Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Bonsaiul - o poveste din Japonia

Marti, 08 Aprilie 2008
Bonsaiul - o poveste din JaponiaBonsaiul nu este o simpla planta. El spune o poveste despre "cer si pamant", despre puterea daruita lumii intregi prin shin-zen-bi - adevar, esenta si frumusete.

In Japonia, tara sa natala, nu oricui ii era acordata onoarea de a creste sau a intretine un bonsai. Doar anumite grade ierarhice puteau detine un bonsai, iar ingrijirea sa era considerat un act sacru.

Insasi traducerea sa ne dezvaluie caracteristica esentiala care deosebeste aceasta minunatie de alte surate vegetale - copac miniatural plantat in ghiveci.

Chiar si in timpurile noastre, ingrijirea bonsailor reprezinta o arta, usor de comparat cu pictura, sculptura sau arhitectura.

Bonsaiul - o poveste din JaponiaSatisfactia crearii unui bonsai este, asa cum multi dintre d-voastra o stiti deja, o adevarata bucurie, de aceea sfatul nostru este de a opta pentru aceasta planta, insa doar daca timpul va va permite sa o ingrijiti asa cum merita.

Si da - merita din plin!

Bonsaii au diferite aspecte, insa numitorul comun este acela ca, indiferent de tipul lor, acestia reprezinta copaci autohtoni, a caror crestere este limitata printr-un spatiu foarte mic de dezvoltare dar si prin taierea periodica a crengilor si radacinilor.

Printre cele mai des intalnite specii de bonsai putem aminti: pinul, ulmul, artarul, wisteria japoneza, jneapanul, laricea, caisul floral si ciresul floral.

Pentru ca un bonsai sa supravietuiasca si sa se dezvolte conform dorintei noastre, conditia principala este aceea de a-l tine in permanenta in aer liber, indiferent de anotimp. Balconul sau gradina reprezinta asadar locul ideal pentru acesti copacei.

Bonsaii au nevoie permanenta de aer proaspat, insa cei care sunt realizati din arbori din zonele tropicale vor fi pastrati in interior pe timpul iernii.

Bonsaiul - o poveste din Japonia Chiar daca marimea bonsaiului nu o depaseste pe cea a unei flori, copacelul are nevoie sa fie udat zilnic, daca temperatura aerului este ridicata, si o data la doua zi, intr-un mediu cu umiditate.

Simtul artistic al posesorului nu trebuie sa fie dat la o parte - bonsaiul va fi "amenajat" dupa bunul plac al celui care il ingrijeste, fara a exista o regula anume, ci doar simt estetic evident.

Inflorirea si inmultirea au loc pentru fiecare specie in parte; un copac cu ramurile taiate nu este mai putin sanatos, dovada stand florile, care vor avea intotdeauna o marime normala.


Bonsaiul - o poveste din Japonia Bonsaiul - o poveste din Japonia

Bonsaiul - o poveste din Japonia Bonsaiul - o poveste din Japonia

Bonsaiul - o poveste din Japonia Bonsaiul - o poveste din Japonia

Bonsaiul - o poveste din Japonia Bonsaiul - o poveste din Japonia

Bonsaiul - o poveste din Japonia Bonsaiul - o poveste din Japonia

Bonsaiul - o poveste din Japonia Bonsaiul - o poveste din Japonia

Bonsaiul - o poveste din Japonia Bonsaiul - o poveste din Japonia
Mesaje (6) »
...
scris de lucian, July 11, 2008

ISTORIA BONSAILOR part.I

Pomisorii crescuti in vase aparent folositi in scopuri decorative, ii intalnim prima data in mormintele egiptene, datate cu peste 4000 ani in urma. Subsecvential, caravanele care stiau sa transporte pomii in containere de variate feluri dinspre Asia. Pomii erau surse de chimicale folosite in medicina, pentru remedii curative in locurile pe care caravanele le vizitau de-a lungul drumului lor.
Istoria bonsai este lunga. Primii bonsai au aparut in China cu mii de ani in urma, cunoscuti sub numele de pun-sai. Pun-sai au reprezentat practica de a creste un singul fel de pom intr-un vas. Aceste specii timpurii aveau Frunze mici si colturoase, un trunchi granulat care adesea arata ca un animal, dragon sau pasare. Sunt multe mituri si legende despre bonsaii din China. Trunchiurile si radacinile grotesti sau reprezentand un animal au cautare si astazi. Odata cu adoptia in Japonia a multe dintre culturile Chinei, si bonsaii au fost introdusi in Japonia pe perioada Kamakura (1185-1333) prin credinta in Zen Budhism -, care in aceasta vreme s-a raspandit rapid in Asia. Din aceeasi perioada sunt datati, cand in 1195 s-a facut prima referire la ei in Japonia. Odata ce bonsaii au fost introdusi in Japonia, iar arta a fost rafinata pentru a nu fi apropiata de China. Peste timp, simplii pomi nu au fost ingrijiti doar de calugarii budisti si manastirile lor, dar mai tarziu au inceput sa fie reprezentativi pentru aristrocratie, un simbol al prestigiului si onoarei. Filozofia si idealurile bonsai s-au schimbat peste ani. Pentru japonezi, bonsai reprezinta o fuziune intre puterea stramosilor cu filozofia estica a armoniei intre oameni, suflet si natura.
Intr-o scriere japoneza, din perioada Kamakura s-a scris: “ pentru a aprecia si a gasi placere in acesti pomi curbati din vase inseamna sa iubesti diformul”
In orice caz, intentia pozitiva sau negativa a declaratiei, lasa sa se inteleaga ca aceasta arta a cresterii pomilor mici si contorsionati in vase, a fost acceptata ca o practica a clasei superioara din Japonia in perioada Kamakura. In secolul XIV au fost vazuti ca o inalta si rafinata forma de arta, care a fost o practica statuata multi ani inainte de respectiva perioada.
Bonsaii sunt produsi in interior pentru expozitii in momente speciale de catre elita japoneza si au devenit o parte importanta din viata japoneza fiind expusi ca design. Aceste plante complexe nu au fost pentru mult timp rezevati expozitiilor exterioare, desi practicienii in initiere si curatare nu si-au dezvoltat arta decat mai tarziu – micii pomi din aceasta perioada luand forme salbatice.
In secolele XVII si XVIII, arta japoneza a atins apogeul si consideratii foarte inalte. Din nou bonsaii au evoluat mult in intelegerea si rafinamentul naturii – desi vasele folosite pareau sa fie mai adanci decat cele folosite astazi. Principalul factor in intretinerea bonsaiului era mutarea tuturor dar si celor mai importante parti ale plantei. Micsorarea fiecaruia pentru a ajunge la elementele esentiale si rafinamentul final a fost foarte simbolic pentru filozofia japoneza in acele timpuri.


...
scris de part 2, November 20, 2008

Vorbind despre peisajele miniaturale, penjing, trebuie specificat ca exista 2 categorii principale si daca vreti dvs., o subcategorie de penjing, concept ce oglindeste un studiu de armonizare a contrastelor:
a) Shumu penjing = arata ca o miniatura a pomilor reali. Acesta este principalul element in compozitie. Pomisorii sunt colectati de pe camp(precum yamadori-ul japonez) sau sunt cultivati in interior. Penjing-ul captureaza forma si stilul pomilor batrani batuti de vant cu radacinile lor rasucite si ramurile noduroase.
b) sau Shan Shui Penjing = acest tip de penjing mimeaza scenarii montane sau alte peisaje. In vas, cu pietre aranjate colturos, imitand vaile muntilor, malurile apelor, dealuri etc. Pomii nu sunt partea cea mai importanta din penjing si joaca un rol minor in intreaga compozitie
In momentul in care in aranjamentul cuprinzand elementele specifice shan shui penjing, se adauga apa, acesta devine un shuihan penjing(asa-zisul penjing umed sau ud)
O sa spuneti atunci probabil "si bine, bine, dar care mai e pun-saiul?"
Pai, pun-saiul este daca vreti echivalentul bonsaiului, de fapt este stramosul lui si arata cam asa
Diferenta intrei pun-sai, penjing si bonsai este clara, zic eu:

In concluzie, parerea mea este ca atunci cand vorbim de pun-sai si penjing, in comparatie cu bonsaiul si saikei-ul, nu trebuie sa uitam ca penjing-ul imita in general natura ca si saikei-ul, iar pun-saiul care este stramosul bonsaiului este tot o imitare a pomului din natura insa fara alte elemente ce ar putea evoca un peisaj; bonsaiul s-a desprins si evidentiat fata de pun-sai prin alte stiluri, forme si tehnici a caror rezultat uneori nu are nici o legatura cu imaginea pomului din natura, insa sugereaza/evoca pomul din natura....



...
scris de part 2, November 20, 2008

pentru imagini, intrati pe ro-bonsai.ro

...
scris de aldriana, May 26, 2009

am un bonsai dar nu stiu cum se numeste si as vrea sa imi spunet este cu frunzele foarte mici si mirositoare

...
scris de ryta, March 11, 2010

am un bonsai, are multe frunze mici, dar i cad mult, nu stiu unde sa-l tin sa-i fie bine.am citit pe internet ca trenbuie tinut afara indiferent de anotimp, dar afara sun grade in minus. as vrea sa nu ma lase, il iubesc!

...
scris de Bonsai Club Romania, February 11, 2011

Un articol interesant! Doritorii pot afla mai multe pe http://bonsaiclub.ro

Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii