Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Stilul militar - trenduri toamna - iarna 2010 - 2011

Vineri, 17 Septembrie 2010
Stilul militar - trenduri toamna - iarna 2010 - 2011
Foto: Hepta
Stilul militar
prezentat pe catwalk si ulterior adaptat vestimentatiei de strada nu reprezinta o noutate. Prima etalare a acestuia pe podium poate fi raportata la anii `70, atunci cand Yves Saint Laurent a adus in atentia iubitorilor de moda trench-ul specific ofiterilor. De atunci, stilul militar, desi ar putea parea destinat strict unei sfere profesionale bine delimitate, devine din ce in ce mai popular, atat timp cat se pastreaza doar anumite elemente desprinse din modelele uniformelor originale.

De ce ne place atat de mult stilul militar? Specialistii din domeniu au diverse explicatii: "Stilul militar a devenit un adevarat trend. Este impresionant. Oamenii par sa se simta mai protejati in aceste jachete militare, se simt mai in siguranta", a spus consultantul in materie de lux Robert Burke. "Nu e vorba de o moda destinata femeilor, nu e vorba de un stil feminin. Insa stilul militar pare sa se potriveasca acum maselor", a mai adaugat el.

"Stilul militar reprezinta o imbinare a elementelor hard cu cele soft, a celor masculine cu cele feminine", este de parere analistul de trenduri din partea WGSN (serviciu online de cercetare in domeniul trendurilor din moda), Claire Hamilton. "Combinarea croielii in stil militar cu diverse detalii si elemente feminine duc la un rezultat eclectic extrem de atragator, care se potriveste intentiei cumparatorului de astazi de a achizitiona ceva unic, cat mai personal.", a mai spus Hamilton.

Altii insa vad in special latura pragmatica a acestui stil vestimentar.

"Privind totul dintr-un unghi strict comercial, cred ca adevaratul factor care scoate in fata stilul militar este tocmai latura practica. Stilul militar implica de cele mai multe ori haine cu multe buzunare. Astazi vedem din ce in ce mai multe femei de cariera care trebuie sa isi poarte peste tot telefoanele, iPhone-urile sau BlackBerry-urile, plus cheile si multe altele.", crede Marc Beckham, care apartine de Agentia de management a designerilor.

"Croiala si forma hainelor in stil militar, precum si culorile neutre specifice reusesc sa se potriveasca majoritatii siluetelor si sa elimine complexele", considera Michelle Madhok, editor la Shefinds.com, ghid de shopping online.

In ceea ce ma priveste, imi place stilul militar atat timp cat ma raportez strict la partea de sus a corpului. Tot ce inseamna jachete si sacouri cambrate, paltoane, trenciuri, geci, cape sau taioare in stil militar ma atrag in special prin croiala. Ador piesele vestimentare care urmaresc linia corpului si care evidentiaza talia, iar stilul militar are acest aspect drept coordonata definitorie. In ceea ce priveste culorile, nu sunt prea incantata de acel kaki specific si cu atat mai putin de camuflaj. Prefer in schimb negrul sau cenusiul, care se potrivesc perfect rigiditatii estetice proprie acestui tip de vestimentatie.

Designerii marilor case de moda si brandurile nu se rezuma insa doar la partea de sus a corpului, dimpotriva. Ei creeaza chiar tinute all-military, cu pantaloni sau fuste in acelasi ton.

Cei care propun stilul militar pentru toamna - iarna 2010 - 2011 sunt Fendi, Burberry Prorsum, Marc by Marc Jacobs, Junya Watanabe, Wunderkind, Andrew GN... iar lista poate continua.  

Elementele comune intalnite la toti acesti designeri, diferiti din punct de vedere al conceptului, sunt croiala specifica, cambrarea hainelor, folosirea butonilor si a randurilor duble de nasturi, cat mai expusi vederii, gulerele tari, inalte, sau largi si imblanite, prezenta mansetelor si a umerilor intariti, accesorizati cu epoleti, folosirea decoratiilor in stil militar care iau locul broselor mult prea feminine, folosirea centurilor care strang si definesc talia, precum si folosirea cu predilectie a culorilor specifice: kaki, negru, cenusiu, verde masliniu, maro si albastru inchis. Bineinteles ca au existat si exceptii, cum ar fi rosu puternic sau albastru cobalt.

Stilul militar vazut ca tendinta din moda inlatura ideea initiala de cod vestimentar specific unei bresle profesionale. Probabil ca ceea ce atrage cu adevarat la acest stil vestimentar este tocmai notiunea de "uniforma", nu in sens de omogenizare cu cei din categoria de care apartii si nici de distinctie fata de cei din afara ei, ci in sens de putere, autoritate si un soi de investire mai mult sau mai putin oficiala cu o influenta benefica tie asupra celorlalti pe care nu o poti obtine prin intermediul altor modalitati de a te imbraca. Nu stiu daca am mers prea departe, insa in orice caz, hainele, modul in care le combinam si le purtam reusesc sa ne ofere mereu o alta si alta identitate, in functie de ceea ce vrem sa parem sau sa fim fata de noi si fata de cei din jur.


Marinela Gheorghe

Andrew_GN_hepta_274539.jpg
Andrew_GN_hepta_274543.jpg
Andrew_GN_hepta_274586.jpg
Burberry_Prorsum_hepta_255182.jpg
Burberry_Prorsum_hepta_255211.jpg
Burberry_Prorsum_hepta_255224.jpg
Burberry_Prorsum_hepta_255261.jpg
Junya_Watanabe_hepta_270949.jpg
Junya_Watanabe_hepta_270984.jpg
Junya_Watanabe_hepta_270994.jpg
Marc_by_Marc_Jacobs_hepta_263638.jpg
Marc_by_Marc_Jacobs_hepta_263647.jpg
Marc_by_Marc_Jacobs_hepta_263708.jpg
Wunderkind_hepta_268023.jpg
Wunderkind_hepta_268059.jpg
 

Sursa foto: Hepta


Te-ar putea interesa:
  • Trenduri 2010-2011 toamna-iarna

    Moda de toamna-iarna 2010-2011 preia multe dintre tendintele sezonului trecut, pe care le imbogateste sau le interpreteaza intr-o noua cheie stilistica. Constanta ramane preocuparea pentru utilitate si confort, extravagantele avand o partitura foarte redusa in acest sezon.

  • Trenduri toamna/iarna 2010 - 2011 - Blana

    Cand vine vorba de articolele vestimentare realizate din blana, orice fashionista se gaseste undeva intre ciocan si nicovala. Pe de o parte, trebuie sa recunoastem ca blana este un material extrem de versatil, extravagant si care poate deveni foarte usor elementul de maxim interes al unei tinute. Pe de alta parte, chit ca nu esti cea mai apriga sustinatoare a PETA, ideea de blana naturala nu mai pare atat de tentanta din punct de vedere etic. (But it's so pretty...:)

  • Trenduri toamna-iarna 2010: animal print

    Cu aparitii notabile inca din sezonul de primavara-vara, animal print-urile au devenit un trend cu drepturi depline in sezonul rece, aducand un plus de exotism si indrazneala in colectiile marilor designeri.

  • Trenduri toamna-iarna 2010: ciorapii trei sferturi

    Daca sezonul trecut, ciorapii trei sferturi se aflau printre trendurile destinate "indraznetelor", in sezonul de toamna-iarna 2010 ei cunosc un si mai mare succes, devenind o alegere de neocolit pentru orice domnisoara care vrea sa fie in tendinte.

  • Tendinte toamna iarna 2010: tinute in stilul anilor '70

    Daca influenta anilor '70 s-a facut pana acum resimtita mai ales in hairstyle si machiaj, in sezonul de toamna-iarna 2010 ea intra puternic si in domeniul vestimentar, in colectiile unor mari case precum Chloe, Rochas, Balmain sau Salvatore Ferragamo.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii