|
Fascinanta istorie a ceaiului (I)
|
Miercuri, 12 Noiembrie 2008 |
Frigul s-a instalat si pe plaiurile romanesti, lasand undeva departe serile tarzii petrecute pe la terase in fata unei bauturi racoritoare.
Cu toate acestea, orasul ne ofera multe alternative in ceea ce priveste relaxarea in miez de seara. Ceainariile au devenit o astfel de optiune pentru multe persoane.
Atmosfera relaxanta, intima si o bautura calda intr-o ceaininc frumos decorat sunt numai cateva din elementele care ne imbie sa ne petrecem cateva ore intr-un astfel de local.
Cu ocazia acestei schimbari sezoniere, va propunem o scurta incursiune in istoria ceaiului.
Istoria acestei plante isi gaseste izvoarele in partea de sud-est a Asiei, respectiv in nordul regiunii Burmei (Myanmar, India) si provincia Yunnan din China.
Importanta ceaiului in cultura si civilizatiile Asiei este foarte mare, motiv pentru care numeroase legende circula in jurul momentului descoperirii ceaiului.
O legenda chinezeasca povesteste ca in anul 2737 i. Hr., imparatul Shennong (dinastia Han) descopera ceaiul in timp ce bea apa fierbinte dintr-un bol, stand la umbra unui copac. Cateva frunze din acel copac se intampla sa cada in bolul imparatului. Culoarea apei se schimba, iar imparatul, curios, bea o gura din aceasta apa. Shennong este surprins de gustul placut al licorii si de proprietatile energizante ale acesteia, popularizand bautura in regatul sau.
O alta legenda, din timpul dinastiei Tang de data aceasta, coreleaza descoperirea ceaiului cu scoala budista Zen. Bodhidharma, fondatorul acestei scoli, meditase timp de noua ani in fata unui zid. Filozoful adoarme dupa noua ani, si, trezindu-se, decide sa-si taie pleoapele ca pedeapsa pentru slabiciunea sa. Odata cazute pe pamant, pleoapele prind radacini, din ele crescand tufe de ceai.
Dovezi care sa ateste intrebuintarea ceaiului au fost gasite din timpul dinastiei Han (206-220), prima atestare scrisa fiind atribuita unui functionar chinez care a murit in anul 273.
In timpul dinastiei Tang, ceaiul deja avea o importanta covarsitoare in viata sociala a oamenilor. Ceainariile atrageau artistii vremii, iar ca o consecinta, Lu Yu (723-804) redacteaza primul tratat despre ceai : Cha Jing - Obiceiurile ceaiului.
Ceaiul va fi preluat si de Japonezi in aceasta perioada. De acest lucru se face responsabil un calugar budist pe nume Gyoki.
Ceremonialul de preparare si servire a ceaiului este un proces mai important chiar decat consumarea propriu-zisa a bauturii. Vom descrie in cele ce urmeaza doua dintre cele mai importante tipuri de astfel de ceremonii.
Gaiwan - metoda chinezeasca
Una dintre metodele chinezesti de preparare a ceaiului poarta denumirea de gaiwan, cuvant ce defineste si bolul de portelan asezat pe o farfurioara si acoperit cu un capac din care se bea ceaiul. Ceremonialul incepe cu pregatirea recipientelor de servire. Clatirea cestii cu apa fierbinte are o valoare simbolica de purificare. De asemenea, aceasta etapa incalzeste ceasca, detaliu important atunci cand se prepara ceaiuri fine.
Frunzele de ceai se adauga imediat dupa incalzirea cestii. Pentru a elibera o mare parte din aroma ceaiului, se toarna cateva picaturi peste frunzele din ceasca.
Infuzarea este recomandat sa se faca numai cu apa de izvor, aceasta avand un continut adecvat de minerale.
O alta metoda chinezeasca este metoda gongfu, datand din aceeasi perioada ca si metoda descrisa mai sus. In cazul acesteia se folosesc ceainice mici de ceramica nesmaltuita. Metoda gongfu nu este recomandata in cazul ceaiului neoxidat din cauza faptului ca ceramica are anumite proprietati izolatoarea care afecteaza gustul licorii.
Chanoyu - metoda japoneza
Probabil cea mai mediatizata metoda de preparare a ceaiului, ceremonia japoneza este o traditie influentata de budismul Zen. Estetica ceremoniei este dominata de rafinament, simplitate si suavitate.
Ceremonia debuteaza cu aceeasi curatare a bolurilor, iar apoi musafirii sunt serviti cu dulciuri. Pulberea de ceai numita matcha se pune in recipientul de servire, care poarta denumirea de chawan. Se toarna apa fierbinte peste matcha si se amesteca bine, folosind un pamatuf de bambus numit chasen.
Gazda si musafirul isi fac plecaciuni reciproce in momentul primirii bolului. Musafirul trebuie sa ia chawan-ul cu mana dreapta si sa-l puna in palma mainii stangi. Gazda roteste recipientul de trei ori, in sensul acelor de ceasornic inainte de a bea.
Cand termina, musafirul trebuie sa laude cu voce tare ceaiul. Apoi, cu mana dreapta, chawan-ul se sterge in locul unde a fost atins cu buzele. Inainte de a fi inapoiat gazdei, chawan-ul este intors in sens invers acelor de ceasornic.
Aceasta ceremonie are loc in camere asternute cu tatami (podea specifica Japoniei), iar gazda, indiferent de sex, poarta kimono.
Andreea - Ina Gartoi
Te-ar putea interesa: Fascinanta istorie a ceaiului (II)Infuzia de ceai este o bautura insotita de o istorie invaluita de legende, marcand numeroase culturi ale lumii. Pornind de pe meleagurile multimilenarei Chine, fascinatia pentru aceasta bautura a cuprins intreaga Asie si dainuie pana astazi, propagandu-se pana in Europa.
|
|
|
|
|
|
|
Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival Vrei sa afli cum poti avea un suflet fericit intr-un corp sanatos? Vrei sa inveti ce schimbari trebuie sa faci in viata ta pentru a stabili echilibrul intre trup, minte si spirit? Vrei sa descoperi tehnici noi pentru a fi mai relaxat? Vrei sa gasesti instrumente care te vor ajuta sa ai o noua abordare in relatii si cariera pentru a avea succes?
-
Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
Cu toamna in par Vrei o schimbare de look pentru un nou anotimp? Vrei sa primesti toamna cu bratele deschise si cu un chip schimbat? Incepe cu parul - o tunsoare potrivita, care sa iti puna in evidenta trasaturile si frumusetea este primul pas in imbunatatirea look-ului.
-
Cu toamna in par
Make-up trends pentru sezonul rece Privirile ucigatoare, in cel mai bun si figurat sens al cuvantului, sunt la putere in acest sezon, in materie de make-up. Pornind de la culoare si ajungand pana la schimbarea formei sprancenelor, totul in acest sezon graviteaza in jurul machiajului ochilor.
-
Make-up trends pentru sezonul rece
Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei Intre 27 si 29 septembrie Targul Ghidul Miresei, organizat in Centrul
Expozitional Romexpo, aniverseaza cea de a X-a editie. Organizatorii au
pregatit viitorilor miri un nou numar al revistei Ghidul Miresei si
premii de peste 10.000 de euro: o nunta completa, o luna de miere,
rochii de mireasa, accesorii, sedinte foto, muzica pentru nunta,
bijuterii si accesorii.
-
Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
Umbrele...de toamna Toamna se apropie si vremea capricioasa incepe sa puna stapanire pe tara noastra. In afara
de jachete, pulovere si pantaloni trebuie neaparat sa-ti accesorizezi tinuta cu noile...umbrele,
atat de necesare intr-o toamna ploioasa.
-
Umbrele...de toamna
Cum sa ai buze frumoase Cine nu isi doreste buze senzuale, moi, delicate si perfect conturate? Aceasta toamna sta, in ceea ce priveste nuantele buzelor, sub semnul culorii si pasiunii. Astfel, pe scena se vor prezenta culori dintre cele mai senzuale si incitante, puternice si pline de feminitate. Make-up artistii anunta o toamna colorata si sexy, iar stilul "total make up" revine in forta, scotand astfel in evidenta intregul chip, fara a pune accent pe o singura parte a acestuia.
-
Cum sa ai buze frumoase
Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna Vesta confortabila este una dintre elementele esentiale ale garderobei
de iarna. Cand o porti peste o rochie draguta cu imprimeuri, o pereche
de blugi sau un pulovar, aceasta adauga un element textural cool
oricarei tinute fara a o ingreuna.
-
Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
|
|
|
|
|
|
|
|