Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Insomnia - Cum combatem insomnia

Joi, 12 August 2010
Cum combatem insomnia
Foto: Hepta
Insomnia
reprezinta o forma de tulburare a ciclului normal de somn, care se manifesta prin reducerea sau intreruperea lui repetata, ori prin lipsa de profunzime. Cauzele insomniei pot fi de ordin fizic, psihic sau fiziologic, insa multe dintre ele pot fi inlaturate cu ajutorul catorva metode simple.

O prima metoda consta in supravegherea dietei si a regimului de culcare/trezire. Alimentele grele si cele excitante pot interfera cu ciclul normal al somnului, la fel si orele de dormit neregulate. Pentru a elimina aceste posibile cauze ale insomniei, vom lua masa de seara cu cel putin 1-2 ore inainte de culcare. In cadrul ei vom evita carnurile grele sau intens procesate (carne de vanat, mezeluri, conserve), ouale, branzeturile fermentate si dulciurile concentrate, precum si excitantii de tipul cafelei, colei, ceaiurilor tari si al alcoolului (baut in exces).

Pe de alta parte, alimentele care imbunatatesc calitatea somnului (si care ne ajuta sa adormim mai usor) contin carbohidrati usori, proteine de calitate si/sau magneziu. Aici putem include painea integrala (in cantitati moderate), cerealele integrale (pentru cei care nu au intoleranta la gluten), legumele - in special cele cu frunze verzi -, carnurile usoare (pui, vita, peste), branzeturile (inclusiv cascavalul) si uleiul de masline in cantitati mici, precum si semintele de dovleac, migdalele sau fisticul in cantitati foarte mici (maxim un pumn).

Multe studii arata ca un pahar de vin rosu baut regulat inainte de culcare va imbunatati digestia si asimilarea grasimilor. De asemenea, foarte utile se pot dovedi ceaiurile digestive ori sedative, cum sunt cele de galbenele, musetel, tei sau valeriana. 

In ceea ce priveste orarul de somn, acesta este indicat sa fie unul regulat, pentru ca in timp sa se poata incadra in mecanismele naturale ale corpului. Aceste mecanisme pot fi afectate atat de orele neregulate de culcare/trezire, cat si de fluctuatiile hormonale specifice perioadei premenstruale sau menopauzei. Tratarea acestora printr-o alimentatie adecvata, dublata de anumite remedii naturiste, poate rezolva si problema insomniei.

Este indicat de asemenea sa nu efectuam activitati fizice intense cu cel putin 2-3 ore inainte de culcare, pentru a lasa ragaz organismului sa se destinda. In schimb, putem opta pentru cateva exercitii usoare de yoga sau pentru o plimbare relaxata de o jumatate de ora - o ora. Amandoua asigura o buna oxigenare a creierului, consumand in acelasi timp din rezervele energetice ale organismului.

Foarte important este si ambientul in care dormim. Camera trebuie sa fie bine aerisita, luminata slab si cu o temperatura potrivita. In plus, ea ar trebui sa fie dedicata numai odihnei (si activitatii sexuale), nu si lucrului sau uitatului la televizor. Orice sursa mutabila de zgomot sau lumina (inclusiv ceasul desteptator) care ne-ar putea distrage atentia de la somn va fi amplasata de preferinta in alta camera.

Cum combatem insomnia
Foto: Hepta
"Ritualul" dinaintea somnului merita si el o atentie sporita. Fie ca alegem o plimbare usoara, cateva exercitii de relaxare, o lectura tihnita sau audierea unei muzici ambientale, esential este ca prin aceasta sa semnalam organismului trecerea la regimul de relaxare nocturna.

Iar daca dupa ce am urmat pasii anteriori, somnul ne ocoleste in continuare, putem recurge la tehnica vizualizarii. Putem sa ne imaginam, incluzand cat mai multe senzatii (tactile, olfactive, auditive), ca ne aflam intr-un loc placut si linistit(or). Sau putem vizualiza cum zavoram undeva ori facem sa dispara, sub orice forma, grijile de peste zi. Important este aici sa vizualizam totul cat mai detaliat si cu cat mai multa rabdare, astfel incat somnul sa ne cuprinda pe nesimtite.



Andreea Peticaru



Te-ar putea interesa:
  • Insomnia - cauze si remedii

    Insomnia este o tulburare a somnului caraterizata prin imposibilitatea de a adormi sau prin trezirea dupa o scurta perioada de somn (si eventual de mai multe ori in timpul noptii). Un adult sanatos ar trebui sa doarma in general 6-8 ore pe noapte iar copiii mai mult. Unele persoane au nevoie de mai putine ore de somn, dar astfel de cazuri sunt exceptii.

  • 6 alimente care favorizeaza insomnia

    Daca ai probleme cu somnul si in ultima perioada ai parte mai mult de nopti nedormite decat de odihna, este posibil ca si alimentele pe care le consumi sa fie vinovate. Afla care sunt cele sase elemente nutritive care iti pot alunga somnul, astfel incat sa le eviti, in special atunci cand ai parte de perioade lungi de insomnie.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii