderobei
de iarna. Cand o porti peste o rochie draguta cu imprimeuri, o pereche
de blugi sau un pulovar, aceasta adauga un element textural cool
oricarei tinute fara a o ingreuna.
-
Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna

|
|
|
|
|
|
|
|