Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Cancerul la prostata in prima faza nu necesita o tratare imediata

Miercuri, 02 Septembrie 2009
Cancerul la prostat în prima faza nu necesita o tratare imediataTumorile canceroase de mici dimensiuni identificate la nivelul prostatei nu necesita tratament imediat, iar acest lucru nu conduce la o crestere a riscului de mortalitate, potrivit unui studiu publicat in Journal of Clinical Oncology (JCO), informeaza AFP.

"Gratie testului sangvin ASP (antigen prostatic specific), de 23 de ani noi putem diagnostica inca din faza incipienta cancerul la prostata", a explicat Martin Sanda, profesor la Facultatea de medicina din cadrul Universitatii Harvard, principalul autor al studiului.

ASP (antigen specific prostatic) este o proteina produsa de prostata, iar nivelul ei creste in cazul in care organul se mareste sau cand apare cancerul, relateaza Mediafax .

"Acest test permite depistarea tumorilor de mici dimensiuni la prostata, care nu sunt periculoase pe termen scurt sau chiar pe termen lung", a adaugat Martin Sanda.

Testul le permite medicilor sa inceapa mult mai devreme si cu o rata de succes mai mare diverse tratamente agresive impotriva acelor cazuri de cancer la prostata care prezinta riscuri mari.

Autorii acestei descoperiri au analizat datele furnizate de un vast studiu la care au participat 51.529 de barbati, care au fost monitorizati incepand din 1986. Dintre acestia, 3.331 au fost diagnosticati cu cancer, in perioada 1986 - 2007. Studii ulterioare au relevat faptul ca 342 dintre voluntarii diagnosticati cu cancer, reprezentand aproximativ 10%, au decis sa amane inceperea tratamentului cu cel putin un an.

La 10 ani de la diagnostic, jumatate dintre voluntarii care au decis sa astepte, nu incepusera inca tratamentul.

Autorii studiului au analizat toate datele medicale ale tututor pacientilor, la opt ani de la diagnosticare, si au efectuat comparatii intre cei care au optat pentru un tratament agresiv (chirurgie, radioterapie sau terapie hormonala) si cei care au decis sa amane tratamentul.

"Am constatat ca rata mortalitatii era foarte scazuta in randul barbatilor suferind de forma de cancer la prostata ce prezinta riscuri mici", a precizat Martin Sanda.

Analizele au demonstrat ca doar 2% dintre barbatii suferind de aceasta forma de cancer al prostatei si care au amanat inceperea tratamentului au decedat, comparativ cu 1% dintre pacientii suferind de o forma similara de cancer si care au inceput tratamentul mai devreme, au explicat cercetatorii americani, care au precizat ca aceste diferente sunt lipsite de importanta din punct de vedere statistic.

Potrivit acestui studiu, cei mai multi dintre barbatii diagnosticati cu cancer la prostata cu risc scazut care au amanat inceperea tratamentului cu, in medie, opt ani - sau chiar cu 20 de ani - se simt in continuare foarte bine. Ei au evitat astfel si neplacerile frecvente provocate de tratamentele anticancer.

Potrivit specialistilor, exista trei tipuri de cancerul la prostata: cancer cu tumori mari, ce cresc intr-un ritm rapid; cancer cu tumori de marime medie; cancer cu tumori mici, care se dezvolta incet.

Potrivit unui alt studiu, publicat luni in Journal of the National Cancer Institute, testul ASP a condus la o "supradiagnosticare" a cancerelor la prostata in ultimii 23 de ani. Dupa lansarea pe piata a acestui test, in 1986, circa 1,3 milioane de barbati au fost diagnosticati cu cancer la prostata, acestea fiind cazuri care nu ar fi fost depistate anterior.

Dintre acestia, un milion au fost tratati impotriva cancerului, suferind "in mod inutil neplacerile acestui tratament - consecinte financiare si angoasa generata de aceasta experienta", au explicat autorii.

Dupa 1986, numarul barbatilor diagnosticati cu cancer la prostata s-a triplat in randul pacientilor cu varste cuprinse intre 50 si 59 de ani si a crescut de peste sapte ori in cazul pacientilor ce nu au implinit inca 50 de ani.



Te-ar putea interesa:
  • Broccoli previne cancerul de prostata

    Cateva portii de broccoli consumate zilnic pot preveni dezvoltarea cancerului la prostata, datorita unei substante chimice care activeaza genele ce lupta impotriva bolii, potrivit unui studiu publicat in revista PLos One si preluat de Reuters. 

  • Cancerul la prostata - detectat in 10 minute

    Un nou test medical pentru detectarea cancerului la prostata, care dureaza doar zece minute, a fost dezvoltat de cercetatorii britanici, informeaza MEDIAFAX . Noul test masoara nivelul din sange al unui indicator al cancerului, denumit Antigenul Specific Prostatic (PSA), in doar 10 minute.

  • Cainii ar putea detecta cancerul de prostata

    Flerul cainilor, utilizati pe scara larga pentru detectarea materialelor explozive si a drogurilor, ar putea veni in ajutorul specialistilor dintr-un alt domeniu - cancerul de prostata -, informeaza AFP.

  • Greutatea corporala influenteaza cancerul de prostata

    Pacientii obezi cu cancer de prostata par sa fie mult mai predispusi la tratamente non-chirurgicale in comparatie cu bolnavii care prezentau o greutate normala, arata un nou studiu preluat de Reuters.

  • Cancerul la prostata, provocat de anumite mutatii genetice

    Cercetatorii americani si suedezi au descoperit ca mai multe variatii genetice pot creste semnificativ predispozitiile ereditare care contribuie la aparitia cancerului la prostata, potrivit unui studiu publicat in New England Journal of Medicine si preluat de AFP. 

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii