Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Istoria premiilor Oscar in cifre

Luni, 23 Februarie 2009

Istoria premiilor Oscar in cifre Premiile Oscar sunt cele mai ravnite distinctii oferite de Academia de film americana, iar fiecare ceremonie de decernare atrage atentia presei si publicului de pe intreg mapamondul.

Ca in fiecare an, mai multe zeci de milioane de telespectatori din lumea intreaga vor urmari in direct transmisiunea televizata a ceremoniei din Los Angeles, informeaza Mediafax.
    
32 de milioane - numarul de telespectatori din Statele Unite care au urmarit gala Oscar in 2007, cea mai mica audienta de la debutul masurarii acesteia, in 1974.
    
5.810 - numarul membrilor din colegiul electoral al Academiei de film americane cu drept de vot pentru desemnarea castigatorilor premiilor Oscar.
    
3.400 - numarul de locuri din teatrul Kodak, unde gala premiilor Oscar este organizata in fiecare an, incepand din 2002.
    
1929 - anul primei editii a premiilor Oscar, la doi ani dupa infiintarea Academiei de film americane.
    
1.500 - numarul jurnalistilor si angajatilor din mass-media acreditati la Oscar.
    
300 - numarul fericitilor castigatori, alesi prin tragere la sorti, ai locurilor de langa covorul rosu pe care vor defila celebritatile.
    
80 de ani - varsta Jessicai Tandy, in momentul in care a obtinut premiul Oscar pentru cea mai buna actrita, in 1990, pentru rolul din "Soferul doamnei Daisy".
    
50 - numarul statuetelor confectionate pentru aceasta gala. Sunt 24 de categorii de premii, insa pot exista mai multi castigatori in cadrul unei singure categorii.
    
34 - recordul selectiilor la categoria cel mai bun film strain, detinut de Franta.
    
26 - recordul absolut de premii Oscar primite, detinut de Walt Disney. Creatorul lui Mickey Mouse a obtinut 22 de trofee pentru filmele sale si alte patru Oscaruri onorifice. El detine, totodata, si recordul de nominalizari (59).
    
19 - recordul de nominalizari la Oscaruri deloc de invidiat detinut de inginerul de sunet Kevin O'Connel, care nu a obtinut niciodata acest trofeu.
    
15 - recordul de nominalizari la Oscar detinut de un artist, iar acesta apartine lui Meryl Streep. Jack Nicholson si Katherine Hepburn o urmeaza in top, cu 12 nominalizari.
    
14 - recordul nominalizarilor obtinute de un film, detinut ex-aequo de "Totul despre Eva" (1951) si "Titanic" (1998).
    
12 - recordul nominalizarilor la categoria celui mai bun regizor, detinut de William Wyler.
    
11 - recordul premiilor Oscar obtinute de un film, detinut la egalitate de "Ben-Hur", "Titanic" si "Stapanul Inelelor: Intoarcerea Regelui".
    
10 - este varsta celei mai tinere actrite care a obtinut vreodata un premiu Oscar: Tatum O'Neal, in 1974.
    
10 - recordul de premii Oscar obtinute la categoria "cel mai bun film strain", detinut de Italia. Franta se situeaza pe locul al doilea, cu noua victorii.
    
6 ani - varsta celei mai tinere actrite care a obtinut un premiu Oscar onorific: Shirley Temple, in 1935.
    
4 - numarul premiilor Oscar castigate de Katharine Hepburn. Trei actori au obtinut trei statuete: Ingrid Bergman, Walter Brennan si Jack Nicholson.
    
4 - numarul maxim de premii Oscar primite de un regizor in intreaga lui cariera - John Ford.
    
3,85 kilograme - greutatea unei statuete Oscar.
    

Si editia din 2009 a galei premiilor Oscar este marcata de cateva detalii insolite.
    
Cu 13 nominalizari, filmul "Strania poveste a lui Benjamin Button" a ratat cu putin egalarea recordurilor de selectii ("Totul despre Eva" si "Titanic" - 14 nominalizari).
    
Alte opt filme au obtinut de-a lungul timpului cate 13 nominalizari. Acestea sunt, in ordine cronologica: "Pe aripile vantului"(1939), "De aici in eternitate" (1953), "Mary Poppins" (1964), "Cui i-e frica de Virginia Woolf?" (1966), "Forrest Gump" (1994), "Shakespeare in Love" (1998), "Stapanul Inelelor: Fratia Inelului " (2001) si "Chicago" (2002).
    
Meryl Streep, selectionata a 15-a oara la Oscaruri, in acest an, pentru rolul din "Doubt", si-a imbunatatit astfel propriul record in privinta nominalizarilor obtinute de un actor sau de o actrita. Ea a inceput aceasta serie in 1979, cu "Vanatorul de cerbi", primul ei rol pe marele ecran. Anul urmator, Streep a primit premiul Oscar pentru rolul din "Kramer contra Kramer",  iar apoi, in 1983, un alt premiu Oscar pentru prestatia din "Alegerea Sophiei".
    
Heath Ledger, a carui nominalizare la premiul Oscar, pentru rolul Joker din "Cavalerul Negru", a fost anuntata pe 22 ianuarie, la exact un an de la decesul sau din cauza unei supradoze accidentale de medicamente, la varsta de 28 de ani, este al saselea actor nominalizat postum. Printre predecesorii sai s-au numarat James Dean si Spencer Tracy. Doar Peter Finch a primit un premiu Oscar postum, in 1977, pentru rolul din "Reteaua".
    
Cinci dintre cei 20 de actori selectionati in acest an au obtinut deja cel putin o statueta: Angelina Jolie, Philip Seymour Hoffman, Sean Penn, Marisa Tomei si Meryl Streep.
    
Kate Winslet este cea mai tanara actrita care a obtinut sase nominalizari la Oscar. Kate Winslet are 33 de ani, si tocmai a castigat o statueta pentru prestatia sa din pelicula "Cititorul".
    
Frank Langella ("Frost/Nixon") este al doilea actor nominalizat la Oscar pentru interpretarea presedintelui american Richard Nixon, dupa Anthony Hopkins ("Nixon", regizat de Oliver Stone in 1996).
    
"Vals cu Bashir", care concureaza la premiul Oscar pentru cel mai bun film strain, reprezentand Israelul, este primul lungmetraj de animatie care a fost retinut la aceasta categorie.

Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii