Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Numar impresionant de vizitatori la noaptea muzeelor

Luni, 18 Mai 2009
Numar impresionant de vizitatori la noaptea muzeelorMuzeele bucurestene au transformat noaptea de sambata spre duminica intr-o adevarata manifestare culturala populara, zeci de mii de oameni venind sa vada evenimentele organizate de cele 11 institutii care si-au tinut deschise portile, gratuit, pana in zori, cu prilejul Noptii Muzeelor.

Sarbatoarea Muzeelor, initiata in urma cu cinci ani de Ministerul Culturii si Comunicatiilor din Franta, continua sa aiba tot mai mult succes si in Romania. Atrasi de evenimentul gratuit, care promitea de la spectacole de dans, muzica, teatru si film, expozitii la proiectii in aer liber, mii de bucuresteni au iesit sambata seara din case pentru a merge la cele 11 institutii care si-au anuntat participarea la Noaptea Muzeelor: Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I", Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul National de Geologie, Muzeul National "George Enescu", Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National al Literaturii Romane, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul Tehnic National "Dimitrie Leonida".
    
Bucurestiul a devenit in noaptea dinspre sambata spre duminica o adevarata metropola a plimbarilor, mii de oameni colindand strazile orasului pentru a vedea colectiile muzeelor intrate in circuit. Gandita ca o initiativa care sa atraga toate categoriile de public, in special pe cele care in general nu merg la aceste institutii, Noaptea Muzeelor si-a atins scopul, mii de tineri si adolescenti alegand sa petreaca o seara de mai vizitand aceste institutii, pentru a asista la spectacole, expozitii sau pur si simplu pentru a se plimba purtati de multime.
    
Mai mult, doua dintre cele unsprezece institutii muzeale - Muzeul National de Arta al Romaniei si Muzeul National de Arta Contemporana - au fost luate efectiv cu asalt, vizitatorii formand in fata intrarilor cozi care se intindeau pe o distanta de circa o suta de metri.
    
Oferta institutiilor a fost variata si adaptata momentului, atat prin introducerea noilor forme de media, cat si prin interactivitatea unora dintre proiecte. De exemplu, la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), vizitatorii au fost invitati sa creeze propriile lor picto-poezii, suprapunand peste tablouri texte extrase la intamplare dintr-un joben, dupa modelul dadaist. Si pentru ca anul acesta a fost randul poeziei sa propuna o alta decodare imagisticii picturale, unele dintre tablourile din Galeria de Arta Romanesca Moderna si din Galeria de Arta Europeana au fost puse in relatie cu cate un text poetic, prin intermediul instalatiilor sonore.
    
Pentru cei care au asteptat aliniati la rand si mai mult de o ora pentru a putea intra in muzeu, organizatorii au pregatit proiectii de film - doua versiuni cinematografice ale povestirii "Prabusirea casei Usher", a lui Edgar Allan Poe -, insotite de muzica creata de ansamblul Einuiea, de inserturi din poemele lui Baudelaire sau de un aranjament pentru doua chitare. La doar o ora jumatate de la deschidere, reprezentantii institutiei dadusera deja 3.500 de bilete gratuite, asteptand ca numarul vizitatorilor sa depaseasca 18.000, potrivit unui reprezentant al institutiei.
    
Desi mai putin accesibil publicului din cauza amplasarii, in Palatul Parlamentului, Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) a fost cea mai vizitata institutie inclusa in circuitul Noaptea Muzeelor. Tinerii, principala tinta a expozitiilor de cultura urbana, nu s-au simtit descurajati de distanta considerabila de la poarta pe care se intra in curtea Palatului Parlamentului pana la intrarea in MNAC, in conditiile in care accesul cu masina nu a fost permis. Astfel, tinerii au stat la rand zeci de minute pentru a putea vedea expozitiile de fotografie, documentarele si proiectiile. In jurul orei 00.00, din cauza multimii adunate in fata institutiei, poarta care ducea la Palatul Parlamentului a fost inchisa de jandarmi, fapt care nu a impiedicat curiosii sa astepte pe bulevard, cu speranta ca vor intra.
    
Daca supravietuiau incarcaturii nervoase a asteptarii, vizitatorii puteau vedea la MNAC expozitiile de fotografie "The Fragility of Being", "Spatii culturale disparute", "Disobedience" sau "Shedevil on tour". Dintre acestea, "Fragilitatea Existentei" a cuprins fotografiile si lucrarile video a peste 30 de artisti din Galeria de Fotografie a Austriei, a Muzeului de Arta Moderna Salzburg si din Colectia de Arta Fotografica a Austriei. Lucrarile prezentate reconstituiau spatiul postmodern, atat prin tematica - lumi virtuale, create prin contexte artificiale -, cat si prin tehnica - reinventari ale artei si jocuri intertextuale prin prelucrare digitala. Vizitatorii au putut vedea si proiectii de la festivalul Future Shorts.
    
La Muzeul National de Istorie a Romaniei, vizitatorii au putut vedea proiectii de filme de animatie istorice si asista la prezentari de uniforme si echipament militar - din perioada domniei Regelui Carol I, in spatiul expozitiei "Familia Regala. O istorie in imagini". Pe langa prelegerile tematice  insotite de proiectii vizuale si ateliere practice adresate pasionatilor de istorie, vizitatorii s-au putut delecta cu demonstratii de dans si lupta cu spada sau spectacole de cantec si dans irlandez.
    
Un alt muzeu vizitat de bucuresteni a fost "George Enescu", gazduit in Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei. Deschis in mod traditional cunoscatorilor si iubitorilor muzicii clasice, Muzeul Enescu a propus in Noaptea Muzeelor de la lucrari ale marilor compozitori, interpretate de Orchestra Liceului de Muzica "Dinu Lipatti", pana la muzica de film si muzica din animatiile Disney, muzica anilor '80 sau prelucrari folclorice rusesti si evreiesti. De un mare succes s-a bucurat Grupul de Muzica Bizantina "Anton Pann", care a facut ca muzeul sa devina un spatiu intim, dar neincapator pentru cei care doreau sa asculte povestile spuse de sunete.
    
Muzeul Municipiului Bucuresti a gazduit cu prilejul Noptii Muzeelor cateva expozitii temporare, precum "Istoria Europei si a Americii in sigilii si documente", o expozitie creata si organizata cu colectia personala a doamnei Marinela Pop-Campeanu, si Expozitia Nationala de Carto-Filatelie dedicata implinirii a 550 de ani de atestare a Bucurestiului.
    
Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", din motive de securitate a patrimoniului, nu a putut prelungi programul dupa caderea intunericului, motiv pentru care a organizat Dimineata Muzeului. Pe langa vizite ghidate, spectacole muzicale, vizitatorii au putut participa si la atelierele de creatie - olarit, tesut, icoane - si la demonstratiile mesterilor populari. Muzeul s-a inchis la ora 18.00, dar multi vizitatori care nu cunosteau programul au continuat sa se adune si dupa aceasta ora.
    
Pentru ca anul acesta se implinesc 20 de ani de la revolutia din decembrie '89, Muzeul Militar National a abordat ca tema perioada 1965 - 1990. In acest sens a fost organizata expozitia "Amprente ale vietii cotidiene in perioada comunista. 1965 - 1989", prezentand perioada comunista prin reconstituiri.
    
In Noaptea Muzeelor, un autobuz special a circulat pe traseul celor 11 institutii participante la "Noaptea Muzeelor", dar acesta venea la intervale rare, drept pentru care bucurestenii au preferat sa strabata pe jos distantele dintre muzee. Locurile de parcare din jurul institutiilor muzeale au fost, ca de obicei, insuficiente, masini ocupand spatiile destinate mijloacelor de transport in comun, dar si zonele interzise explicit parcarii, informeaza Mediafax.
    
Purtati de dorinta de a beneficia de un eveniment cultural gratuit, de cea de a socializa sau pur si simplu de cea de a face o plimbare nocturna, intr-o ordine aleatorie a motivatiilor, bucurestenii care au vizitat muzeele - fie interesati, fie trecand prea grabiti, fie comentand un pic prea zgomotos sau compensand lipsa explicatiilor specializate cu interpretari fanteziste - au demonstrat totusi ca, in vremuri de criza, intoarcerile catre resurse culturale sunt, macar pentru o noapte, o sursa de revitalizare.
    
Initiativa "Noaptea Muzeelor", infiintata in 2005 de Ministerul Culturii si Comunicatiilor din Franta, vizeaza construirea si consolidarea unei retele de muzee europene in jurul unui eveniment comun. Scopul este acela de a incuraja publicul larg, in special tinerii, sa descopere colectiile muzeelor. Manifestarea este un eveniment patronat de Consiliul International al Muzeelor si Consiliul Europei.






Te-ar putea interesa:
  • Noaptea Muzeelor - cu filme de arta

    Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) va proiecta, sambata seara, cu ocazia Noptii Muzeelor, o serie de filme de arta puse la dispozitie de Institutul Francez din Bucuresti, adunate sub titlul "Avangarda de ieri, avangarda de azi". 

  • Muzeele din Romania, la "Noaptea muzeelor"

    Editia a patra a "Noptii muzeelor" va fi organizata, in acest an, pe 17 mai, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) invitand muzeele din Romania sa participe la acest program care are loc anual, in mai multe tari europene, si sa-si deschida portile pentru publicul larg, se arata pe site-ul MCC.

  • "Noaptea muzeelor" la Muzeul Militar National

    Muzeul Militar National organizeaza, in noaptea de sambata spre duminica, intre orele 19.30 si 01.00, "Floare de Lotus", eveniment inscris in proiectul european "Noaptea muzeelor", care are loc in mai multe muzee din Bucuresti si din tara.

  • "Noaptea Muzeelor" la Muzeul National Cotroceni

    Muzeul National Cotroceni invita publicul, sambata, la cea de-a V-a editie a programului european "Noaptea Muzeelor" initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta.

  • Noaptea Muzeelor deschide portile a 11 muzee bucurestene

    Un numar de 11 muzee bucurestene iau parte, sambata, la Noaptea Muzeelor, oferind publicului acces gratuit, precum si o serie de programe speciale, pana aproape de orele diminetii, informeaza organizatorii evenimentului.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii