Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Fascinanta istorie a ceaiului (I)

Miercuri, 12 Noiembrie 2008
Fascinanta istorie a ceaiului (I)Frigul s-a instalat si pe plaiurile romanesti, lasand undeva departe serile tarzii petrecute pe la terase in fata unei bauturi racoritoare.

Cu toate acestea, orasul ne ofera multe alternative in ceea ce priveste relaxarea in miez de seara. Ceainariile au devenit o astfel de optiune pentru multe persoane.

Atmosfera relaxanta, intima si o bautura calda intr-o ceaininc frumos decorat sunt numai cateva din elementele care ne imbie sa ne petrecem cateva ore intr-un astfel de local.

Cu ocazia acestei schimbari sezoniere, va propunem o scurta incursiune in istoria ceaiului.

Istoria acestei plante isi gaseste izvoarele in partea de sud-est a Asiei, respectiv in nordul regiunii Burmei (Myanmar, India) si provincia Yunnan din China.

Importanta ceaiului in cultura si civilizatiile Asiei este foarte mare, motiv pentru care numeroase legende circula in jurul momentului descoperirii ceaiului.

O legenda chinezeasca povesteste ca in anul 2737 i. Hr., imparatul Shennong (dinastia Han) descopera ceaiul in timp ce bea apa fierbinte dintr-un bol, stand la umbra unui copac. Cateva frunze din acel copac se intampla sa cada in bolul imparatului. Culoarea apei se schimba, iar imparatul, curios, bea o gura din aceasta apa. Shennong este surprins de gustul placut al licorii si de proprietatile energizante ale acesteia, popularizand bautura in regatul sau.

O alta legenda, din timpul dinastiei Tang de data aceasta, coreleaza descoperirea ceaiului cu scoala budista Zen. Bodhidharma, fondatorul acestei scoli, meditase timp de noua ani in fata unui zid. Filozoful adoarme dupa noua ani, si, trezindu-se, decide sa-si taie pleoapele ca pedeapsa pentru slabiciunea sa. Odata cazute pe pamant, pleoapele prind radacini, din ele crescand tufe de ceai.

Dovezi care sa ateste intrebuintarea ceaiului au fost gasite din timpul dinastiei Han (206-220), prima atestare scrisa fiind atribuita unui functionar chinez care a murit in anul 273.

In timpul dinastiei Tang, ceaiul deja avea o importanta covarsitoare in viata sociala a oamenilor. Ceainariile atrageau artistii vremii, iar ca o consecinta, Lu Yu (723-804) redacteaza primul tratat despre ceai : Cha Jing - Obiceiurile ceaiului.

Ceaiul va fi preluat si de Japonezi in aceasta perioada. De acest lucru se face responsabil un calugar budist pe nume Gyoki.

Ceremonialul de preparare si servire a ceaiului este un proces mai important chiar decat consumarea propriu-zisa a bauturii. Vom descrie in cele ce urmeaza doua dintre cele mai importante tipuri de astfel de ceremonii.

Gaiwan - metoda chinezeasca

Una dintre metodele chinezesti de preparare a ceaiului poarta denumirea de gaiwan, cuvant ce defineste si bolul de portelan asezat pe o farfurioara si acoperit cu un capac din care se bea ceaiul.
Ceremonialul incepe cu pregatirea recipientelor de servire. Clatirea cestii cu apa fierbinte are o valoare simbolica de purificare. De asemenea, aceasta etapa incalzeste ceasca, detaliu important atunci cand se prepara ceaiuri fine.

Frunzele de ceai se adauga imediat dupa incalzirea cestii. Pentru a elibera o mare parte din aroma ceaiului, se toarna cateva picaturi peste frunzele din ceasca.

Infuzarea este recomandat sa se faca numai cu apa de izvor, aceasta avand un continut adecvat de minerale.

O alta metoda chinezeasca este metoda gongfu, datand din aceeasi perioada ca si metoda descrisa mai sus.  In cazul acesteia se folosesc ceainice mici de ceramica nesmaltuita. Metoda gongfu nu este recomandata in cazul ceaiului neoxidat din cauza faptului ca ceramica are anumite proprietati izolatoarea care afecteaza gustul licorii.

Fascinanta istorie a ceaiului (I)Chanoyu - metoda japoneza

Probabil cea mai mediatizata metoda de preparare a ceaiului, ceremonia japoneza este o traditie influentata de budismul Zen. Estetica ceremoniei este dominata de rafinament, simplitate si suavitate.

Ceremonia debuteaza cu aceeasi curatare a bolurilor, iar apoi musafirii sunt serviti cu dulciuri. Pulberea de ceai numita matcha se pune in recipientul de servire, care poarta denumirea de chawan. Se toarna apa fierbinte peste matcha si se amesteca bine, folosind un pamatuf de bambus numit chasen.

Gazda si musafirul isi fac plecaciuni reciproce in momentul primirii bolului. Musafirul trebuie sa ia chawan-ul cu mana dreapta si sa-l puna in palma mainii stangi. Gazda roteste recipientul de trei ori, in sensul acelor de ceasornic inainte de a bea.

Cand termina, musafirul trebuie sa laude cu voce tare ceaiul. Apoi, cu mana dreapta, chawan-ul se sterge in locul unde a fost atins cu buzele. Inainte de a fi inapoiat gazdei, chawan-ul este intors in sens invers acelor de ceasornic.

Aceasta ceremonie are loc in camere asternute cu tatami (podea specifica Japoniei), iar gazda, indiferent de sex, poarta kimono.

Andreea - Ina Gartoi

Te-ar putea interesa:
  • Fascinanta istorie a ceaiului (II)

    Infuzia de ceai este o bautura insotita de o istorie invaluita de legende, marcand numeroase culturi ale lumii. Pornind de pe meleagurile multimilenarei Chine, fascinatia pentru aceasta bautura a cuprins intreaga Asie si dainuie pana astazi, propagandu-se pana in Europa.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii