Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Fumatorii sunt influentati de anturaj

Marti, 10 Iunie 2008
Fumatorii sunt influentati de anturajCand fumatorii decid sa se lase de respectivul viciu din proprie initiativa, ei nu iau de fapt aceasta decizie de unii singuri.
Noi cercetari au descoperit faptul ca renuntarea la fumat apare atunci cand si altii din anturajul nostru fac acelasi lucru: rude, prieteni, cunoscuti. Decizia lor o influenteaza pe a noastra.

"Am descoperit ca atunci cand analizezi diverse segmente de populatie sau grupuri de oameni care nu au nici o legatura unii cu altii, descoperi ca toti se lasa de fumat la un moment dat", a spus Dr. Nicholas A. Christakis, de la Scoala Medicala Harvard din Boston.

"Am remarcat o oarecare legatura intre actiunea de a renunta la fumat si asa numitul "efect de turma", a spus Dr. James H. Fowler de la Universitatea din California, in Noul Jurnalul de Medicina al Angliei.

Cercetatorii au analizat schimbarile din obiceiurile de fumat din ultimele trei decade ale unei retele grup de 12,000 de persoane care au participat la un studiu.

Fumatorii sunt influentati de anturajEi au identificat grupuri de fumatori si de nefumatori din interiorul retelei si au descoperit ca ei se influenteaza reciproc in intentia si procesul de renuntare la fumat.

Cand sotia sau sotul renunta la fumat, scade si frecventa fumatului la celalalt pana la 67%. Cand unul dintre frati renunta, reduce pana la 25% nevoia de a fuma a celorlalti frati sau surori. Un prieten care nu mai fumeaza scade cu 36% obisnuinta de a fuma a prietenilor din jur.

In firmele mici, renuntarea la fumat a unui angajat scade nevoia de a fuma a colegilor cu 34%.

"Interesant e faptul ca pozitionarea geografica nu are un rol important, deoarece obiceiurile de a fuma se pot raspandi intre persoane care stau la mari distante si care locuiesc separat, fara a avea o legatura directa", a spus Christakis.

De asemenea, studiul mai arata ca fumatorii sunt din ce in ce mai marginalizati social. "Daca in anii 1970, cel care fuma avea un rol central, fiind cum s-ar spune popular, adunand in jur oameni la fel de populari. Incepand cu anii 2000, daca esti fumator, e foarte posibil sa fii blamat.", a spus Fowler.

Fumatorii sunt influentati de anturajDr. Richard Suzman, director al Institutului National al Criteiului Varstei si al Cercetarii Sociale a spus: "Acest studiu este esential pentru ca oamenii sa inteleaga ca nimeni nu e ca o insula pustie.

Tot ceea ce facem e un rezultat al influentei celor din jur si invers, si noi la randul nostru influentam deciziile si comportamentele altora. Aici intra si problema sanatatii."

Rezultatul, spune Suzman, sugereaza ca actiunile destinate schimbarii obiceiurilor care afecteaza sanatatea, cum ar fi fumatul, pot fi mai eficiente cu cat te centrezi pe o dirijare a problemei pornind de la intreg spre parte, de la grup spre individual".

Sursa: Reuters
 
Te-ar putea interesa:
  • Fumatorii sunt predispusi la dementa

    Fumatul este asociat cu un risc crescut de pierderi de memorie si dementa la adultii de varsta medie, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii francezi, publicat in revista Archives of Internal Medicine si preluat de AFP.

  • Fumatorii sunt de doua ori mai predispusi sa se imbolnaveasca de tuberculoza

    Persoanele care fumeaza prezinta un risc de doua ori mai mare de a se imbolnavi de tuberculoza, comparativ cu persoanele care nu au fumat niciodata, potrivit rezultatelor unui studiu realizat in Taiwan, citat de Reuters.

  • Fumatorii beau mai mult

    Adultii care sunt fumatori tind sa aiba o predispozitie spre consumul de alcool, comparativ cu nefumatorii, arata un nou studiu preluat de Reuters.

  • Fumatorii au nevoie de terapie contra furiei pentru a renunta la fumat

    Fumatorii ar trebui sa beneficieze de consiliere specializata impotriva acceselor de furie pentru a fi ajutati sa renunte la fumat, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani, publicat in revista medicala Behavioural and Brain Functions, informeaza BBC News Online si MEDIAFAX.

  • Antidepresivele noi nu sunt eficiente

    Antidepresivele din noua generatie nu au efecte mai mari decat un placebo asupra majoritatii persoanele care sufera de depresie, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Hull, Marea Britanie, publicat, marti, in PLoS, informeaza AFP.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii