Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Biografie Grigore Vieru

Luni, 19 Ianuarie 2009
Biografie Grigore VieruPoetul Grigore Vieru, care avea 73 de ani si fusese internat in stare grava la Centrul National Stiintifico-Practic de Medicina de urgenta din Chisinau dupa ce a fost ranit intr-un accident rutier, a decedat in noaptea de sambata spre duminica, potrivit PRO TV Chisinau.


Poetul Grigore Vieru s-a nascut pe 14 februarie 1935, in satul Pererita de pe malul stang al Prutului, fostul judet Hotin. A debutat editorial in 1957, student fiind, cu o placheta de versuri pentru copii, "Alarma", apreciata de criticii literari.

In 1958, Vieru a absolvit Institutul Pedagogic "Ion Creanga" din Chisinau, Facultatea de Filologie si Istorie. In acelasi an, i-a aparut a doua culegere de versuri pentru copii, "Muzicute", si s-a angajat ca redactor la revista pentru copii Scanteia Leninista.
   
A fost redactor la revista Nistru, publicatie a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Intre 1960 si 1963, Vieru a fost redactor la editura Cartea Moldoveneasca, unde i-au aparut si doua plachete de versuri pentru copii: "Fat-Frumos si Curcubeul" si "Buna ziua, fulgilor!". In 1964, publica in revista Nistru poemul "Legamant", dedicat poetului Mihai Eminescu.
   
In 1965, ii apare volumul "Versuri pentru cititorii de toate varstele", pentru care i se acorda Premiul Republican al Comsomolului in domeniul literaturii pentru copii si tineret (1967). In 1967, Revista Nistru publica poemul "Barbatii Moldovei", cu o dedicatie pentru "nationalistul" Nicolae Testimiteanu. Intregul tiraj este oprit, iar dedicatia este scoasa.
   
In 1968 are loc o cotitura logica in destinul poetului, consemnata de volumul de versuri lirice "Numele tau", cu o prefata de Ion Druta. Cartea este apreciata de critica literara drept cea mai originala aparitie poetica. Chiar in anul aparitiei, cartea devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatura nationala contemporana. Trei poeme din volum sunt intitulate "Tudor Arghezi", "Lucian Blaga", "Brancusi", iar alte doua sunt inchinate lui Nicolae Labis si Marin Sorescu. Asemenea dedicatii apar pentru prima oara in lirica basarabeana postbelica.
   
In 1969, el publica "Duminica cuvintelor" la editura Lumina, cu ilustratii de Igor Vieru, o carte mult indragita de prescolari, care a devenit "obligatorie" in orice gradinita de copii.
   
In 1970, editura Lumina publica "Abecedarul", semnat de Spiridon Vangheli, Grigore Vieru si pictorul Igor Vieru. S-a dat o lupta apriga de cativa ani pentru aparitia lui, lupta in care s-au angajat si invatatorii basarabeni, lucrarea fiind considerata nationalista de catre autoritati. Tot in 1970, apare volumul selectiv de versuri pentru copii "Trei iezi". La numai cateva zile dupa aparitie, in urma unui denunt, volumul este retras din librarii pentru poemul "Curcubeul", in care s-a gasit "ascuns" tricolorul romanesc.
   
Potrivit MEDIAFAX, in 1973, Grigore Vieru trece Prutul in cadrul unei delegatii de scriitori sovietici. Participa la intalnirea cu redactorii revistei Secolul XX, Dan Haulica, Stefan Augustin Doinas, Ioanichie Olteanu, Geo Serban si Tatiana Nicolescu.
   
In 1974, Zaharia Stancu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, ii face o invitatie oficiala din partea Uniunii Scriitorilor, careia poetul ii da curs. Viziteaza Transilvania, insotit de poetul Radu Carneci. In acelasi an, apare volumul de versuri lirice "Aproape", cu ilustratii color de Isai Carmu.
   
In 1977, la invitatia Uniunii Scriitorilor din Romania, Vieru viziteaza, impreuna cu sotia, mai multe orase din Romania: Bucuresti, Constanta, Cluj-Napoca si Iasi. Un an mai tarziu, prin aparitia la editura Junimea din Iasi (director Mircea Radu Iacoban) a volumului "Steaua de vineri", cu un cuvant-inainte semnat de Nichita Stanescu, se rupe tacerea intre scriitorii romani de pe ambele maluri ale Prutului.
   
In 1981, la editura Albatros din Bucuresti (director Mircea Santimabreanu), in colectia "Cele mai frumoase poezii", apare o selectie din lirica poetului sub numele "Izvorul si clipa", cu o prefata de Marin Sorescu.
   
In 1982 este lansat filmul muzical pentru copii "Maria Mirabela", al regizorului Ion Popescu, textele pentru cantece fiind semnate de Grigore Vieru, iar in 1988 i se acorda cea mai prestigioasa distinctie internationala in domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Anderesen. In acelasi an apare cartea de versuri "Radacina de foc", la Editura Universul din Bucuresti (director Romul Munteanu).

In 1989, Vieru este ales deputat al poporului. Adunand in jurul sau pe cei mai populari interpreti si compozitori de muzica usoara din Basarabia, poetul intreprinde un turneu in Moldova de peste Prut.
   
In 1990, Grigore Vieru este ales Membru de Onoare al Academiei Romane, in 1991 devine membru al Comisiei de Stat pentru Problemele Limbii, iar in 1992, Academia Romana il propune pentru premiul Nobel pentru Pace. In 1993, poetul este ales membru corespondent al Academiei Romane.
   
La implinirea varstei de 60 de ani, in 1995, Vieru este sarbatorit oficial la Bucuresti, Iasi si la Uniunea Scriitorilor din Chisinau. In acelasi an, poetul este ales membru al Consiliului de administratie pentru Societatea Romana de Radiodifuziune. In 1996 este decorat cu Ordinul Republicii.
   
In 1997, Editura Litera din Chisinau lanseaza volumul antologic "Acum si in veac" (Colectia: Biblioteca scolarului), iar in 2000 este decorat cu Medalia guvernamentala a Romaniei "Eminescu" - 150 de ani de la nastere.
   
Culegeri din lirica si poezia sa pentru copii au aparut, de-a lungul anilor, in tari precum Franta, Rusia, Ucraina, Letonia, Lituania, Estonia, Georgia, Armenia, Macedonia, Bulgaria si Bielarus.


Te-ar putea interesa:
  • Ne-a parasit Grigore Vieru

    Poetul Grigore Vieru, internat in stare grava la Centrul National Stiintifico-Practic de Medicina de urgenta din Chisinau dupa ce a fost ranit intr-un accident rutier, a decedat in noaptea de sambata spre duminica, relateaza PRO TV Chisinau, preluat de MEDIAFAX.

  • Grigore Vieru, internat in stare critica

    Poetul Grigore Vieru a fost internat la sectia Reanimare a Spitalului de Urgenta din Chisinau, in prezent fiind conectat la aparatele de respiratie artificiala, in urma unui accident rutier care a avut loc in noaptea de joi spre vineri, informeaza site-ul agentiei de presa moldovene Info-Prim Neo, citat de MEDIAFAX.

  • Grigore Vieru, condus pe ultimul drum

    Poetul Grigore Vieru este condus, marti, pe ultimul drum, de mii de oameni - oficialitati, rude, prieteni, dar si simpli admiratori. La ora 9,30, sicriul cu trupul neinsufletit a fost transportat de la biserica 'Sfanta Teodora de la Sihla', la Teatrul de Opera si Balet, unde cei care l-au admirat pot veni sa-si ia ramas bun de la poet.

  • Grigore Vieru a lansat la Iasi "Taina care ma apara"

    Zeci de personalitati culturale au participat, luni, la primaria municipiului Iasi, la lansarea volumului "Taina care ma apara", scris de poetul basarabean Grigore Vieru, cartea cuprinzand creatiile importante ale poetului din ultimii 50 de ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

  • Sydney Pollack - biografie

    Sydney Pollack (1 iulie 1934 - 26 mai 2008) a fost director de film, castigator al Premiului Academiei de Film American, producator si actor. A realizat mai mult de 21 de filme si 10 spectacole de televiziune, a jucat in peste 30 de filme si show-uri si a produs 44 de filme.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii