Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Parcul Herastrau va gazdui un monument dedicat scriitorului Panait Istrati

Marti, 21 Decembrie 2010
Parcul Herastrau va gazdui un monument dedicat scriitorului Panait Istrati
Foto: Hepta
Un monument reprezentandu-l pe scriitorul roman Panait Istrati, realizat de sculptorul Ionel Stoicescu, a fost finantat de Primaria Capitalei cu o suma de 745.000 de lei si va fi amplasat in Parcul Herastrau din Bucuresti.

Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, o institutie publica de cultura aflata in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, i-a alocat o suma de 745.000 de lei artistului Ionel Stoicescu, pentru a realiza monumentul de for public "Panait Istrati", potrivit unui anunt de atribuire a contractului.

Monumentul dedicat scriitorului roman Panait Istrati va fi realizat din bronz si plasat pe soclu din piatra de Baschioi. Monumentul va fi amplasat in Parcul Herastrau din Bucuresti.

Contractul i-a fost atribuit artistului Ionel Stoicescu prin negociere, criteriul de atribuire fiind "pretul cel mai scazut", informeaza Mediafax.

Potrivit reprezentantilor Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic (AMPT), contractul cu Ionel Stoicescu a fost semnat in baza Legii drepturilor de autor, in urma negocierii cu artistul, ulterior fiind postat anuntul de atribuire, conform prevederilor legale.

Ionel Stoicescu a restaurat de-a lungul timpului mai multe monumente, printre care "Dinicu Golescu", "Dr. C.I. Istrati", "Mihail Cantacuzino" si "Monumentul trupelor de geniu". Totodata, el este autorul Monumentului Fondatorilor Uniunii Europene din Bucuresti (vezi foto).

Panait Istrati (1884 - 1935) a fost un scriitor roman. Primele lui incercari literare dateaza din 1907. Intre 1910 si 1912 si-a publicat primele povestiri: "Mantuitorul", "Calul lui Balan", "Familia noastra", "1 Mai". Traind in saracie, bolnav si singur, a incercat sa se sinucida in 1921, pe cand era la Nisa, dar a fost salvat. Ulterior, a publicat romanele: "Ciulinii Baraganului" si "Les récits d'Adrien Zograffi (Povestile lui Adrian Zograffi)".

In 1929 a calatorit in Rusia, voiajul sau fiind sursa de inspiratie a operei "Vers l'autre flamme-Confession pour vaincus" (tradusa in limba engleza sub titlul "The Confession of a Loser"), in care denunta abuzurile regimului comunist. Publicarea cartii va provoca izolarea scriitorului, unii din prietenii sai comunisti considerandu-l fascist.

In 1930 s-a intors definitiv in Romania. In 1933 a publicat eseul "L'homme qui n'adhère à rien". A murit in 1935, la sanatoriul Filaret.


Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii