Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Doua albume dedicate lui Andrei Serban, lansate la Carturesti

Marti, 04 Noiembrie 2008

Doua albume dedicate lui Andrei Serban, lansate la CarturestiDoua albume dedicate lui Andrei serban, "Calatoriile mele. Teatru" si "Calatoriile mele. Opera", editate de Institutul Cultural Roman, au fost lansate luni, la Libraria Carturesti, evenimentul facand parte dintr-o serie dedicata regizorului roman in cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, conform MEDIAFAX.


La lansare, la care au participat cateva zeci de persoane, au vorbit criticul de teatru George Banu, Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, si Corina Suteu, directorul Institutului Cultural Roman din New York. "Toti adevaratii regizori nu au arhive. Ca si Peter Brook, Andrei Serban nu are arhive. Nu si-a construit statuia din viata", a declarat George Banu, care a spus ca cele doua volume sunt "o marturie vizuala", in cadrul careia Andrei Serban comenteaza fotografii ale unor spectacole semnate de el.

"Una dintre marile calitati artistice ale lui Andrei serban este ca face un grup de actori sa aiba o stare de transcendenta", a mai declarat criticul de teatru care, de altfel, semneaza si "Cuvantul inainte" pentru cele doua volume. La randul sau, Horia-Roman Patapievici s-a declarat total impresionat de spectacolul "Unchiul Vania", care a avut cea de-a treia reprezentatie in Bucuresti duminica, in cadrul Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa.

"Este un spectacol profund ravasitor", a spus Patapievici. "Nu am avut intentia sa imi puna asa-zisa opera in carti de fotografie", a marturisit Andrei Serban. Regizorul a mai declarat ca pasiunea pentru teatru vine de la tatal sau, George Serban, fotograf, caruia artistul ii si dedica cele doua volume. serban a spus ca cele doua carti pot fi un model educativ pentru tineri. Cele doua volume cuprind fotografii din spectacolele de teatru si opera regizate de Andrei serban, comentate de autor.

Singurul spectacol care lipseste din volumul dedicat teatrului este "Lear", care va avea premiera sambata, in cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa. "Fotografiile din spectacole iti dau pofta sa vezi reprezentatiile, asa ca nu stiu care este exact scopul volumelor (...) cred ca acestea pot fi un cadou frumos de Craciun", a adaugat Serban. Regizorul a comentat si faptul ca, recent, Guvernul a micsorat bugetul Institutului Cultural Roman.

"Taierea aceasta (de buget, n.r.) inseamna ca este o mare greseala ca ati ales un nume ca al meu", a conchis regizorul. Pe langa spectacolul "Lear", programul special dedicat lui Andrei Serban in cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa (11 octombrie - 21 decembrie) include si piesele "Unchiul Vania" si "Spovedanie la Tanacu".

Festivalul de la Bucuresti este cel mai mare eveniment de gen organizat de Uniunea Teatrelor din Europa, prezentand 27 de spectacole ale 22 de trupe din 13 tari. Reprezentatiile au loc la Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul National de Opereta si Teatrul National Bucuresti.

Printre companiile invitate la festival se numara Piccolo Teatro din Milano, cu spectacolul "Trilogia vilegiaturii", de Carlo Goldoni, Teatro de La Abadia din Spania, Maly Teatr din Sankt Petersburg, cu cel mai recent spectacol al lui Lev Dodin, "Viata si destin", Teatro di Roma si compania regizorului britanic Declan Donnellan. Donnellan vine la Bucuresti cu "Boris Godunov", de la Festivalul Cehov din Moscova.

In cadrul festivalului, sunt organizate si proiectii de filme, printre care si o pelicula despre femeile din viata lui Giorgio Strehler, fondatorul Uniunii Teatrelor Europene. Va exista si o expozitie de scenografie, organizata in onoarea scenografului lui Stremeier, Enzo Frigerio. Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, cel mai nou membru al Uniunii Teatrelor Europene, va fi prezent la Bucuresti cu inca doua spectacole, pe langa "Unchiul Vania": "Richard al III-lea", in regia lui Tompa Gabor, si "Gianni Schicchi", dupa Giacomo Puccini, in regia lui Silviu Purcarete.

Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa este organizat la Bucuresti de Teatrul Bulandra, in timp ce la Cluj va fi organizat, in noiembrie, de Teatrul Maghiar de Stat. Alexandru Darie a anuntat ca o parte din trupele din festival vor merge si la Cluj, in urma unei intelegeri cu Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar de Stat. Festivalul UTE a primit, in luna februarie, o finantare de 1,2 milioane de euro din partea Consiliului General al Primariei Municipiului Bucuresti, iar Primaria Cluj-Napoca a anuntat ca a alocat 700.000 de lei pentru organizarea manifestarii.
Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii