Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Un element biologic comun pentru 11 tipuri de cancer, descoperit de cercetatori

Vineri, 22 Octombrie 2010
Un element biologic comun pentru 11 tipuri de cancer, descoperit de cercetatoriUn marker biologic calificat drept "foarte promitator" a fost descoperit in cazul a 11 tipuri de cancer, de o echipa de cercetatori din care fac parte si romani, acesta fiind un pas inainte in diagnosticarea mai rapida a maladiei si in punerea la punct a unui medicament universal, informeaza AFP.

Descoperirea a fost facuta de o echipa de cercetatori de la l'Institut national de la santé et de la recherche médicale (INSERM), din Franta, coordonata de Nicolae Ghinea, in colaborare cu echipa de specialisti a lui Aurelian Radu, de la scoala de medicina Mount-Sinai din New York.

Nicolae Ghinea, doctor in biologie si director de cercetari la INSERM, care lucreaza la acest subiect de aproape zece ani, spune, totusi, ca mai este mult de lucru pana se va obtine un medicament universal pentru tratarea cancerului, informeaza Mediafax .

Astfel, ar trebui sa se largeasca aria de studiu asupra celorlalte tipuri de cancer, sa se confirme detectarea receptorului descoperit prin intermediul altor proceduri, precum imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), tomografia prin emisii de pozitroni sau imagistica prin ultrasunete, sa se efectueze studii preclinice (pe animale) pentru perfectionarea procedurilor si a eventualilor agenti terapeutici.

Markerii tumorali - hormoni, proteine, enzime - pot semnala prezenta cancerului, asa cum este cazul antigenului specific prostatic (PSA) pentru cancerul la prostata sau a gonadotropinei corionice umane (hCG) pentru cancerul la testicule.

Noua molecula descoperita este o proteina receptor al FSH (hormon foliculostilunat), sintetizata in hipofiza si care se gaseste in organele reproducatoare umane - ovare si testicule. In cazul femeilor, aceasta molecula stimuleaza mai ales productia de estrogeni, iar in cazul barbatilor, pe cea de spermatozoizi.

Initial, echipa de la Centre Mondor de cercetari biomedicale din Créteil, in apropiere de Paris, a dorit sa confirme ipoteza potrivit careia FSH poate aparea in tumorile cancerului la prostata.

Dupa ce ipoteza a fost confirmata, "am vrut sa verific daca ea nu aparea si in cazul altor cancere, precum cel mamar sau pulmonar", a spus Nicolae Ghinea. Si, "surpriza totala, era vorba despre acelasi marker", a spus el.

Echipa sa - jumatate fiind formata din anatomo-patologi - a studiat apoi biopsiile efectuate unui numar de 1.336 de pacienti, reprezentand 11 tipuri de cancere: la prostata, mamar, la colon, pancreas, vezica urinara, rinichi, plamani, ficat, stomac, testicule, ovare. Din cauza lipsei de fonduri, echipa a fost nevoita sa se opreasca cu cercetarile in acest punct, potrivit lui Ghinea, dar lista maladiilor ar trebui sa se largeasca, chiar daca tipurile de cancer studiate deja reprezinta "70% dintre cazurile de cancer si 90% dintre decesele" provocate de aceasta boala.

Studiind biopsiile la miscroscopul electronic (care multiplica de pana la 600.000 de ori), dupa injectarea de aur (care a permis evidentierea particulelor), cercetatorii au constatat o prezenta foarte puternica a receptorului lui FSH in "toate tumorile, indiferent de tip si de stadiul de dezvoltare". Cercetatorii au mai remarcat ca markerul nu se afla in centrul tumorilor, ci la periferia acestora.

Receptorii - care recunosc FSH si ii permit sa se fixeze - se gaseau in vasele sangvine de la periferia tumorii, exact pe suprafata celulelor endoteliale care captusesc interiorul peretilor, deci in apropierea fluxului sangvin.

Acest lucru, subliniaza cercetatorii, face din receptori "o tinta usoara pentru agentii de diagnosticare si pentru terapiile administrate in sange".

In mod contrar, receptorii erau absenti in tesuturile non-bolnave ale organismului, inclusiv in tesuturile sanatoase ale organului pe care s-a fixat tumoarea.

"Acum de-abia incepe totul', a spus Ghinea.

In asteptarea largirii ariei de cercetare, care ar trebui sa dureze mai multi ani, "se poate imagina un tratament universal pentru un marker universal" sau cel putin se pot incepe studiile pentru punerea la punct a terapiei.

INSERM a depus deja o cerere pentru brevetarea metodei de imagistica.

Studiul ce prezinta aceasta descoperire a fost publicat in New England Journal of Medicine.


Te-ar putea interesa:
Mesaje (1) »
...
scris de erata, November 01, 2010

FSH=hormonul foliculostimulant

Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii