Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Amintirile dureroase vor putea fi eliminate definitiv printr-o metoda revolutionara

Joi, 04 Noiembrie 2010
Amintirile dureroase vor putea fi eliminate definitiv printr-o metoda revolutionaraCercetatorii americani au descoperit o metoda revolutionara pentru stergerea permanenta a amintirilor traumatizante, deschizand astfel calea catre obtinerea unor medicamente eficiente impotriva sindromului posttraumatic, relateaza dailymail.co.uk.

Cercetatorii de la John Hopkins University din Statele Unite au reusit sa elimine o proteina dintr-o anumita regiune a creierului, responsabila cu reaparitia senzatiei de teama. Testele au fost efectuate pe soareci. Dupa eliminarea proteinei, soarecii nu au mai retrait senzatia de teama asociata in trecut cu sunetele foarte puternice.

Astfel, subiecte abordate in literatura si cinematografia stiintifico-fantastica vor putea fi folosite in curand si in viata reala, de vreme ce oamenii de stiinta au descoperit metoda prin care pot sterge amintirile dureroase, informeaza Mediafax.

Conceptul a fost prezentat in filmul "Stralucirea eterna a mintii neprihanite/ Eternal Sunshine of the Spotless Mind" (2004), in care actorii Jim Carrey si Kate Winslet interpreteaza rolurile a doi fosti iubiti care iau hotararea sa isi stearga din minte toate amintirile legate de relatia lor, marcata de o despartire dificila.

Cercetatorii americani, al caror studiu a fost publicat in revista medicala Science Express, considera ca descoperirea lor prezinta o serie de implicatii majore pentru pacientii ale caror vieti au fost marcate de frica.

"Atunci cand se produce un eveniment traumatizant, acesta creeaza o amintire dureroasa, care poate dura o viata intreaga si poate avea efecte devastatoare asupra acelei persoane. Studiul nostru, care descrie mecanismele moleculare si celulare implicate in acest proces, deschide calea catre posibilitatea de manipula acele mecanisme, cu ajutorul unor medicamente, administrate in paralel cu sedintele de terapie comportamentala, la care recurg persoanele suferind de sindrom posttraumatic", a declarat Richard L. Huganir, coordonatorul studiului.

Sedintele de terapie comportamentala diminueaza reactia emotionala a pacientului in fata unor amintiri traumatizante, fara a sterge insa complet acele amintiri. Din aceasta cauza, reaparitia acelor amintiri este destul de frecventa.

Cercetatorii americani au studiat circuitele nervoase din nucleul amigdalian, acea zona a creierului unde se declanseaza senzatia de frica, in cazul oamenilor si al animalelor.

Folosind sunete pentru a produce frica, oamenii de stiinta au remarcat faptul ca anumite celule din nucleul amigdalian au produs o sarcina electrica mai mare, dupa ce soarecele in cauza a fost expus, brusc, la sunete de intensitate ridicata.

Cercetatorii au detectat cresteri temporare in concentratia unei proteine - receptor AMPA permeabil la calciu -, la cateva ore dupa aparitia senzatiei de frica, care a atins apogeul la circa 24 de ore de la producerea sunetelor si a disparut 48 de ore mai tarziu.

Aceasta proteina este extrem de instabila si poate fi inlaturata din celulele nervoase.

"Ideea era sa inlaturam acele proteine si sa slabim conexiunile din creier cauzate de trauma, stergand astfel amintirea in sine", a declarat coordonatorul studiului.

In cadrul experimentelor care au urmat, oamenii de stiinta au constatat ca gradul de eliminare a acestei proteine a depins de modificarile de natura chimica din structura proteinei GluA1.

Soarecii care nu au prezentat aceste modificari chimice ale proteinei GluA1 au retrait senzatia de frica, cauzata de sunete puternice, spre deosebire de soarecii care au prezentat acele modificari chimice si care nu au mai retrait amintirile traumatizante.

Autorii studiului considera ca un viitor medicament, conceput pentru a stimula eliminarea din celule a receptorilor AMPA permeabili la calciu, va putea fi utilizat pentru a imbunatati procesul de stergere definitiva a amintirilor dureroase. Medicamentul va putea fi prescris persoanelor afectate de sindromul posttraumatic, asociat de obicei cu razboiul, violurile si alte evenimente traumatizante.

Studiul a fost finantat de National Institutes of Health si de Howard Hughes Medical Institute din Statele Unite ale Americii.


Te-ar putea interesa:
  • Metoda "calului troian" ar putea invinge cancerul

    O terapie impotriva cancerului bazata pe tactica numita "a calului troian", care foloseste nano-celule derivate din bacterii ce intra in celulele bolnave si le dezarmeaza, distrugandu-le ulterior cu ajutorul medicamentelor, a fost dezvoltata de cercetatorii australieni, informeaza Reuters.

  • Credinta ii ajuta pe bolnavi sa accepte mai usor tratamentele dureroase

    Pacientii credinciosi, aflati in fazele terminale ale diverselor tipuri de cancer, sunt mult mai dispusi sa accepte tratamente dificile si dureroase, potrivit unui studiu publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA), informeaza AFP.

  • Alcoolul provoaca dependenta pentru ca sterge amintirile neplacute ale betiei

    Oamenii beau mai putin pentru a uita si mai mult, din cauza ca alcoolul "sterge" amintirile neplacute ale betiei, afectand memoria intr-un mod selectiv care favorizeaza reamintirea momentelor placute si refularea experientelor negative, informeaza MEDIAFAX .

  • Celulele canceroase pot fi distruse cu o noua metoda

    O noua metoda de distrugere a celulelor canceroase cu ajutorul unor discuri magnetice ultrafine, cu diametre de un micron si grosimi de un nanometru, a fost descoperita de cercetatorii de la Argonne National Laboratory din SUA, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Materials.

  • Efectul placebo - metoda auxiliara la tratamentele medicamentoase

    Odata cu dezvoltarea medicinei si a metodelor de tratament, medicii au inceput sa puna un tot mai mare accent pe asa numitul efect placebo. Acesta consta in inducerea unei stari de bine sau chiar de vindecare, prin atribuirea unor efecte specifice medicamentelor.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii