Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Album dedicat artei feroneriei, lansat la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Vineri, 10 Septembrie 2010
Album dedicat artei feroneriei, lansat la Muzeul Etnografic al TransilvanieiAlbumul "'Varsta de fier - Cluj Napoca si ornamentele sale nestiute", realizat sub coordonarea academicianul Ioan-Aurel Pop, in colaborare cu artistul fotograf Tamas Szabo, ''celebreaza epocile prelucrarii artistice si utilitare a metalelor'', a afirmat, joi, la lansarea volumului, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, prof. univ. dr. Nicolae Sabau.

Volumul este insotit de comentarii lirice extrase din creatia marelui poet Lucian Blaga, relateaza Agerpres.

In cele patru capitole tematice, albumul prezinta cititorilor adevaratele ''dantelarii metalice'' ale orasului, de la grilaje de porti si de ferestre, balustrade de balcoane si de scari, toate lucrate cu o remarcabila maiestrie, la zavoare si ornamente de acoperisuri, pe care un trecator obisnuit pe strazile orasului nu le observa decat intamplator, sau daca este interesat de istoria si de frumusetea unuia sau altuia dintre edificii.

Cei interesati sa vada ''ornamentele nestiute'' ale cladirilor din Cluj-Napoca vor descoperi frumoasele decoratii de pe acoperisul Palatului de Justitie, cocosul vestitor al diminetii de pe acoperisul Bisericii numite chiar ''cu cocos'', porti de cladiri in decoratia carora apar dragoni, elemente florale, sau un spectaculos soare antropomorf, serureria (clante si inchizatori de ferestre) lucrata migalos, de mesteri, din pacate, anonimi.

''Am vazut pana acum, un Cluj al istoriei, al bisericilor gotice si baroce, un Cluj al palatelor, un altul al strazilor, unul al periferiilor, altul al muzeelor sau al scolilor inalte, al bibliotecilor si al teatrelor, al creatorilor si al operelor lor, al fotografiilor vechi. Dar niciodata nu am stiut sa vedem un Cluj al feroneriei artistice, un Cluj al faurarilor nestiuti de odinioara, al mesterilor tacuti, al detaliului din fier si bronz, ascuns dupa o intrare, obturat de un arbore, incastrat intr-un zid sau plasat la un balcon'', spune, in studiul introductiv al volumului, acad. Ioan-Aurel Pop.



Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii