Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

"Supravietuitorul", cel mai popular film romanesc in 2008

Miercuri, 24 Decembrie 2008

Image"Supravietuitorul", de Sergiu Nicolaescu, pelicula ce marcheaza revenirea comisarului Moldovan, a fost, in 2008, cel mai popular film romanesc care a rulat in cinematografele de la noi, acesta fiind urmat in top de propunerea Romaniei la Oscar, "Restul e tacere", potrivit MEDIAFAX .


"Supravietuitorul" a avut incasari de 330.827 de lei si 25.706 spectatori. Filmul lui Nicolaescu a fost lansat in cinematografe in aprilie. O productie a MediaPro Pictures, "Supravietuitorul" continua cu o tema nou, dupa miscarea legionara si instalarea comunismului, abordate in celelalte filme. Dupa razboi, comisarul Moldovan (Sergiu Nicolaescu/ Petr Falc) a facut ani grei de puscarie politica.

Distractia comandantului inchisorii, un colonel sovietic (Ion Dichiseanu), era sa il oblige sa joace ruleta ruseasca. Numai norocul incredibil si spiritul de supravietuitor l-au facut pe Moldovan sa apuce ziua gratierii. Iesit din puscarie, fostul comisar intra intr-un circuit international de jocuri de ruleta ruseasca organizate clandestin pentru o elita amatoare de spectacole extreme.

La sfarsitul anilor '70, soarta il aduce intr-un oras din centrul Europei, unde diabolicul Goldberg (Vladimir Gaitan/ Cristian Motiu), o veche cunostinta din tinerete, patroneaza o varianta "Imbunatatita" a acestui joc: ruleta ruseasca incrucisata, in care doi oponenti trag unul in celalalt.

Atractia spectacolului este confruntarea dintre Moldovan si fostul interpret Cristian Vasile (Ion Ritiu/ Lucian Viziru) - deja veterani ai jocului si prieteni din tinerete. Treptat, comisarul intalneste numeroase alte figuri familiare - atat inamici, cat si prieteni. Pare chiar ca toata lumea interlopa a Bucurestiului anilor '40 s-a mutat in acest oras. Amintirile il bantuie pe Moldovan, care incepe sa desluseasca itele unei vechi intamplari in care mai fusesera implicati Goldberg, Cristian Vasile si iubita acestuia, Zaraza (Ileana Lazariuc).

Folosindu-se de fler si de doua ajutoare de nadejde (Limba, interpretat de Jean Constantin, si un sofer de taxi, interpretat de Cristi Iacob), comisarul dejoaca planurile inamicilor si il "usureaza" pe Goldberg de un milion de dolari. Totusi, nu reuseste sa il salveze pe Cristian Vasile, care, in runda finala a jocului, alege sa-si zboare creierii in loc sa-si omoare vechiul prieten. in final, comisarul descopera ca omul care conducea jocul din umbra era nimeni altul decat colonelul rus care ii facuse viata amara in puscarie si decide sa il infrunte inca o data.

Pe locul al doilea in box office-ul romanesc s-a clasat "Restul e tacere", de Nae Caranfil, o productie grandioasa, care este, totodata, propunerea Romaniei la Oscarul pentru cel mai bun film intr-o limba straina. "Restul e tacere" este un regal de scene comice, decoruri grandioase si costume de epoca, dar si de accente dramatice si situatii-limita. Filmul a avut incasari de 244.734 de lei si 21.431 de spectatori.

Cu sute de figuranti, masini de epoca si costume din cele mai alese, semnate de creatoarea Doina Levintza, "Restul e tacere" este o superproductie, aducandu-i in rolurile principale, alaturi de Marius Florea Vizante, pe Ovidiu Niculescu, Mirela Zeta, Gruia Sandu, Valentin Popescu, Nicu Mihoc, Silviu Biris, Patru Gavril, Vlad Zamfirescu, Samuel Tastet, Florin Zamfirescu, Alexandru Hasnas, cu participarea extraordinara a actritei Ioana Bulca, in rolul Aristizzei Romanescu.

Nae Caranfil a obtinut pentru "Restul e tacere" premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de film B-EST 2008. Filmul lui Caranfil a castigat si premiul publicului, la Gala B-EST. Totodata, scenariul filmului a castigat si Marele Premiu pentru cel mai bun scenariu la Festivalul International de Film de la Paris in 1995 si premiul al doilea la competitia "Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition", Los Angeles 1999.

"Restul e tacere" a avut premiera in Romania pe 7 martie, la Cinema PRO, fiind distribuit de MediaPro Distribution. Pe locul al treilea in topul anului 2008 s-a clasat "Boogie", de Radu Muntean, o pelicula cu totul deosebita de tendintele "noului val" cinematografic romanesc.

Fara sa fie un film care sa trateze problemele sociale ale Romaniei sau trecutul comunist, tema care s-a legat de cele mai impresionante succese romanesti la marile festivaluri internationale, "Boogie" a adus 17.552 de spectatori in cinematografe. Realizat dupa un scenariu semnat de Radu Muntean, Alex Baciu si Razvan Radulescu, "Boogie" spune, in mare, povestea crizei barbatului de 30 de ani.

Casatorit si in asteptarea unui al doilea copil, Bogdan Ciocazanu, Boogie pentru prieteni, isi intalneste vechii colegi de liceu la mare, de 1 Mai. Pentru a-si demonstra ca inca mai este tanar si liber, Boogie petrece o noapte cu alcool si femei impreuna cu amicii sai.

Filmul lui Radu Muntean a fost prezentat in premiera in cadrul sectiunii Quinzainne des Realisateurs de la Cannes, iar pe marile ecrane din Romania a putut fi vazut incepand din septembrie. Din palmaresul filmului fac parte premii la festivaluri precum Hamptons, in Statele Unite, sau Essonne, Franta. De altfel, pelicula a fost achizitionata, in urma festivalului de la Cannes, de distribuitorul Films sans Frontieres si va fi prezentata pe marile ecrane din Franta.

In topul filmelor romanesti din 2008 urmeaza "Nunta muta", debutul in regia de film al lui Horatiu Malaele. Desi filmul a fost prezentat pe marile ecrane de-abia in noiembrie, acesta a adus in salile de cinema 9.299 de spectatori, avand incasari de 112.173 de lei.

"Nunta muta" prezinta povestea a doi tineri indragostiti, care decid sa isi uneasca destinele intr-o zi de joi. in mijlocul ceremoniei se anunta moartea lui Stalin si este declarat doliu international de sapte zile. Nuntasii hotarasc, insa, sa continue distractia intr-un mod mai putin obisnuit. Actrita care interpreteaza rolul miresei, Meda Victor, este la primul sau rol principal.

Absolventa a Facultatii de Teatru din cadrul Universitatii Hyperion, actrita a jucat in filme precum "si totul era nimic", in regia Cristinei Nichitus, si "Last Night", de Richard Crudo. Alexandru Potocean, actorul care joaca rolul mirelui, este cunoscut pentru partiturile sale din "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", de Cristian Mungiu, si "Hartia va fi albastra", de Radu Muntean.

"Nunta muta", cu un buget de 1,5 milioane de euro, este o coproductie Castel Film, Agat Films & Cie (Franta), Samsa Films (Luxemburg), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, in colaborare cu BV MCCann Erikson si Realitatea Media. Drepturile de difuzare ale filmului "Nunta muta" pentru Franta si Germania au fost achizitionate de Bac Films, pelicula urmand sa aiba premiera pariziana pe 7 ianuarie.

Malaele a marturisit in noiembrie, la vizionarea de presa, ca filmul urmeaza sa fie promovat in Franta inclusiv de Costa Gavras, care, in prezent, este presedintele Cintematheque Francaise. Filmul va participa astfel, anul viitor, la diferite festivaluri. Topul este completat, in ordine, de filmele "Poveste de cartier", care a avut incasari de 77.224 de lei si 5.160 de spectatori, "Legiunea straina", de Mircea Daneliuc (incasari de 16.886 de lei si 2.415 spectatori), si "Schimb valutar", de Nicolae Margineanu, care a avut incasari de 18.077 de lei si 2.118 spectatori.

In 2008 au mai avut premiera filme romanesti precum "Dincolo de America", de Marius Barna (incasari de 7.939 de lei si 1.032 de spectatori), "Dragoste pierduta", de Petre Nastase, cu incasari de 10.815 lei si 959 de spectatori si "Un acoperis deasupra capului", de Adrian Popovici (incasari de 23.959 de lei si 1.480 de spectatori). Pe ultimul loc al topului, realizat dupa incasarile din perioada 1 ianuarie - 7 decembrie 2008, se claseaza "5 succese mari pentru 5 filme mici", un proiect al Metropolis Film, care a avut incasari de 1.403 lei si 268 de spectatori.

"5 succese mari pentru 5 filme mici" reuneste cinci pelicule care au fost premiate recent la mari festivaluri internationale. Acestea sunt: "Valuri", de Adrian Sitaru ( Leopardul de Aur la Locarno, in 2007), "O zi buna de plaja", de Bogdan Mustata, distins cu Ursul de Aur la Berlinale Shorts in 2008, "Alexandra" de Radu Jude, "Lectia de box", de Alexandru Mavrodineanu, si "Acasa", de Paul Negoescu.
Te-ar putea interesa:
  • Epoca de gheata: Aparitia dinozaurilor" este cel mai popular film in 2009, in Romania

    "Epoca de gheata: Aparitia dinozaurilor/ Ice Age: Dawn of the Dinosaurs" a fost cel mai popular film care a intrat in cinematografele romanesti, in 2009, cu 335.702 spectatori si 6.849.382 de lei incasari, informeaza Agentia Champions.

  • "Saga Amurg: Luna Noua" a fost cel mai popular film al anului 2009

    "Saga Amurg: Luna Noua" a fost desemnat filmul anului 2009 in urma unui sondaj organizat de site-ul Moviefone.com (AOL), la care au participat cinefili din lumea intreaga, informeaza Reuters.

  • 2008 in filmul romanesc

    Anul 2008 a insemnat pentru cinematografia romaneasca un nou Palme d'Or, obtinut de scurtmetrajul lui Marian Crisan, "Megatron", un Urs de Aur, pentru "O zi buna de plaja", de Bogdan Mustata, dar si o impacare "istorica" intre Centrul National al Cinematografiei (CNC) si Cristi Puiu.

  • "Liceenii", considerat cel mai frumos film de dragoste romanesc

    "Liceenii", regizat de Nicolae Corjos, prima parte a unei serii de lungmetraje de succes, este cel mai frumos film de dragoste romanesc, potrivit rezultatelor unui chestionar online postat pe www.mediafax.ro.

  • Festivaluri de film romanesc la Toronto si Madison, in februarie

    Doua festivaluri de film romanesc vor avea loc in America de Nord, luna aceasta, "Boogie", de Radu Muntean, urmand sa deschida Festivalul de la Toronto, pe 13 februarie, iar pelicula Ancai Damian, "Intalniri incrucisate", pe cel de la Madison, pe 26 februarie, informeaza Institutul Cultural Roman.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii