Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Buburuze si ghiocei la targurile Martisorului

Marti, 02 Martie 2010
Buburuze si ghiocei la tārgurile Martisorului
foto Hepta
Buburuze, testoase, fluturi
si ghiocei se regasesc in aceasta perioada pe tarabele comerciantilor de martisoare, fie pictate pe lemn sau sticla, fie confectionate din diverse materiale, cei care obisnuiesc sa daruiasca micile obiecte avand de unde alege, de la muzee la piete si pe bulevarde.

Targurile de martisoare mai mari sau mai mici au impanzit Capitala, ademenind cu usurinta trecatorii, curiosi sa vada ce mai este nou sau chiar interesati sa cumpere si zeci de martisoare dintr-un foc.

In centrul Bucurestiului, in zonele Unirii, Universitate si Romana, se gasesc figurinele traditionale, pe langa animalute de plus, flori de plastic in tipla, ingerasi din ceramica pictati strident, flori din metal cu sticla de pus in piept si brelocuri. De asemenea, printre tarabele de martisoare sunt inserate cele cu bijuterii din argint, dar si unele de unde cei interesati isi pot comanda initialele placate cu aur.

Cei care doresc martisoare lucrate mai migalos le gasesc la Targul Martisorului de la Muzeul Taranului Roman, unde mesteri populari, studenti la arte si alti tineri care lucreaza si vand de obicei bijuterii au pregatit martisoare din materiale foarte diverse.

Martisoarele pictate predomina la targul de la Muzeul Taranului, florile sau micile animale fiind reprezentate astfel in miniatura pe lemn, portelan, scoici, etamina sau chiar in interiorul unor capacele de ghinda. Mai sunt si martisoare vegetale, cu flori si frunze uscate in sticla sau lipite pe cartonase, figurine din os si papusele de carpa.

Cerceii din lemn pictati sunt peste tot, tentand fetele prin multitudinea de culori si desene. Ele mai pot achizitiona brose crosetate, cercei si pandantive din sticla pictata, bratari si cercei din metal cu un aer prafuit. Alte produse ce amintesc de bunici sunt niste posete si portofele din margele micute de diferite culori, unele in forma de buburuza sau cap de pisica.

Un colectionar vinde vechi medalii sportive sau care erau oferite ca premiu in invatamant, precum si bani romanesti de la 1905 cu gaura in mijloc, povestind ca obiceiul era ca acestia sa fie purtati cu snur de martisor la mana. Altcineva a facut ravase cu vechi ghicitori romanesti si desene si le ofera drept martisoare.

O tanara isi prezinta glumet produsele cu mesajul scris "Martisoare anti-criza financiara". Ea a facut broscute testoase din scoici, fiecare avand un ban pe carapace, si purcelusi - pusculita din care iese un ban.

Cei mai multi comercianti sunt tineri care fac bijuterii in timpul liber si le vand cum pot, in magazine, la tarabe sau pe internet. Un tanar care a facut bijuterii din sticla pictata spune ca lucreaza pentru 1 martie cu gasca de prieteni, studenti la arte ca si el, si ca anul acesta tin patru tarabe.

Cei care doresc sa ofere un martisor mai generos sau un cadou de 8 martie pot merge la Muzeul de Geologie, unde gasesc bijuterii din pietre semipretioase, cristale si perle.

Targuri de Martisor mai sunt organizate si la Palatul Copiilor din Capitala, dar si in parcuri. Copiii de gradinita au confectionat martisoare pe care le vor vinde duminica in Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR).

Ziua Martisorului este sarbatorita si prin muzica. In seara de 1 martie, Iris canta "Cuvinte de iubire" la Teatrul National Bucuresti, cei de la Kumm vor sustine concertul "Kumm ne-am gandit la fete", iar in clubul Expirat canta folkistii de la Karma. Cluburile El Comandante si El Dictator au anuntat petreceri tematice de Martisor, tot pentru luni seara, informeaza Mediafax .

Pentru unele persoane, sarbatoarea Martisorului poate fi si o ocazie de a invata sa realizeze astfel de obiecte si de a face un act caritabil. Este cazul initiativei asociatiei ACart, care si-a invitat prietenii de pe Facebook, Twitter si alte retele de socializare la ateliere de creatie de martisoare, urmand ca banii obtinuti din vanzarea acestora sa fie donati pentru Daniel Raduta, un tanar bolnav de leucemie a carui cauza circula pe internet in vederea strangerii de fonduri pentru tratament. In jur de 40 de persoane s-au intalnit si au confectionat sute de martisoare (pandantive si cercei) din pasta de modelat fimo. Pe unele le-au vandut deja unor firme, insa, pentru cei interesati, va fi organizat si un targ de martisoare, duminica, la Verde Cafe.

Te-ar putea interesa:
  • Targul Martisorului, la Muzeul Taranului Roman

    Traditionalul Targ al Martisorului de la Muzeul Taranului Roman (MTR) va fi organizat anul acesta intre 25 februarie si 1 martie, prezentand o variata oferta de martisoare, precum si ateliere de fabricare a acestora, informeaza muzeul.   

  • Targul Martisorului la Muzeul Taranului Roman

    Hai sa ne imaginam ce-ar fi 1 Martie fara martisor... Ce-am mai putea targui, cumpara, schimba cu si pentru prietenele, colegele, iubitele, fetele, mamele, bunicile noastre?

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii