Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

O proteina care elimina fierul din organism poate fi folosita in tratarea cancerului mamar

Vineri, 06 August 2010
O proteina care elimina fierul din organism poate fi folosita in tratarea cancerului mamar O proteina care elimina fierul din celulele organismului ar putea fi utilizata pentru incetinirea dezvoltarii cancerului mamar, pentru pronosticarea sanselor de supravietuire a pacientelor si pentru tratarea acestei maladii, potrivit unui studiu publicat in SUA si preluat de AFP.

Cercetatorii de la centrul medical din cadrul Universitatii din Wake Forest (Carolina de Nord) au descoperit ca nivelul de proteina feroportina, care exporta fierul din celule in afara lor, este mai mic in tumorile sanului decat in alte tesuturi.

Un deficit de feroportina are drept consecinta o acumulare de fier, fapt care duce la cresterea tumorii, facand-o, totodata, mai agresiva, a explicat Suzy Torti, profesor de biochimie la Universitatea din Wake Forest, unul dintre principalii autori ai studiului publicat in Science Translational Medicine.

Cercetatorii au adus nivelul de feroportina la limita normala in tumorile mamare umane implantate in soareci si au constatat ca acestea se dezvoltau mai incet, informeaza Mediafax .

"Feroportina elimina fierul din celula si deci, odata reimplantata in celula, proteina a eliminat factorul de stimulare a dezvoltarii cancerului", a explicat cercetatoarea, pentru care studiul sugereaza ca "feroportina are o influenta care nu poate fi neglijata in ceea ce priveste cancerul mamar".

Acest lucru nu inseamna ca pacientii trebuie sa-si modifice nivelul de fier din alimentatie, avertizeaza cercetatoarea, subliniind ca studiul a analizat doar comportamentul fierului din celule si nu din regimul alimentar.

Cercetatorii au analizat si dosarele medicale intocmite pentru 800 de femei bolnave de cancer mamar, pentru a determina daca exista o legatura intre nivelul de feroportina si evolutia bolii pe termen lung.

Ei au descoperit ca un nivel slab de feroportina este, cel mai adesea, semnul unei evolutii negative pe termen lung si ca nivelul proteinei este mai scazut mai ales in zonele in care cancerul este mai agresiv. Un nivel ridicat al proteinei indica, dimpotriva, o sansa de supravietuire de circa 90% pe termen lung.

"Utilizarea feroportinei ca marker al reglarii fierului s-a dovedit a fi un instrument util in pronosticarea cancerului mamar si ar putea contribui la stabilirea unui tratament mai eficace", potrivit acestui studiu.

"Pe viitor, manipularea concentratiei de feroportina sau de proteine care influenteaza nivelul de feroportina s-ar putea dovedi un tratament eficace in cancerul mamar", potrivit specialistilor.


Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii