Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Deficitul de vitamina D creste riscul de mortalitate

Marti, 24 Iunie 2008

Deficitul de vitamina D creste riscul de mortalitateNivelurile insuficiente de vitamina D sunt asociate cu riscuri mai mari de mortalitate, mai ales in randul persoanelor care sufera de maladii cardiovasculare, potrivit unui studiu publicat in Archives of Internal Medicine si preluat de AFP. La studiu, care a inceput in 1997, au participat 3.258 de pacienti cu varsta medie de 62 de ani. 


Persoanele cu niveluri mai scazute de vitamina D in organism prezentau un risc dublu de deces in urmatorii 7,7 ani de la debutul studiului fata de participantii care aveau un nivel mai ridicat de vitamina D in sange.

Asocierea este mai semnificativa in randul pacientilor cu maladii cardiovasculare care sufera de un deficit mare de vitamina D in organism, subliniaza autorii acestui studiu, coordonat de profesorul Harald Dobnig, de la facultatea de medicina din cadrul Universitatii din Graz, Austria.

In timpul celor opt ani de monitorizare, 737 de pacienti (22,6%) au decedat. Dintre acestia, 463 (62,8%) sufereau de maladii cardiovasculare. Potrivit specialistilor, 307 dintre voluntarii care au decedat aveau in organism cel mai scazut nivel de vitamina D dintre toti participantii la studiu.


Deficitul de vitamina D creste riscul de mortalitateSpecialistii nu au reusit inca sa stabileasca modul in care vitamina D contribuie la agravarea maladiilor cardiace sau la deces survenit din alte cauze. insa aceasta vitamina joaca un rol extrem de important in sistemul imunitar. Un studiu realizat de profesorii de la Universitatea Harvard (Massachusetts, SUA), publicat la mijlocul lunii iunie, a stabilit o asociere intre frecventa crizelor cardiace si un nivel scazut de vitamina D in organism.

Studii precedente au stabilit, de asemenea, o asociere intre un nivel scazut de vitamina D in organism si diabet, obezitate si hipertensiune arteriala. Totodata, deficitul de vitamina D a fost asoiciat cu mai multe tipuri de cancer. Potrivit specialistilor de la Archives of Internal Medicine, cel putin 50% dintre adultii cu varste peste 50 de ani din lume sufera de un deficit de vitamina D, iar aceasta problema afecteaza, aparent, o proportie importanta dintre tineri.

Diminuarea activitatilor exterioare, poluarea atmosferica, imbatranirea se numara printre cauzele posibile ale carentei de vitamina D la majoritatea oamenilor. Principala sursa de vitamina D o constituie expunerea zilnica la soare, timp de 10 - 15 minute, pielea putand astfel fabrica elementul cu ajutorul razelor ultraviolete.

Principalele surse alimentare sunt speciile de peste gras - o cantitate de 85 de grame de ton contine 200 de unitati internationale de vitamina D. Institutul American de Medicina recomanda o doza zilnica de 200 de unitati de vitamina D pntru copii si adulti cu varsta pana in 50 de ani. Persoanele cu varsta peste 50 de ani trebui sa consume zilnic intre 400 si 600 de unitati de vitamina D. Unii specialisti sunt de parere ca aceste cantitati sunt insuficiente si recomanda suplimentele alimentare, insa abuzul poate fi periculos.


sursa: mediafax.ro
Te-ar putea interesa:
  • Deficitul de vitamina E contribuie la declinul functiilor fizice

    Deficitul de vitamina E, care apare, in general, din cauza unei alimentatii dezechilibrate, contribuie la declinul functiilor fizice in cazul persoanelor de varsta a treia, potrivit unui studiu american, publicat in Journal of the American Medical Association, informeaza AFP. 

  • Suplimentele cu calciu pot creste riscul de infarct

    Suplimentele alimentare cu calciu la care apeleaza in general persoanele in varsta pentru a combate osteoporoza ar putea conduce la o crestere a riscului de infarct, potrivit unui studiu publicat vineri in British Medical Journal (BMJ), informeaza AFP.

  • Obezitatea creste riscul aparitiei cancerului pancreatic

    Femeile obeze cu un abdomen voluminos prezinta cu 70% mai multe riscuri de a dezvolta un cancer pancreatic, potrivit unui studiu publicat in British Journal of Cancer si preluat de BBC.

  • Renuntarea la fumat poate creste riscul de diabet

    Fumatul este unul dintre factorii de risc pentru declansarea diabetului de tipul II, insa renuntarea la fumat poate sa creasca si mai mult acest risc, pe termen scurt, potrivit unui studiu publicat recent in Annals of Internal Medicine Journal, informeaza Reuters.

  • Consumul de carne creste riscul de cancer pulmonar

    Persoanele care consuma multa carne rosie si procesata prezinta riscuri mai mari de a se imbolnavi de cancer, mai ales pulmonar si colorectal, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani si preluat de Reuters.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii