Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Bronzurile din colectia Y.S. Laurent, achizitionate de un chinez care refuza sa le plateasca

Miercuri, 04 Martie 2009
Bronzurile chinezesti din colectia Y.S. Laurent, achizitionate de un chinez care refuza sa le plateaCele doua bronzuri chinezesti care faceau parte din colectia Yves Saint Laurent - Pierre Bergé, scoasa la licitatie la Paris, saptamana trecuta, au intrat in posesia unui colectionar chinez care refuza sa le plateasca deoarece considera ca acestea fac parte din patrimoniul Chinei, informeaza AFP.

Acest anunt reprezinta o adevarata lovitura de teatru in controversa legata de sculpturile - un cap de sobolan si un cap de iepure - furate in urma cu 150 de ani din Palatul de vara din Beijing, de catre trupele franco-britanice, si devenite ulterior un adevarat simbol al umilirii coloniale a Chinei, care a cerut in numeroase randuri retrocedarea lor.
    
"Cred ca oricare dintre chinezi ar fi procedat la fel in acest moment. Incerc sa fiu la inaltimea responsabilitatilor mele", a declarat cumparatorul, Cai Mingchao, intr-o conferinta de presa organizata la Beijing.
    
"Dar trebuie sa precizez faptul ca banii nu pot fi virati", a adaugat Cai Mingchao, care conduce o celebra casa de licitatii cu sediul in Xiamen. Cai Mingchao este cunoscut pe piata operelor de arta. In 2006, el a cumparat pentru suma de 15 milioane de dolari o statuie a lui Buddha din epoca dinastiei Ming, cu ocazia unei licitatii organizate in Hong Kong.
    
"Dupa vanzarea lor (a sculpturilor, n.r.), au existat multe speculatii in privinta identitatii cumparatorului. Va anunt ca acesta este un chinez si ca el merita admiratia noastra", a declarat Niu Xiafeng, directorul adjunct al Fondului pentru patrimoniul national din China, un organism semi-guvernamental, care incearca inca din 2002 sa recupereze operele de arta furate de pe teritoriul chinez. "Si noi vrem sa subliniem, asa cum a facut-o si Cai Mingchao, ca acesti bani nu pot fi virati", a adaugat Niu Xiafeng.
    
Cai Mingchao si Niu Xiafeng au refuzat sa raspunda intrebarilor din partea jurnalistilor prezenti la conferinta de presa, limitandu-se la citirea comunicatului.
    
Comunicatul nu precizeaza daca Mingchao Cai refuza sa plateasca pentru nu are banii necesari sau daca este vorba de o chestiune de principiu.
    
Conform unei stiri difuzate de agentia China Noua, Niu Xiafeng, Cai Mingchao si Fondul pentru patrimoniul national din China au actionat impreuna pentru a sabota licitatia organizata de casa Christie's. "Fondul a fost supus unor presiuni foarte mari pentru a participa la licitatie, dar acesta a fost un demers exceptional, intr-o situatie exceptionala, care a avut ca scop sa opreasca vanzarea", se afirma in aceasta stire.
    
Sporind si mai mult starea de confuzie, agentia China Noua, in serviciul ei in limba chineza, a sugerat ca banii ar putea fi totusi virati. "Ne aflam inca in perioada legala de plata, nu stim deocamdata daca tranzactia va fi parafata sau nu", a declarat Niu Xiafeng.
    
Potrivit site-ului casei Christie's, cumparatorul are la dispozitie sapte zile pentru a vira banii in cont.
    
Un purtator de cuvant al casei Christie's din Beijing, care apartine omului de afaceri francez François Pinault, a declarat ca nu va face, deocamdata, niciun comentariu.
    
Imediat dupa licitatia de saptamana trecuta, guvernul chinez a atacat in termeni duri casa Christie's, acuzand-o ca a vandut in repetate randuri opere de arta chinezesti care au fost furate.
    
Cele doua sculpturi ornau o fantana din secolul al XVIII-lea conceputa de calugarul iezuit francez Michel Benoist. Ansamblul cuprindea cele 12 animale din calendarul chinezesc si era amplasat in fata Palatului de vara, construit in stil occidental, al imparatului Qianlong (1735 - 1795), situat in partea de nord-vest a capitalei chineze.
    
Cinci dintre cele 12 capete - maimuta, bivol, tigru, cal si porc - au putut fi recuperate in ultimii ani, cu ajutorul unor fonduri private. Fondul pentru patrimoniul national din China a cumparat capul de porc de la un colectionar american, in 2003.
    
Poly, un grup financiar finantat de armata, si miliardarul Stanley Ho, din Hong Kong, au cumparat celelalte bronzuri, cu ocazia diverselor licitatii de arta.
    
In prezent, guvernul chinez cere retrocedarea celorlalte sculpturi aflate pe piata si refuza sa le plateasca.
Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii