Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Endometrioza - o boala foarte grava

Joi, 20 Noiembrie 2008
ImageAfectiune cu simptome extrem de neplacute, caracterizata de dureri insuportabile reflectate in toata zona abdominala, endometrioza afecteaza un numar ingrijorator de mare de femei.

Pentru acestea, fiecare menstruatie reprezinta un intreg sir de zile ingrozitoare, cu sangerari abundente, dureri, disconfort si o stare generala foarte proasta.

In timpul menstruatiei, fragmente ale mucoasei uterine sunt, in mod normal, eliminate odata cu sangele menstrual; in unele cazuri insa, acestea inainteaza prin trompele uterine si se fixeaza pe alte organe din cavitatiea pelviana (ovar, vezica urinara, rect, colon), sau raman pe muschii uterului, formand chisturi.

Durerile in timpul zilelor menstruale apar asadar ca urmare a compresiei si ruperii acestor chisturi si propagarii starii de disconfort in toata zona aderenta celei afectate.

Cauzele instalarii endometriozei nu sunt inca pe deplin cunoscute; totusi, in majoritatea cazurilor boala apare ca urmare a unui traumatism suferit de colul uterin, a unei biopsii ori a unei interventii cu laser.

Endometrioza afecteaza femeile cu varste cuprinse intre 15 si 45 de ani, independent de factori cum ar fi: inceperea vietii sexuale ori frecventa actelor sexuale.

Endometrioza - o boala foarte grava Simptomele care insotesc afectiunea pot avea intensitatea diferita de la un caz la altul, insa tendinta certa este de a se agrava in lipsa unui tratament corespunzator.

Printre cele mai frecvente semne putem aminti:

- dismenoreea - o menstruatie dureroasa, cu crampe ce nu cedeaza la medicamente si sunt asociate cu dureri de rinichi sau de stomac,
- menstruatie ce depaseste 7 zile,
- flux menstrual de la abundent la foarte abundent,
- eliminarea de sange negru si cheaguri,
- sangerari in afara ciclului menstrual,
- dispareunia - dureri foarte mari in timpul contactului sexual,
- dureri in cazul folosirii tampoanelor interne,
- dureri la urinare,
- hematurie - identificarea sangelui in urina.

Toate aceste simptome aduc cu sine si o stare psihica foarte proasta si iritabilitate.

Atentie insa! Doar medicul ginecolog este cel care poate da, in urma examenului de laborator, diagnosticul de endometrioza.

Cu toate ca majoritatea femeilor considera drept fireasca prezenta instalarii unor dureri foarte puternice in timpul menstuatiei sau prelungirea ciclului menstrual, cresterea in intensitate dar si repetarea in fiecare luna necesita consultarea medicului!

Diagnosticarea endometriozei se realizeaza de catre medic in 2 etape:

- prin anamneza - discutia libera intre medic si pacient cu privire la instalarea si severitatea durerilor, si
- prin examen pelvic.

Daca se considera necesar, cadrul medical poate cere suplimentarea examenelor prin ecografie transvaginala sau laparoscopie.

Netratata, ori netratata la timp, endometrioza afecteaza, pe langa calitatea vietii, sistemul reproducator. Din nefericire, aproximativ 40% dintre paciente au devenit infertile, iar cifra aceasta alarmanta ar trebui sa dea serios de gandit inainte de a amana vizita medicala.

Endometrioza - o boala foarte gravaCa in cazul multor alte afectiuni, si endometrioza devine mai greu de tratat odata cu trecerea timpului; de aceea, pacientele in stadiul incipient sunt deseori sfatuite sa se grabeasca in conceperea unui copil, deoarece, in timp, in acest caz, sansele de conceptie scad.

In multe situatii, in perioada sarcinii si dupa aceasta, femeile cu endometrioza au semnalat ameliorarea simptomelor si imblanzirea durerilor chiar pana la disparitia lor totala.

Tratamentul adecvat va fi decis numai de catre medic, iar acesta poate opta intre unul medicamentos ori chirurgical. In cazurile severe, ambele tipuri de tratament pot fi necesare.

Cu toate ca endometrioza este o afectiune extrem de grava, medicii sunt surprinsi de neconstientizarea acestui lucru de catre femeile din toate mediile sociale si de toate varstele.

Acceptarea simptomelor si incadrarea lor in "normal", precum si amanarea vizitei la medic sau a inceperii tratamentului nu fac altceva decat sa prelungeasca boala si sa o agraveze!


Bianca Predut
Te-ar putea interesa:
  • Persoanele obeze prezinta o forma mai grava de astm

    Persoanele supraponderale care sufera de astm prezinta stadii mai avansate ale bolii, spre deosebire de alte persoane care au astm, dar nu sunt obeze, conform unui nou studiu canadian preluat de Reuters.

  • Diabetul - o boala mondiala

    Diabetul este o boala cronica si este evidentiata prin nivelul ridicat al glucozei in sange (hiperglicemie). Excesul de glucoza in sange este daunator. Pentru ca organismul nostru sa functioneze echilibrat avem nevoie de energie. Aceasta energie se procura in momentul in care glucoza ajunge la celule, dar pentru lucrul acesta, ea are nevoie de insulina (un hormon secretat de pancreas). Diabetul apare atunci cand pancreasul nu secreta suficienta insulina.

     

  • Foarte multi obezi nu considera ca sunt grasi

    Un numar impresionant de persoane supraponderale nu considera ca ar fi prea grase, arata un nou studiu. Mai mult de 2000 de persoane obeze din Texas, urmarite intre anii 2000-2002, 14% americani de origine africana, 11% latino-americani - si doar 2% populatia alba - considera ca nu au nevoie sa piarda in greutate, conform statisticilor realizate de Dr. Tiffany M. Powell si de colegii ei de la Universitatea din Texas, conform news.yahoo.com.

  • Persoanele in varsta infectate cu HIV sunt in numar foarte mare

    Numarul persoanelor cu varste de peste 50 de ani infectate cu virusul imunodeficientei umane (HIV), care declanseaza maladia SIDA, este neasteptat de ridicat, potrivit unui studiu publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), informeaza AFP, conform MEDIAFAX.

  • Cancerul pancreatic poate fi produs de carnea foarte prajita

    Consumul regulat de carne prajita in exces, aproape arsa, creste cu aproape 60% riscul de declansare a cancerului pancreatic, potrivit unui studiu american prezentat la conferinta anuala a American Association for Cancer Research, in Denver, relateaza AFP.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii