Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

S-a lansat anul Darwin in Romania

Vineri, 13 Februarie 2009
S-a lansat anul Darwin in RomaniaLansarea Anului Darwin in Romania, joi, la Muzeul de Istorie al Bucurestiului, a fost marcata de discutii privind scoaterea si reintroducerea teoriei evolutioniste in programa scolara.

Anul Darwin, care marcheaza 200 de ani de la nasterea lui Charles Darwin si 150 de ani de la publicarea cartii "Despre originea speciilor", a fost lansat pe 12 februarie, ziua de nastere a omului de stiinta, printr-o conferinta la care au participat: Remus Cernea si Mihai Buciuman, de la Asociatia Umanista Romana, redactorul-sef al revistei National Geographic, Cristian Lascu, si Diana Ion, muzeograf la Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa".
    
Remus Cernea a anuntat ca cele trei institutii vor desfasura in parteneriat o serie de evenimente pentru celebrarea Anului Darwin, incepand cu lansarea, tot joi, a site-ului dedicat acestei manifestari, "http://www.evolutionism.ro".
    
De asemenea, pe 1 martie, va fi lansat online un concurs pentru elevi si studenti pe teme de evolutionism. Tinerii care vor sa participe trebuie sa raspunda la intrebari si sa realizeze eseuri sau scurte filme pe aceasta tema, a mai anuntat Cernea, trasnmite Mediafax.
    
Diana Ion, care se ocupa de programe educationale la Muzeul Antipa, a spus ca, incepand din primavara, vor fi organizate conferinte si dezbateri, avand ca public tinta tot tinerii, prin care se va urmari parcursul gandirii lui Darwin si elaborarea teoriei evolutioniste pe baza jurnalelor din expeditii ale omului de stiinta.
    
Participantii la conferinta au abordat si decizia din 2007 a Ministerului Educatiei de a scoate din programa scolara teoria evolutionista, studiata ca tema distincta pana in anul scolar 2006 - 2007, in clasa a XII-a.
    
Remus Cernea a spus ca Romania este singura tara din Europa in care s-a intamplat acest lucru si ca aceasta actiune aduce atingeri grave dreptului la informare, deoarece, pe de alta parte, creationismul este prezentat in scoli ca adevar absolut. in manualele scolare, spune Cernea, se regaseste o "versiune hard" a creationismului, potrivit careia lumea a fost creata in sase zile, plantele au fost create in cea de-a treia zi, soarele, in a patra zi, iar femeia a fost creata din coasta barbatului. De asemenea, manualele prezinta pasaje in care evolutionismul este denigrat, semnaleaza Cernea, precizand ca asociatia pe care o reprezinta militeaza pentru ca evolutionismul sa ocupe un loc central in materia scolara privind aparitia vietii, inclusiv a omului.
    
Evolutionismul nu ar fi predat ca o dogma, spune Cernea, spre deosebire de geneza, care le este predata copiilor inca din clasa I, timp de 12 ani, ca un adevar absolut. El a mai aratat ca teoriile stiintifice au valoare provizorie, putand fi oricand ajustate, dar este importanta promovarea spiritului stiintific, cunoasterii in general, in randul tinerilor.
    
Recent, Ministerul Educatiei a decis sa reintroduca teoria evolutionista in programa scolara, in materia de biologie de clasa a VIII-a, insa, dupa cum a spus Cernea, este important ca evolutionismul sa fie predat si in liceu, pentru ca altfel sunt sacrificate sase generatii de elevi care sunt sau vor merge la liceu fara a fi studiat evolutionismul in scoala generala.
    
Cernea a prezentat rezultatele unui sondaj, comandat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale si realizat de Metro Media Transilvania in randul elevilor din clasele a VII-a - a XII-a, in decembrie 2007. Potrivit acestor rezultate, 60% dintre respondenti cred ca religia explica aparitia universului si a omului, in timp ce 27% au ales ca raspuns stiinta. De asemenea, 14% dintre participantii la sondaj cred ca omul provine din maimuta, fata de 73% care pun existenta omului pe seama creatiei divine.
    
Un alt document prezentat a fost Rezolutia 1580 (2007) a Consiliului Europei, care atrage atentia asupra pericolelor reprezentate de creationism pentru educatie. Parlamentul European incurajeaza statele membre sa apere si sa promoveze cunoasterea stiintifica, sa se opuna ferm predarii creationismului ca teorie stiintifica, pe aceeasi treapta cu evolutionismul, si, in general, prezentarii ideilor creationiste in cadrul altei discipline decat religia si sa promoveze predarea evolutionismului ca teorie stiintifica fundamentala.
    
Cernea a semnalat, totodata, ca Biserica anglicana, care accepta evolutionismul, sarbatoreste Anul Darwin, iar Biserica Catolica a inceput sa manifeste si ea o deschidere fata de aceasta teorie. Remus Cernea a amintit in acest sens declaratiile facute, anul trecut, de papa Benedict al XVI-lea, care a spus ca evolutionismul nu intra in contradictie cu credinta in Dumnezeu.
    
Cristian Lascu a spus ca, in Romania, "printr-un model de invatamant si printr-o atitudine a institutiilor statului, se creeaza o masa de ignoranti". "Ma tem ca exista o baza de masa pentru negarea evolutionismului", a spus Lascu, adaugand ca, la persoanele in varsta, aceasta reactie de respingere a evolutionismului ar putea fi provocata de faptul ca lor li s-a predat aceasta teorie in paralel cu materialismul dialectic in filosofie.
    
"Noi ne mandrim cu niste mari oameni de stiinta pe care i-am avut, Emil Racovita, de exemplu. El este fondatorul unei stiinte - biospeologia, iar aceasta reprezinta evolutie pura. La 1920, evolutionismul era explicit in stiinta si educatia romaneasca, nu implicit", a spus redactorul-sef al revistei National Geographic, precizand ca, in prezent, se spune ca evolutionismul este integrat in materia de biologie.
    
Mihai Buciuman a vorbit, la randul sau, despre petitia online pe care a initiat-o in urma cu un an, pentru a cere Ministerului Educatiei sa reintroduca teoria evolutionista in programa scolara. El a precizat ca petitia a fost semnata de circa 800 de persoane.
    
Buciuman a mai spus si ca pe site-ul <A href="http://www.evolutionism.ro">www.evolutionism.ro</A> exista o sectiune "intreaba", dedicata persoanelor care nu pot trece peste anumite "blocaje logice", pentru a invata cu adevarat despre evolutionism. Acesti oameni, potrivit lui Buciuman, au nevoie sa li se raspunda rapid la intrebari diverse, precum "De ce nu mai evolueaza si acum maimutele in oameni?" sau "Cum a putut aparea omul din maimuta?", la care teoria evolutionista are un raspuns.

Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii