Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Opera Nationala din Bucuresti implineste 55 de ani

Joi, 08 Ianuarie 2009
Opera Nationala din Bucuresti implineste 55 de aniLa 9 ianuarie 1954 a avut loc inaugurarea cladirii Teatrului de Opera si Balet din Bucuresti (arhitect Octav Doicescu), astazi Opera Nationala Bucuresti construita si oferita teatrului liric romanesc cu prilejul Festivalului Mondial al Tineretului si Studentilor (2-14 aug. 1953), potrivit Agerpres.

Premiera inaugurala a fost opera 'Dama de pica' de Ceaikovski, dupa Puskin, iar primul balet a fost 'Coppelia', la 10 ianuarie 1954, intr-o productie mult mai spectaculoasa decat cea anterioara. Pentru prima oara Opera devenea o institutie in sine, desprinsa de spectacolele de opereta sau de teatru, desi traditia teatrului liric romanesc avea mai mult de doua secole.

Inca din 1772, la Bucuresti, era semnalata prezenta unei trupe de opera. In cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, o seama de interpreti romani si-au castigat celebritatea pe renumite scene ale lumii. Printre ei se numara Elena Teodorini, Hariclea Darclee, Margareta Iamandi-Nuovina, Zina de Nori, Grigore Gabrielescu, D. Popovici Bayreuth.

Prima companie romaneasca de opera se datoreaza lui George Stephanescu. Incepand din 1885, ea a functionat ca o sectie a Teatrului National. Lipsita fiind de un sprijin material oficial, isi inceteaza activitatea in 1902.

Infiintarea, in 1919, a 'Societatii lirice' care, doi ani mai tarziu, trecand sub obladuirea statala a devenit Opera Romana marca sfarsitul unei etape framantate si, totodata, inceputul unei activitati stabile. Spectacolul inaugural al noii institutii a fost, el insusi, un eveniment deosebit, la 20 decembrie 1921 cu opera 'Lohengrin' de Wagner, sub bagheta lui George Enescu.

Eforturile artistilor lirici de a da forma concreta unui teatru de opera au fost sustinute de compozitori importanti: Eduard Caudella, Constantin Dimitrescu, Tiberiu Brediceanu, Mihail Jora, Paul Constantinescu. Succesul s-a datorat si unor mari dirijori ca George Georgescu, Ionel Perlea, Alfred Alessandrescu, Egizio Massini, Jean Bobescu etc.

Prima scena lirica a tarii a cunoscut o activitate intensa. Repertoriul a cuprins mai mult de 150 de titluri de opere si de balet, de o mare varietate, insumand marele repertoriu universal. O atentie deosebita a fost acordata si creatiei romanesti, care a cunoscut o remarcabila dezvoltare datorita creatiei unor compozitori precum George Enescu, Gh. Dumitrescu, Alfred Mendelsohn, Zeno Vancea, Mircea Kiriac, Cornel Trailescu, Laurentiu Profeta s.a.

Dupa inaugurarea noului sediu, a urmat o perioada de mare expansiune, in repertoriu au intrat creatii romanesti de certa valoare, dar si lucrari de circumstanta, avand ca unic scop reflectarea societatii comuniste. Cele peste o mie de locuri faceau fata cu greu solicitarilor publicului, se realizau inregistrari pentru Radio si Electrecord, iar colectivul era invitat sa participe la evenimentele culturale nationale si internationale, multi dintre interpreti fiind detinatori a importante premii la concursurile organizate in strainatate.

Beneficiind de o echipa de interpreti de cea mai inalta clasa si de unul dintre cele mai bune coruri din Europa de Est, Opera Romana din Bucuresti a devenit o scena extrem de apreciata. Aveau sa se afirme pe scenele cele mai mari ale lumii Ion Buzea, Elena Cernei, Viorica Cortez, Ileana Cotrubas, Octav Enigarescu, Arta Florescu, Nicolae Herlea, Dan Iordachescu, Marina Krilovici, Eugenia Moldoveanu, Valentin Teodorian, Cornel Stavru, Octavian Naghiu, Teodora Lucaciu, David Ohanesian, Zenaida Pally, Ion Pisso, Maria Slatinaru, Ludovic Spiess, Eduard Tumageanian, Sanda Sandru, Constantin Gabor, Vasile Martinoiu si Silvia Voinea, la Metropolitan, Scala din Milano, Royal Opera 'Covent Garden', Paris, Moscova etc.

Dupa 1990, in pofida problemelor financiare, s-a continuat reluarea unor titluri in montari noi (Faust, Boema, Nunta lui Figaro, Traviata) sau a unor titluri in premiera (Pescuitorii de perle, Mefistofele), iar echipa de interpreti a fost fundamental intinerita. In pleiada cantaretilor de frunte din ultima perioada se inscriu Sever Barnea, Iordache Basalic, Marius Brenciu, Dorina Chesei, Mariana Colpos, Stefan Ignat, Mihnea Lamatic, Robert Nagy, Mihaela Stanciu, Roxana Briban, Felicia Filip s.a.


Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii