Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Exercitiile fizice intarzie aparitia maladiei Alzheimer

Miercuri, 03 Septembrie 2008
Exercitiile fizice intarzie aparitia maladiei AlzheimerExercitiile fizice efectuate regulat, precum mersul pe jos, contribuie la imbunatatirea memoriei persoanelor cu varste peste 50 de ani care sufera de o diminuare usoara a capacitatilor lor mintale, potrivit unui studiu publicat in Journal of the American Medical Association si preluat de AFP.

"Acest studiu clinic este, se pare, primul care demonstreaza ca exercitiile fizice ajuta la imbunatatirea functiilor cognitive in cazul persoanelor de varsta a treia care inregistreaza o scadere a functiilor cerebrale", a indicat profesorul Nicola Lautenschlager, de la Universitatea din Melbourne (Australia), principalul autor al acestei lucrari.
   
La studiu au participat 138 de adulti cu varste peste 50 de ani, ce prezentau un risc crescut de dementa si aveau probleme de memorie, fenomen care precede, in general, maladia Alzheimer.
   
O parte dintre participantii la studiu au fost supusi unui program care ii incuraja sa faca exercitii fizice la domiciliu, timp de 24 de saptamani. Obiectivul cercetatorilor a fost sa incurajeze voluntarii sa faca saptamanal cel putin 150 de minute de exercitii fizice de intensitate medie, activitatea fiind impartita in sedinte de cate 50 de minute. Cercetatorii au recomandat mai ales mersul pe jos.
   
Totusi, participantii au efectuat saptamanal, in medie, 142 de minute de exercitii fizice.
   
Functiile cognitive ale tuturor subiectilor au fost masurate pe parcursul a 18 luni, pe baza ADAS (Alzheimer's Disease Assessment Scale), o scara de referinta elaborata in 1984 care este foarte utilizata in cercetare si studii farmacologice.
   
Studiul a demonstrat ca binefacerile exercitiilor fizice s-au mentinut timp de cel putin un an dupa incheierea studiului. Persoanele care au participat la studiul de 24 de saptamani au inregistrat o imbunatatire a capacitatilor mintale cu, in medie, 0,69 puncte pe scara ADAS in raport cu grupul sedentar.
   
Chiar daca diferenta este modesta, este, totusi, importanta, avand in vedere ca nivelul de efort fizic a fost relativ scazut, au subliniat autorii studiului.
   
"Spre deosebire de medicamente, care s-au dovedit ineficace impotriva deficientei cognitive benigne dupa o perioada de 36 de luni, activitatea fizica nu numai ca a permis o imbunattire usoara in acest domeniu, dar a avut si efecte pozitive in ceea ce priveste calitatea vietii si a functiilor cardiovasculare", au spus cercetatorii.
  
In timp ce populatia mondiala imbatraneste, numarul persoanelor atinse de Alzheimer va creste, de la 26,6 milioane, in prezent, la 106,2 milioane pana in 2.050.
   
"Daca aparitia maladiei este intarziata cu 12 luni, vom inregistra cu 9,2 milioane de cazuri mai putin in lume", avand in vedere speranta de viata, au fost de parere cercetatorii.

sursa: mediafax
Te-ar putea interesa:
  • Bilingvismul intarzie aparitia maladiei Alzheimer

    Bilingvismul, practicat in fiecare zi, intarzie cu cativa ani aparitia simptomelor maladiei Alzheimer la persoanele in varsta, potrivit unui studiu publicat, marti, de un grup de cercetatori canadieni, informeaza AFP.

  • Viata activa la varsta a treia previne aparitia maladiei Alzheimer

    Mentinerea unui stil de viata activ, care stimuleaza activitatea cerebrala, reprezinta o metoda eficienta de prevenire a maladiei Alzheimer, potrivit cercetatorilor britanici, al caror studiu a fost publicat recent in International Journal of Geriatric Psychiatry, informeaza bbc.co.uk.

  • Exercitiile fizice, benefice si dupa varsta de 50 de ani

    Un program regulat de exercitii fizice, adoptat chiar si dupa varsta de 50 de ani, este la fel de benefic pentru sanatate ca si renuntarea la fumat, potrivit unui studiu suedez, publicat pe site-ul British Medical Journal, informeaza AFP.

  • Exercitiile fizice pot reduce riscul de aparitie a cancerului la san

    Exercitiile fizice efectuate zilnic pot reduce riscul de aparitie a cancerului la san, la femeile de peste 30 de ani, potrivit unui studiu prezentat la Colegiul American de Medicina Sportiva din Seattle, informeaza Reuters.

  • Educatia atenueaza efectele maladiei Alzheimer

    Tomografiile efectuate asupra unor pacienti care sufera de maladia Alzheimer au relevat faptul ca un nivel superior de educatie protejeaza pacientii impotriva acestei forme comune de dementa, potrivit unui studiu publicat luni in jurnalul Archives of Neurology, relateaza MEDIAFAX .

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii