Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Sanatatea noastra (mentala) cea de toate zilele

Joi, 07 Iulie 2011
Sanatatea noastra (mentala) cea de toate zilele
Sursa foto: Hepta
Ultimele statistici arata faptul ca femeile sunt predispuse la depresie si atacuri de panica de doua ori mai mult decat barbatii. De asemenea, la locul de munca de cele mai multe ori femeilor li se dau mai multe sarcini decat li se dau barbatilor.

Astfel, nivelul de stres creste si se ajunge la cele doua tulburari mentionate mai sus. Sa vorbim dar despre santate in general si mai precis despre santatea mentala (un subiect inclus in aria mai vasta a sanatatii in general, conform OMS).

OMS defineste sanatatea mentala drept starea subiectiva de bine in care fiecare individ isi realizeaza propriul potential, poate gestiona stresul normal al vietii, poate lucra in mod productiv si fructuos si poate aduce o contributie comunitatii sale (OMS, 2007). De asemenea, se subliniaza faptul ca sanatatea nu inseamna doar absenta bolii.

Cum putem ajunge deci la acea stare de bine subiectiva?


Noi femeile, care suntem sotii, mame, fiice, femei de afaceri, subalterne, prietene. Si care, pe deasupra, mai trecem si in fiecare luna prin SPM. O solutie ar fi analizarea si constientizarea fiecarui rol pe care il indeplinim in viata.

Cum sunt eu la serviciu?

Cum sunt acasa, cu iubitul meu?

Ce relatie am cu fiul sau fiica mea?

Cat timp si disponibilitate aloc fiecarui om din viata mea?

Cum mentin echilibrul intre aceste roluri si cum gestionez conflictele inevitabile care apar intre ele?

Un alt aspect important este existenta unei pasiuni. Ceva care sa rezoneaze cu personalitatea noastra, ceva care sa facem cu placere. Ideal ar fi munca, dar cate dintre noi putem spun cu adevarat “Da, ceea ce fac, fac cu pasiune!” Cei care au facut din pasiunea lor profesie sunt norocosi. Chiar daca nu ne facem profesia cu pasiune este foarte sanatos sa ne gasim un hobby, ceva care sa rezoneze cu noi insine, sa ne angajeze in totalitate si sa ne faca placere. Este unul dintre modurile de a avea grija de noi insine, de a ne respecta.

Un alt factor pe care cercetatorii l-au inclus pe lista “pasilor” care duc spre starea de bine, si aici il mentionez pe M. Seligman si cartea lui “Fericirea autentica”, il constituie relatiile sociale.

Studiile au aratat ca persoanele care au multi prieteni, care apartin unei comunitati solide si cultiva relatii sociale puternice, autentice, sunt mai fericiti. Ei gasesc astfel un mediu in care isi pot impartasi valorile, experientele, pot face schimb de informatii si de trairi cu alte persoane. Si poate cel mai important este faptul ca se simt apreciati si valorizati pentru ceea ce sunt. Nu este intamplator faptul ca persoanele casatorite au o speranta de viata mai ridicata si declara ca sunt mai fericite.

Dar ce se intampla atunci cand nu ne simtim bine cu noi insine? Cand echilibrul din viata noastra este precar si simtim ca nu mai putem face fata evenimentelor, cand suntem in criza? Este recomandat  sa cerem ajutor unui psihoterapeut. Urmand o psihoterapie individuala sau o consiliere putem ajunge sa depasim dificultatile in care ne aflam. Rolul psihoterapeutului este de a asculta clientul si de a-i usura suferinta.

Adesea oamenii vin la cabinetul psihoterapeutului si spun “Am nevoie sa ma descarc, as vrea sa ma ascultati.” Este un gest de mare curaj si dorinta de schimbare, este primul pas inspre insanatosire, momentul in care reusesti sa ceri ajutor. Prin relatia terapeutica stabilita cei doi pornesc impreuna pe un drum al cunoasterii problemei, al cunoasterii de sine si al analizei pacientului. Astfel, se restabileste sanatatea mentala si echilibrul interior.

Articolul ne-a fost oferit de doamna Ilinca Petrescu, psiholog clinician, psihoterapeut terapie familiala psihanalitica

Contact:

Adresa cabinet:
Str. Dr. Lister, nr. 31, sector 5

http://www.psihoterapie-ilincapetrescu.ro/index.html




Te-ar putea interesa:
  • Cafeaua solubila stimuleaza performanta mentala

    Cafeaua solubila stimuleaza performanta mentala, hidrateaza organismul si are un continut bogat in antioxidanti care protejeaza celulele organismului de distrugerea oxidativa, potrivit unor studii.

  • Concediul si sanatatea!

    Traim in secolul XXI, cand femeia s-a emancipat (de cativa ani a inceput acest proces), devenind dintr-o femeie "de casa", o adevarata femeie de afaceri! Chiar daca acest lucru este benefic pe planul social si profesional, pe un alt plan, secundar sau "in coada listei", sta sanatatea!

  • Animalele de casa si sanatatea

    Studiile indica faptul ca exista o polemica in legatura cu influenta animalelor de casa asupra sanatatii posesorilor lor: unii sustin ca animalele exercita o influenta pozitiva asupra tensiunii arteriale, a nivelului colesterolului, altii sustin ca nu exista nici o legatura intre posesia unui animal de casa si starea sanatatii.

  • Sanatatea, intotdeauna pe primul plan

    Cand te gandeai cum sa compui sms-ul ala de sarbatori cat mai cald si respectuos, aveai grija sa strecori printre primele urari expresia "iti urez multa sanatate..." si asa mai departe.

  • Mancarea tip fast-food si sanatatea

    De cativa ani, populatia Romaniei se confrunta cu nenumarate cazuri de obezitate, boli de inima, diferite tipuri de cancer, diabet, colesterolul este ridicat, iar tensiunea arteriala este crescuta. Care este de fapt cauza acesor boli? Este simplu.

Mesaje (3) »
...
scris de new_machbeth, August 08, 2011

Buna. Eu imi mentin mintea in forma cu un supliment nutritiv de la Bio Elemente, Mental Super Formula, imbunatateste activitatea celulelor neuronale si stimuleaza procesele cognitive si capacitatea intelectuala. Il recomand oricarei persoana, de orice varsta:)

...
scris de replica carier watches, November 18, 2013

<a rel="nofollow" href=http://www.montanagem.com/cartierwatches.asp>fake Cartier Watches</a> Watches happen to be developed several centuries ago. <a rel="nofollow" href=http://www.gisteq.com/shop-hublot.php>Fake Hublot Watches</a> <a rel="nofollow" href=http://www.mnchorale.org/pro-bridges-heuer.htm>Fake Tag Heuer</a> These pieces began only as sundials and later on improved its styles with time <a rel="nofollow" href=http://www.gisteq.com/shop-hublot.php>Fake Hublot Watches</a> <a rel="nofollow" href=http://www.gisteq.com/shop-hublot.php>Fake Hublot Watches</a> . Modern day watches are usually worn around the wrist which consists of a bracelet or strap produced of leather <a rel="nofollow" href="http://www.mnchorale.org/pro-bridges-heuer.htm">Fake Tag Heuer Watches</a>, steel, alloy or rubber. It also functions other useful capabilities together with the date <a rel="nofollow" href=http://www.mnchorale.org/pro-bridges-heuer.htm>Fake Tag Heuer Watches</a> .

...
scris de replica cheap watches, January 07, 2014

Look that flat very well scuff marks. <a rel="nofollow" href=http://trentonlofts.com/philippe.html>philippe patek replica watches</a> yet, You should invest a bit longer <a rel="nofollow" href=http://cheddarbay.com/panerai/â>fake panerai watches</a> , In the event a a lot more or higher leading scrapes <a rel="nofollow" href=http://www.alpine-air.com/faux.php>rolex duplicate watches</a> .

Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii