Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Conferinta sustinuta de Dan Puric la Ramnicu Valcea

Miercuri, 29 Septembrie 2010
Conferinta sustinuta de Dan Puric la Ramnicu Valcea
Foto: Hepta
Peste 600 de valceni au asistat, marti seara, la conferinta sustinuta de omul de cultura Dan Puric la Ramnicu Valcea, cu prilejul inchiderii manifestarilor prilejuite de praznuirea Sfantului Martir Antim Ivireanu, ocrotitorul Ramnicului, informeaza Agerpres.

"Este vorba de memoria istorica si memoria crestina. Memoria te traieste, nu poti vorbi despre Antim Ivireanu ca despre un aspect istoric, ar fi banal, ar plictisi, nu te-ar trai. Memoria crestina te traieste, memoria jertfei, instinctul de conservare anulat pentru apararea crestinismului unui neam. Acesta este simbolul martiriului si aici pot fi definiti Brancoveanu si Antim Ivireanu. Cei doi au fost ucisi, ei s-au pus inaintea unui neam, neamul romanesc", a spus Dan Puric.

Acesta a vorbit ramnicenilor despre romanism versus europenism, pledand pentru <sufletul frumos>: "Aud cateodata ca nu stiu cine vrea sa isi faca copilul european. Eu ii spun sa il faca om. Un om cu suflet frumos. Antim Ivireanu spunea de cele trei pacate din care doua se iarta, al treilea insa nu. Suntem oameni si gresim fiind neputinciosi si acest pacat este impotriva lui Dumnezeu atotputernicul. Gresim prin pacatul nestiintei si atunci pacatuim impotriva lui Iisus, aceste doua pacate se iarta. Dar pacatul impotriva firii, a omului, a duhului, numai Dumnezeu il iarta. Rautatea, spunea Antim Ivireanu, este ca un bolovan care se rostogoleste", a mai spus actorul.

Puric a vorbit asistentei despre crimele comunismului, despre reeducarea de la Pitesti, despre "spiritul sfintilor de la Aiud, Gherla, Jilava".

Conferinta lui Dan Puric a incheiat seria de manifestari dedicate praznuirii Sfantului Martir Antim Ivireanu, desfasurate pe durata a patru zile.

Antim Ivireanu, nascut in 1650, a fost un autor, tipograf, gravor, teolog, episcop si mitropolit roman de origine georgiana. Mitropolit de Bucuresti, autor al unor celebre Didahii, care reprezinta o colectie de predici folosite la marile sarbatori de peste an, Antim Ivireanu a fost o personalitate culturala a literaturii romane vechi.

Pe 16 martie 1705, a fost ales episcop de Valcea, unde, la tipografia de la Manastirea Govora, tipareste noua carti - trei romanesti, trei slavo-romane, trei grecesti.
Fiind un aparator energic al drepturilor Bisericii ortodoxe si a poporului roman, dar mai ales din pricina atitudinii sale fatis antiotomane, in toamna anului 1716, la cererea primului domn fanariot, Nicolae Mavrocordat, a fost inlaturat din scaun, inchis, caterisit de patriarhul ecumenic si condamnat la exil pe viata in manastirea "Sfanta Ecaterina" din Muntele Sinai. In drum spre locul exilului, a fost ucis de ostasii turci si trupul aruncat undeva in raul Marita sau in Tungea, dincolo de Adrianopol. Cativa ani mai tarziu, Patriarhia Ecumenica a ridicat aceasta caterisire si Antim Ivireanu a fost reabilitat.

A fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in 1992, fiind praznuit in fiecare an la 27 septembrie.



Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii