Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Lucian Pintilie, premiat de Sindicatul criticilor de film francezi pentru cea mai buna carte straina

Marti, 09 Februarie 2010
Lucian Pintilie, premiat de Sindicatul criticilor de film francezi pentru cea mai bun carte strinRegizorul Lucian Pintilie a primit, luni seara, premiul pentru cea mai buna carte straina despre cinema din partea Sindicatului criticilor de film francezi (Syndicat Français de la Critique de Cinéma), informeaza site-ul organizatiei.

Distinctia i-a fost decernata lui Lucian Pintilie pentru volumul "Bric-à-brac : Du cauchemar réel au réalisme magique", aparut in Franta in 2009, la editura L'Entretemps, in traducerea lui Marie-France Ionesco, fiica dramaturgului de origine romana Eugen Ionescu. Acelasi premiu i-a mai fost acordat, ex-aequo, si germanului Volker Schlöndorff, pentru cartea "Tambour battant Mémoires".

Anul trecut, premiul i-a fost acordat volumului "Al Pacino", de Lawrence Grobel, relateaza Mediafax .

Volumul autobiografic al lui Pintilie prezinta relatia acestuia cu teatrul si filmul.

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai importanti regizori de teatru si film romani, s-a nascut pe 9 noiembrie 1933, in Tarutina, in Basarabia. Filmele si montarile sale au provocat mari controverse, astfel incat a fost fortat de regimul comunist sa emigreze.

A montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din Bucuresti, printre care: "Copiii soarelui" (1961), "Prostii sub clar de luna" (1962), "Cezar si Cleopatra" (1963), "Revizorul" (1972). Ultimul a fost interzis de cenzura dupa cea de-a treia reprezentatie. Dupa interzicerea spectacolului "Revizorul", Pintilie a plecat din tara. In strainatate, el si-a continuat cariera de regizor, montand pentru mari teatre din Franta si Statele Unite ale Americii.

Pana la plecarea sa din tara, Pintilie a realizat doua filme de lungmetraj: "Duminica la ora 6" si "Reconstituirea". A mai semnat regia unor filme precum "De ce trag clopotele, Mitica?" (1981), "Balanta" (1992), "Dupa-amiaza unui tortionar" (2001) si "Tertium non datur" (2005). Lucian Pintilie a primit Premiul Gopo pentru intreaga opera in 2007.

Volumul sau "Bric-à-brac" a fost publicat la editura Humanitas, in 2003.

Sindicatul Criticilor Francezi a acordat, de asemenea, premii la categorii precum "cel mai bun film francez" - "Un Prophète" de Jacques Audiard si "cel mai bun film strain" - "Das Weisse Band" de Michael Hanecke (castigatorul premiului Palme d'Or, anul trecut, la Festivalul de Film de la Cannes).



Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii