Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Psoriazisul

Miercuri, 28 Mai 2008
Psoriazisul Psoriazisul reprezinta o boala cronica de piele, localizata mai des la coate si la genunchi, care se manifesta prin aparitia unor puncte si plagi rosii, lucioase, acoperite cu coji albe-sidefii.

Aceasta boala afecteaza ciclul de viata al celulelor. Daca o celula are nevoie cam de o luna pentru a se regenera si a ajunge in straturile superioare ale pielii, din cauza psoriazisului celulele cresc mai repede, se divid, mor si se descuameaza intr-o singura zi. Accelerarea acestui proces duce la formarea de cruste sidefii sau la pete rosii si uscate care devin dureroase si inestetice.  

Apare in special la cei tineri, la copii si mai putin la cei in varsta. Psoriazisul nu cunoaste vindecare totala, ci doar ameliorare.

De ce apare psoriazisul?


Boala nu are cauze propriu-zise, ci apare pe un teren genetic predispus. Exista insa anumiti factori declansatori sau agravanti, cum ar fi: fumatul si alcoolul, stresul neuropsihic, traumatismele, infectiile, modificarile hormonale, existenta HIV in corpul uman, radiatiile ultraviolete sau diferiti factori metabolici.

Psoriazisul Cum se manifesta:

Intr-o prima etapa, cea progresiva, petele care se formeaza sunt luminoase, umflate si tari. Apare apoi etapa de stationare, cand eruptia inceteaza, iar petele se unesc intre ele. In stadiul de regres, eruptia dispare, fiind inlocuita de pete decolorate sau intunecate.

Tipuri:

Cel mai intalnit e psoriazisul vulgar. El afecteaza urmatoarele zone ale corpului: coate, genunchi, pielea capului. El are o evolutie neregulata, cu ameliorari si agravari periodice.

Pot fi afectate si unghiile, care se ingroasa sau chiar se distrug la un moment dat.

Psoriazisul pustulos consta in existenta unor leziuni generalizate care sunt insotite de febra si stare generala proasta. Aparitia acestei forme de psoriazis duce la numeroase complicatii: hipocalcemie (scaderea anormala a calciului din sange), suprainfectia, caderea parului dupa cateva luni de la aparitia bolii. In caz de aparitie a acestui tip de psoriazis, trebuie sa se apeleze urgent la un medic specialist.

Psoriazisul eritrodermic reprezinta o forma grava a acestei boli, deoarece pune in pericol chiar viata pacientului. El poate aparea brusc, fara alte simptome care sa alarmeze anterior. Mai poate aparea ca urmare a unei agravari a psoriazisului vulgar, la care se adauga hipocalcemia sau infectiile.

Psoriazisul Tratament

Din pacate nu exista un tratament care sa vindece boala complet. In schimb, exista numeroase tipuri de tratamente care pot doar sa amelioreze boala. In aceasta categorie intra anumite unguente speciale, fototerapie (tratament medical care foloseste radiatiile solare sau ale unei surse artificiale de lumina) sau medicatia orala.

In cazurile usoare ale bolii este nevoie doar de anumite unguente, iar cele cronice necesita tratament medicamentos.

Prin tratament se incearca o reducere a cresterii excesive a tesutului cutanat, acesta fiind de fapt procesul de la care porneste boala. Prin reducerea acestei cresteri se incearca ajungerea la un stadiu normal a regenerarii celulelor pielii.

Boala poate implica uneori si probleme de ordin psihic, generate de senzatia de disconfort sau de depresii asociate aspectului fizic neplacut. De aceea e nevoie uneori si de un tratament psihiatric.

De cele mai multe ori insa, psoriazisul nu este o boala grava, ci mai mult cu complicatii inestetice. Nu afecteaza organele interne, ci doar suprafata pielii. De asemenea, psoriazisul nu e contagios. Boala este agravata de consumul de alcool, tutun si de stres.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii