Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Gabriel Liiceanu: "Scrisori catre fiul meu" este un pariu enorm

Marti, 25 Noiembrie 2008
Gabriel Liiceanu:Gabriel Liiceanu a declarat sambata, la lansarea volumului "Scrisori catre fiul meu", ca lucrarea autobiografica, in care filosoful dezvaluie detalii personale si cele mai intime temeri ale lui, este, de fapt, un pariu enorm pe care l-a facut cu sine, informeaza MEDIAFAX.

"Nu am sa regret niciodata ca am scris aceasta carte", a spus Gabriel Liiceanu. "Faptele pe care le-am prezentat m-au facut mai liber ca niciodata.

Daca eram neimpacat cu mine eram pentru ca nu reusisem sa scriu o asemenea carte", a adaugat Liiceanu, care a mentionat ca volumul  "Scrisori catre fiul meu" s-a nascut din doua certuri mari ale sale, una cu filosofia si alta cu propria imagine.
   
Liiceanu a povestit cum, in tinerete, a invatat ca ratiunea este cel mai important lucru. "Am crezut ca ceea ce se afla in mintea mea mai bun este stralucirea suprema a fiintei umane", a martusit acesta, dezvaluindu-si apoi "convertirea": "Am zis ca un om nu e facut numai din ganduri. Trupul asta nu e o gluma si face parte din suprema demnitate a fiintei noastre. El ne pune pe noi in fata propriului cazan de sentimente, unde filosofia este prea inalta pentru a vorbi despre suferinta si prea pudica sa vorbeasca despre iubire (...) Cearta mea cu filosofia a inceput cand am simtit nevoia sa onorez sufletul".
   
Rezultatul disensiunilor cu filosofia a fost "Jurnalul de la Paltinis", scris in urma cu 25 de ani, carte in care filosoful prezinta experienta sa umana ca discipol al lui Constantin Noica.
   
"In 'Jurnalul de la Paltinis' am lasat sa vorbeasca viata de zi cu zi. Filosofia cobora pe pamant", a spus Liiceanu.
   
Filosoful a adaugat ca "Scrisori catre fiul meu" nu este un exercitiu de exhibitionism. "Vreau sa vad in ce masura pot sa ajung eu la mine", a spus Liiceanu.
   
De asemenea, acesta a spus ca a dorit ca "Scrisori catre fiul meu" sa fie o carte pe intelesul tuturor, atitudinea fiind rezultatul al unei a doua dispute, de data aceasta cu ipocrizia imaginii publice. Liiceanu a spus ca, odata intrat in angrenajul mass-media, a trebuit sa se conformeze unei anumite imagini. Cea mai recenta carte a sa doreste, astfel, sa dezvaluie omul Gabriel Liiceanu.
   
"Imaginea nu este a unui om care isi spune parerea intr-o problema care priveste cetatea. Nu am vrut sa fiu un personaj inghetat. Am vrut sa se stie ca a face filosofie nu iti rapeste dreptul de a fi un om ca toti oamenii (...) Marca mea de moralist de serviciu m-a facut sa scriu aceste carti", a marturisit Liiceanu, referindu-se la "Jurnalul de la Paltinis", "Usa interzisa" (volum care, potrivit autorului, va avea, anul viitor, o continuare) si "Scrisori catre fiul meu".
   
Gabriel Liiceanu:"Nu consider ca a scrie scrisori catre fiul meu este mai greu decat a scrie un tratat de filozofie, e mai greu, pentru ca literatura este cea mai grea meserie. Fiul meu nu ma citeste. Scrisorile le va citi, probabil, cand eu nu voi mai fi", a mai spus Liiceanu, adaugand ca a vrut, de fapt, ca orice om sa se identifice cu el.
   
"Cartea nu este impudica in masura in care nu vorbeste doar depre mine (...) Am vrut sa descriu, in volum, efortul de a arata ce se poate intampla pana la capat in viata unui om care si-a luat in serios conditia umana", a conchis autorul.
   
Mircea Cartarescu, prezent la  eveniment, a  declarat ca, in "Scrisori catre fiul meu", Gabriel Liiceanu incearca sa se faca inteles. "Pe Gabriel Liiceanu este mult mai usor sa il iubesti sau sa il urasti decat sa il intelegi. In aceasta carte, Gabriel Liiceanu vrea sa fie inteles", a adaugat scriitorul, adaugand ca situatia volumului scris de filosof este una de "manuscris pus intr-o sticla si aruncat in ocean".
   
Volumul "Scrisori catre fiul meu" a fost lansat in cadrul Targului de Carte Gaudeamus. Tot sambata, editura Humanitas a lansat noua colectie, "Zeitgeist". Colectia, coordonata de Vladimir Tismaneanu, isi propune sa reuneasca volume care trateaza teme politice vazute din perspectiva filosofica, ce prezinta istoria utopiilor sau tensiunile necontenite dintre societatea deschisa si adversarii ei.
   
Astfel, primele titluri lansate in cadrul colectiei sunt: "Etica neuitarii. Eseuri politico-istorice", de Monica Lovinescu, "Cugetari asupra violentei", de Georges Sorel, "Reflectii asupra pedepsei cu moartea", de Arthur Koestler si Albert Camus, si "Gandirea captiva", de Czeslaw Milosz.
   
Cea de-a XV-a editie a Targului Gaudeamus (19 - 23 noiembrie) este organizata de Societatea Romana de Radiodifuziune, in parteneriat cu Automobile Dacia, bibliofagia.ro, magazinultau.ro, RCS&RDS, Bancpost, Xerox Romania si Metrorex.
   
Suprafata pe care se desfasoara evenimentele la targ este de 14.000 de metri patrati, aproape de capacitatea maxima a Pavilionului.
   
Numarul expozantilor este de peste 400, 40% dintre acestia reprezentand edituri romanesti. Pentru a opta oara consecutiv, Targul de Carte Gaudeamus este transmis online, cu sprijinul RCS&RDS, furnizor oficial de internet al manifestarii.  
   
Accesul general al vizitatorilor este permis pe baza biletelor de intrare, in valoare de 3,5 lei, care vor fi folosite pentru tombola Gaudeamus. Elevii, studentii, cadrele didactice, membrii de uniuni ale scriitorilor si jurnalistii vor avea acces gratuit in cadrul evenimentului.
   
Castigatorii tombolei vor fi anuntati duminica. Printre premiile care pot fi castigate la tombola si oferite de partenerii evenimentului se numara un automobil Dacia Sandero, un laptop si un radio cu MP3 player.
   
Sumele rezultate din vanzarea biletelor sunt destinate finantarii partiale a proiectului "Un Nobel pentru Romania", initiat de Radio Romania cu prilejul editiei din 2006 a Targului de Carte Gaudeamus. Este vorba de finantarea unor debuturi literare sau traducerea unor volume in diferite limbi straine, fapt care poate ajuta la promovarea literaturii romane in strainatate. Fondurile obtinute anul trecut din vanzarile de bilete - aproximativ 8.000 de lei - vor fi folosite pentru finantarea partiala a traducerii in limba germana a volumului "Cel mai bun roman al tuturor timpurilor", de Daniel Banulescu.
   
Proiectul care va beneficia de finantare din banii obtinuti anul acesta din vanzarea de bilete va fi anuntat pe 24 noiembrie, in cadrul galei Premiilor Gaudeamus.
   
Gala va avea loc pe 24 noiembrie, in foaierul Salii de Concerte "Mihail Jora" a Radio Romania. Cu  acest prilej vor fi decernate cinci trofee Gaudeamus si premiul pentru cea mai ravnita carte a targului. Printre trofeele Gaudeamus oferite la finalul targului se numara Premiul de excelenta, in valoare de 3.500 de lei, si premiul Miss Lectura.
Te-ar putea interesa:
Mesaje (1) »
...
scris de smolca mihai, August 17, 2011

iubiti cartile ca-s mai bune decat toate

Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii