Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

"Boogie", "Nunta muta" si "Megatron" - printre filmele romanesti lansate in cinema

Miercuri, 06 August 2008
ImagePublicul cinefil este invitat, in toamna, la o noua "portie" de productii cinematografice romanesti, precum "Boogie", "Megatron", "Week-end cu mama" sau "Nunta muta", filmele continuand seria de lansari din acest an, care a mai cuprins pelicule precum "Supravietuitorul" sau "Restul e tacere".

In plina dezbatere cu privire la viitorul cinematografelor romanesti, care s-au imputinat si deteriorat vizibil de la un an la altul, cinefilii din Romania au parte de o oferta destul de generoasa de filme autohtone, multe dintre ele opera regizorilor din "noul val cinematografic" atat de apreciat in lumea intreaga.
   
Daca anul trecut, cele mai mediatizate si premiate filme romanesti - "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu (Palme d'Or la Cannes 2007) si "California Dreamin' (Nesfarsit)" de Cristian Nemescu (Prix Un Certain Regard la Cannes 2007) - au umbrit aproape orice alta lansare in salile de cinematograf din Romania, toamna aceasta este randul lui Radu Muntean, Marian Crisan, Horatiu Malaele si Radu Gabrea sa testeze gustul cinefililor romani.

De altfel, numarul productiilor care sunt programate sa apara in cinematografe in toamna s-a dublat, in comparatie cu anul trecut.
   
Oferta de filme romanesti a fost una generoasa inca de la inceputul anului, in martie lansandu-se cea mai scumpa productie autohtona de pana acum - "Restul e tacere" de Nae Caranfil - propunerea Romaniei la Oscar 2009 -, urmata, o luna mai tarziu, de "Supravietuitorul" lui Sergiu Nicolaescu.
   
Aria tematica abordata de cele circa zece filmele care se vor lansa in a doua jumatate a acestui an este una cat se poate de larga, lasand publicului posibilitatea de a alege si, eventual, de a compara: situatia copiilor ramasi acasa, in timp ce parintii lor lucreaza in strainatate - "Week-end cu mama" de Stere Gulea; felul in care minciuna si manipularea se poate institui intr-un cuplu - "Pescuit sportiv" de Adrian Sitaru; criza barbatului la 30 de ani - "Boogie" de Radu Muntean; modul in care destinele unor persoane se intersecteaza - "Intalniri incrucisate" de Anca Damian sau problemele tinerei generatii - "Luna verde" de Alexa Visarion.
  
Una dintre cele dintai premiere ale toamnei este "Boogie", care intra in cinematografele romanesti in septembrie, dupa ce a participat, anul acesta, la multe festivaluri de profil, printre si care cele de la Cannes (sectiunea Quinzaine des Realisateurs), TIFF si Festivalul International Karlovy Vary.
   
Cel de-al treilea lungmetraj al lui Radu Muntean, dupa "Furia" si "Hartia va fi albastra", "Boogie" este un film despre maturizare si varsta de 30 si ceva de ani. Initial denumit "30 si ceva", filmul are la baza un scenariu de Alexandru Baciu, Razvan Radulescu si Radu Muntean.
   
Bogdan Ciocazanu, poreclit "Boogie", (Dragos Bucur), un barbat de vreo 30 de ani, cu sotie (Anamaria Marinca) si un copil mic, pleaca la mare de 1 Mai, impreuna cu familia si se intalneste intimplator cu cei mai buni prieteni din liceu - Penescu (Mimi Branescu) si Iordache (Adrian Vancica) - la data si locul de care ii leaga cele mai glorioase escapade bahico-sexuale din tinerete, potrivit boogiemovie.com. Bogdan e tentat sa retraiasca aventurile din vremurile bune, dar incercarea de a-si recupera tineretea pret de o seara, bifand bautura, jocurile, flirtul si prostituatele, se transforma intr-o deziluzie.
   
Din distributia filmului mai fac parte Roxana Iancu si Geanina Varga. De asemenea, la doar 4 ani, Vlad Muntean, fiul regizorului, a debutat in cinematografie. Filmul lui Muntean a fost cuparat, la Cannes, de catre compania franceza Films Sans Frontières si va aparea pe marile ecrane din Franta in toamna, dupa premiera romaneasca.
   
ImageTot in septembrie va incepe sa ruleze in cinematografe si filmul "Megatron" de Marian Crisan, care a primit trofeul Palme d'Or pentru scurtmetraj la editia de anul acesta a Festivalului de la Cannes. Anca Puiu, producatorului filmului, declara pentru MEDIAFAX, in iunie, ca, inaintea intrarii in cinematografe, "Megatron" va fi proiectat la Institutul Cultural Roman in prezenta regizorului, in cadrul evenimentului "Seara de film ICR". "Megatron" va avea premiera la jumatatea lunii septembrie si va rula in cinematografe impreuna cu alte doua scurtmetraje ale casei de productie Mandragora, "Joi" de Hadrian Marcu si "Bricostory" de Andreea Paduraru.
   
Si documentarul lui Thomas Ciulei, "Podul de flori", va rula, intre 19 si 26 septembrie, la cinematograful "Elvira Popescu", a declarat regizorul pentru MEDIAFAX. Filmul - care prezinta viata unui barbat dintr-un sat din Republica Moldova, care trebuie sa aiba grija de cei trei copii ai sai, dupa ce sotia a pleacat la munca in strainatate - va rula in avanpremiera pe 16 septembrie, la Institutul Francez din Bucuresti.
   
Cel mai recent film al lui Stere Gulea, "Week-end cu mama", produs de MediaPro Pictures, va avea premiera in cinematografele romanesti pe 3 octombrie, potrivit MediaPro Distribution. Castigator al concursului din 2005 al Centrului National al Cinematografiei, scenariul filmului porneste de la un subiect extrem de dezbatut in ultima perioada - soarta copiilor lasati in grija rudelor de parintii plecati in strainatate.

Luiza, personajul principal din "Week-end cu mama", interpretata de Medeea Marinescu, a plecat in urma cu zece ani din Romania, lasandu-si fetita, Cristina, careia ii da viata Adela Popescu, in grija matusii acesteia. Dupa ce se intoarce in Romania, Luiza isi gaseste fiica de 18 ani dependenta de droguri si cu o fetita de patru ani pe care a abandonat-o intr-un camin de copii. Coplesita de remuscari, Luiza incearca sa-si salveze fiica si sa recupereze timpul pierdut.
   
Primul film romanesc distribuit de Transilvania Film in cinematografele din Romania in toamna este "Pescuit sportiv", lungmetrajul de debut al lui Adrian Sitaru. Regizorul a castigat Leopardul de Aur, anul trecut, la Locarno, cu scurtmetrajul "Valuri", care a primit numeroase alte premii la festivaluri internationale.
   
Filmul lui Adrian Sitaru, "Pescuit sportiv", o poveste despre manipulare, minciuna, neincredere si compromisuri, cu Maria Dinulescu, Ioana Flora si Adrian Titieni in distributie, a fost selectat in sectiunea paralela a Festivalului International de Film de la Venetia, "Zilele Venetiei", intre 27 august si 6 septembrie. "Pescuit sportiv" a fost prezentat in cadrul evenimentului "Zilele filmului romanesc" de la editia de anul acesta a Festivalului International de Film Transilvania (30 mai-8 iunie).
   
Pelicula care marcheaza debutul actorului Horatiu Malaele in calitate de regizor de film, "Nunta Muta", distribuit tot de Transilvania Film, va fi prezentat pe marele ecran in octombrie. Filmul, o coproductie Castel Film si compania franceza Agat Film et Cie, al carei buget se ridica la peste 1 milion si jumatate de euro, reuneste nume mari ale scenei romanesti, precum Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Dan Condurache, Gheorghe Dinica, George Mihaita si Alexandru Bindea. In rolurile principale joaca Alexandru Potocean, cel care a interpretat rolul lui Adi din "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", de Cristian Mungiu, si Meda Victor.
   
"Nunta muta", realizat dupa un scenariu rezultat in urma colaborarii dintre Malaele si scenaristul Adrian Lustig, prezinta o nunta trista, undeva la tara, ceremonia si petrecerea desfasurandu-se in tacere, sub auspiciile doliului national, instituit la moartea lui Stalin. Regizorul insusi a definit pelicula ca fiind "o tragicomedie absurda".
   
De asemenea, potrivit Transilvania Film, filmul "Intalniri incrucisate" al Ancai Damian va avea premiera in cinematografe, cel mai probabil, in luna noiembrie. "Intalniri incrucisate" aduna o distributie ce-i numara, printre altii, pe Mimi Branescu, Andi Vasluianu, Oxana Moravec si Dorian Boguta. Filmul este structurat pe trei povesti, ce se desfasoara pe parcursul a doua zile: "Bogdanovici si Bogdanovici", "Mirela si Torbjorn" si "Andrei si Ana", acestea fiind, de altfel, si numele personajelor principale.
   
"Luna verde", film in regia lui Alexa Visarion, produs de Castel Film, va avea premiera, cel mai probabil, in prima jumatate a lunii noiembrie, dupa cum a declarat pentru MEDIAFAX regizorul. Alexa Visarion a precizat ca inca are de rezolvat problema drepturilor de autor pentru muzica de pe coloana sonora a peliculei. "Luna Verde", un road movie despre generatia tanara si problemele ei, care marcheaza revenirea in cinematografie a regizorului, are o distributie din care fac parte actori precum Maia Morgenstern, Ioana Nastasia Anton, Andreea Vasile, Marius Manole, Alexandru Potoceanu si Mihai Calota.

Lungmetrajul a beneficiat de o finantare de 750.000 de lei de la CNC, in urma concursului de proiecte cinematografice din 2006.
   
"Calatoria lui Gruber", in regia lui Radu Gabrea, care a fost planificat sa apara pe marele ecran in toamna, va avea premiera in februarie-martie 2009, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii distribuitorilor, Transilvania Film.

Pelicula este inspirata din cartea lui Eginald Schlattner "Manusile rosii", care povesteste epopeea, in Romania, a unui student sas, jucat in film de Florin Piersic Jr. Radu Gabrea a mai adus pe marile ecrane din Romania, anul acesta, un film adaptat dupa o carte de Schlattner - "Cocosul decapitat", care a fost lansat in luna martie.
   
Anul trecut, in perioada 1 ianuarie - 2 decembrie, peste 3,8 milioane de spectatori au vazut filme la cinematograf, insa doar aproximativ 130.000 dintre acestia au fost la filme romanesti. Filmul regizorului Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", a inregistrat cele mai mari incasari dintre premierele romanesti ale anului 2007, in valoare de 625.212 de lei, fiind vizionat in total de 68.700 de persoane, ruland in sali timp de sase saptamani, potrivit datelor centralizate de Agentia Champions.
   
Pe locul al doilea in topul premierelor romanesti a fost productia "California Dreamin' (Nesfarsit)". In total, in cele zece saptamani cat a rulat in cinematografe, filmul a fost vazut de 20.867 de persoane si a avut incasari de 226.291 de lei.
   
Au urmat, in clasament, "Ticalosii" de Serban Marinescu, cu incasari de 94.034 de lei si un numar de spectatori de 9.139, "Dupa EA", in regia Cristinei Ionescu (incasari de 83.583 de lei, 7.302 spectatori), "Roming", coproductie romano-ceha, in regia lui Jiri Vejdelek, distribuita de MediaPro Distribution (incasari de 57.261 de lei si 5.030 de spectatori), "Ingerul necesar", in regia lui Gheorghe Preda (incasari de 12.965 de lei, circa 1.300 de spectatori),

"Logodnicii din America", al regizorului Nicolae Margineanu (incasari de 12.143 de lei, 1.231 de spectatori si documentarul lui Alexandru Solomon "Cold Waves/ Razboi pe calea undelor", care, dupa doua zile de prezenta in sali, avea incasari 894 de lei, fiind vazut de 142 de persoane.

sursa: mediafax.ro
Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii