Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Un nou spatiu de vizitare, la Muzeul Satului din Capitala

Luni, 20 Decembrie 2010
Un nou spatiu de vizitare, la Muzeul Satului din Capitala Muzeul Satului din Capitala inaugureaza o noua zona de circa 3,5 hectare, cu diferite monumente pe care le-a restaurat, pe 17 mai 2011, cand institutia implineste 75 de ani, urmand sa lanseze si un nou site, tot anul viitor, a anuntat directorul muzeului, Paulina Popoiu.

Inaugurarea zonei face parte dintr-un proiect mai amplu de extindere a muzeului, intocmit in 2007, dar care, din lipsa de fonduri, nu a putut fi inceput decat anul acesta. Bugetul necesar pentru extinderea Muzeului Satului pe terenul de aproape 3,5 hectare, aflat intre Palatul Elisabeta si Arcul de Triumf, este de circa 2,7 milioane de euro, din care Ministerul Culturii a alocat anul acesta 330.000 de euro.

Astfel, au fost asigurate canalizarea si iluminatul electric si au putut fi amenajate aleile in zona noua, unde, din primavara anului viitor, vor putea fi vizitate o serie de obiective restaurate in cadrul acestui proiect: o biserica din secolul al XVIII-lea de la Turea, judetul Cluj, o casa de piatra din Serel, judetul Hunedoara, o gospodarie din Campani, Bihor, casa Beuran din satul Budieni, judetul Gorj, un teasc de facut placi de ceara, obiect care nu se mai gaseste in Romania decat intr-un singur exemplar, la Muzeul Satului din Sibiu, a precizat Popoiu, adaugand ca totul va fi functional in aceste gospodarii.

Alte puncte de atractie din zona noua vor fi un spatiu de joaca pentru copii, unde vor fi montati calusei, alaturi de un "spital de pasari", unde Societatea de Ornitologie va aduce pasari salbatice, care vor ramane in grija muzeului si pe care copiii le vor putea studia, a mai spus directorul muzeului.

Proiectul mai prevede si aducerea unei scoli, unde copiii vor putea studia biologie sau folclor, a unei cabane de silvicultori si a unui turn de apa pentru pompieri, informeaza Mediafax.

De asemenea, in aceasta zona va fi amenajata Aleea minoritatilor, de-a lungul careia vor fi amplasate pana la finalizarea proiectului gospodarii tipice pentru comunitatile de sasi, sarbi, ucrainieni, slovaci, turci si evrei.

Anul viitor, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" va lansa si un nou site, modern, ce va fi realizat gratuit de Microsoft Romania si care va cuprinde o expozitie virtuala cu tehnici ce vor permite vizualizarea in detaliu a elementelor de arhitectura traditionala din muzeu.

In primavara anului 1936, a luat fiinta Muzeul Satului Romanesc, o creatie a Scolii Sociologice Romane, infiintata si condusa de profesorul Dimitrie Gusti. Acesta a fost al doilea muzeu in aer liber din tara, dupa sectia in aer liber din Parcul Hoia a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, din Cluj-Napoca, infiintata in 1929 de Romulus Vuia. In anii '30, in Europa existau doar doua muzee in aer liber - Muzeul Skansen, din Stockholm (Suedia, 1891), si Muzeul Bigdo, din Lillehamer (Norvegia).

La deschiderea sa, Muzeul Satului avea o suprafata de cinci hectare si cuprindea 30 de case taranesti, caracteristice diferitelor zone din tara. In anul 1977, el a primit denumirea de Muzeul Satului si de Arta Populara, prin contopirea cu Muzeul de Arta Populara, iar in luna martie a anului 1990, a fost divizat in Muzeul Satului si Muzeul Taranului Roman.

In prezent, Muzeul Satului cuprinde peste 80 de gospodarii, monumente sau instalatii, precum si colectii de costume populare (13.258 de obiecte), obiecte textile de ordin practic, utilitar (7.576), scoarte (2.019 de obiecte), obiecte religioase (in numar de 1.530), ceramica (8.565 de obiecte), obiecte din lemn (5.817) si 93.000 de fotografii documentare alb-negru si color.



Te-ar putea interesa:
  • Targ de Sfantul Dumitru, la Muzeul Satului din Capitala

    Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" organizeaza, de vineri pana duminica, Targul de Sfantul Dumitru, la care vor participa mesteri populari, ansambluri folclorice si tarafuri din toate zonele tarii, artisti ai Teatrului Masca si formatia peruana Sin Fronteras, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

  • Expozitie de arta ortodoxa la Muzeul Satului din Capitala

    Expozitia "Marturii de arta si cultura ortodoxa din Episcopia Covasnei si Harghitei" s-a deschis marti, in sala "Gheorghe Focsa" a Muzeului National al Satului, a anuntat Biroul de presa al muzeului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti.

  • Expozitia foto "Calare in Carpati", la Muzeul Satului din Capitala

    Expozitia de fotografie "Calare in Carpati", care prezinta turismul ecvestru in mai multe zone montane ale tarii, va fi prezentata de miercuri pana duminica la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitala, potrivit unui comunicat.

  • Muzeul Satului sarbatoreste 75 de ani

    Muzeul National al Satului din Capitala sarbatoreste 75 de ani de la infiintare, intre 17 si 22 mai, printr-o expozitie cu cele mai frumoase obiecte din muzeu, concerte si inaugurarea unei noi parti din muzeu.

  • "Florile dalbe", la Muzeul Satului

    Sarbatoarea datinilor si obiceiurilor de Craciun si Anul Nou intitulata "Florile dalbe" a inceput, vineri, la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", vizitatorii putand sa asculte, pe parcursul a trei zile, colinde si sa vizioneze jocuri cu masti si o parada a obiceiurilor de iarna.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii