Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Beneficiile aromoterapiei

Miercuri, 22 Decembrie 2010
Beneficiile aromoterapiei
Foto: Hepta
Inclusa in randul metodelor terapeutice la inceputul secolului al XX-lea, aromoterapia s-a afirmat ca stiinta inca din perioada Egiptului Antic. In cadrul ei, substantele placut mirositoare emanate de uleiurile esentiale ale plantelor sunt folosite in tratarea a numeroase afectiuni de ordin fizic sau psihic.

Aromoterapia ca metoda de relaxare si tratament  poate fi folosita cu succes si acasa, daca respectam cateva reguli esentiale. In primul rand, nu vom folosi niciodata uleiurile esentiale (sau volatile) nediluate, deoarece acestea pot ataca pielea prin concentratia lor foarte mare. De asemenea, pentru administrarea interna in tratamentul unor afectiuni localizate vom consulta mai intai medicul sau farmacistul.

Extern, uleiurile esentiale pot fi folosite intr-o varietate de metode, in functie de necesitati si de gradul propriu de suportabilitate. Spre exemplu, persoanele care vor sa se relaxeze dupa o zi obositoare de munca sau dupa o sedinta la sala, pot adauga 5-7 picaturi de ulei esential in apa de baie sau, pentru o mai buna difuzie, direct pe sarurile de baie. Daca alegem prima varianta, trebuie sa avem grija sa nu folosim apa foarte fierbinte, aceasta favorizand evaporarea rapida a uleiurilor esentiale. In plus, este bine sa stim ca picaturile de ulei nu se vor dizolva in apa, ci vor pluti la suprafata ei. Baia nu trebuie sa dureze mai mult de 30 de minute, iar dupa ce iesim din ea vom evita sa ne clatim pielea pana a doua zi, astfel incat substantele sa isi faca efectul pe deplin.

Uleiurile esentiale cel mai des folosite pentru relaxare sunt cele de bergamota, musetel, iasomie, lavanda sau ylang ylang. Contra durerilor musculare sunt utile uleiurile esentiale de ghimbir, lavanda, piper negru sau cuisoare. Iar contra durerilor de cap pot fi folosite cu succes uleiurile esentiale de musetel, lavanda, lemongrass, menta sau busuioc. Acestea vor fi folosite fie in cada de baie, fie prin masaj, inhalare (10 picaturi la un vas cu apa fierbinte) sau vaporizare (cu ajutorul lampii de aromoterapie).

Persoanele care tolereaza mirosul de menta si nu au sensibilitati ale pielii pot folosi cateva picaturi nediluate de ulei din menta, pe care le vor aplica direct pe tample pentru un efect rapid de calmare a migrenei. De asemenea, compresele reci aplicate pe frunte si tample au un efect asemanator. Pentru pregatirea lor vom picura 3 picaturi de ulei esential de menta si 3 de lavanda intr-un bol cu apa rece, avand grija sa schimbam compresele atunci cand incep sa se incalzeasca. Compresele pe baza de ulei esential de lavanda (4 picaturi) pot fi folosite cu succes si in tratarea crampelor musculare, prin aplicarea de doua ori zilnic pe zona afectata.

Beneficiile aromoterapiei
Foto: Hepta
Daca preferam tratarea prin masaj, vom dilua 5 picaturi din uleiul esential ales intr-o lingura (sau 10 ml) de ulei de baza, cum ar fi cel de masline, de cocos, de migdale dulci sau din samburi de struguri. Este recomandat sa alegem variantele presate la rece, care, desi mai scumpe, sunt si mult mai bune - atat pentru tratamente, cat si pentru consum.

Uleiurile esentiale pot fi diluate de unele singure sau in combinatii. Spre exemplu, pentru eliminarea starilor de nervozitate putem folosi lampa de aromoterapie, in care vom arde 2 picaturi de ulei esential de cedru, 2 de palmarosa si 2 de trandafiri. Iar pentru combaterea insomniei vom arde 2 picaturi de ulei esential de santal, 2 de ienupar si 2 de ylang ylang.

Uleiurile esentiale pot fi folosite de asemenea pentru reimprospatarea potpourri-urilor din comert sau pentru prepararea lor in casa, prin adaugarea catorva picaturi de ulei peste un amestec de flori si frunze uscate. In plus, mixurile de uleiuri esentiale diluate folosite pentru masaj (care sa nu depaseasca cantitatile recomandate in prospect) pot fi preparate cu pana la 3 luni inainte, daca avem grija sa le pastram intr-o sticluta de culoare inchisa, ferita de lumina soarelui.

Cu putina rabdare si atentie, vom fi capabili sa ne tratam singuri diversele afectiuni sau stari de disconfort printr-o metoda simpla si extrem de aromata.


Andreea Peticaru



 
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii