Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Victor Rebengiuc - Omul si actorul

Miercuri, 27 Februarie 2008
Victor Rebengiuc - Omul si actorulVictor Rebengiuc a fost omagiat, marti, la Libraria Humanitas Kretzulescu, cu ocazia lansarii volumului "Victor Rebengiuc - Omul si actorul", in cadrul unui eveniment la care au participat numeroase personalitati din lumea culturii, precum Gabriel Liiceanu,  Eugenia Voda sau Catalina Buzoianu.

Eugenia Voda, moderatoarea emisiunii "Profesionistii" de la TVR, a deschis evenimentul apreciind ca autorele volumului fac parte din categoria "perfectionistii", pentru ca au avut tenacitatea sa reediteze aceasta carte.
   
"Victor Rebengiuc este, in primul rand, un artist care ne-a marcat biografiile (...) un om din cariera caruia un specialist poate reconstitui o intreaga istorie a teatrului si a filmului romanesc. Are o putere unica de a patrunde extremele in stilul de joc, si gandul cel mai inalt si colcaiala viscerala", a spus Eugenia Voda, povestind intalnirea sa cu actorul, la una dintre emisiunile sale.
   
Apoi, publicul prezent la Libaria Humanitas Kretzulescu i-a cantat "La multi ani!" actorului, care a implinit, pe 10 februarie, 75 de ani, ocazie cu care editura Humanitas a scos pe piata cartea.
   
Simona Chitan, una dintre autoarele volumului, a aratat ca reeditarea cartii a fost "o nebunie" si ca au beneficiat de ajutorul multor oameni pentru aceasta editie noua. Ea a aratat ca in carte au fost introduse doua capitole noi si a fost actualizata cu ultimele spectacole si interviuri cu Victor Rebengiuc.
   
Ce de-a doua autoare a volumului, Mihaela Michailov, a spus, la randul sau, ca pentru ea, Victor Rebengiuc este un model de artist implicat. "Vreau sa-i multumesc lui Victor Rebengiuc pentru o calitate a modestitatii si o atitudine transanta, indiferent de situatie", a spus autoarea.
   
La polul opus, Gabriel Liiceanu nu a dorit sa-l laude pe Victor Rebengiuc si de aceea a enumerat cele patru lucruri pe care le-a invatat din carte.

"Lucrul cel mai frumos din carte a fost sa vad ca tanarul (Victor Rebengiuc, n.r.) invata de la un maestru", a spus Liiceanu, apreciind ca, in vremurile actuale, tinerii isi ignora nevoia de maestru. Acesta a invocat teatrul romanesc din anii '60, din care a facut parte si actorul omagiat, cand spectacolele creau o lume transpusa, ideala, fara de care oamenii nu pot trai, pe care nu o mai gaseste in teatrul actual.

Liiceanu a mai amintit si de gestul simbolic al lui Victor Rebengiuc din 1989, cand a oferit politicienilor romani hartie igienica, si a spus ca l-a simtit, fara sa-l intalneasca, ca pe un "membru al societatii civile".
   
"Este o carte care se citeste pe nerasuflate si m-am simtit ingrozitor de bine inlauntrul ei (...) Victor Rebengiuc e unul dintre cei mai buni oameni", a incheiat Liiceanu.
   
"Ma simt coplesit si-mi vine greu sa fac fata asaltului laudativ. Ma bucura lucrurile bune care sunt spuse despre mine si ma bucura si lucrurile rele", a spus Victor Rebengiuc, adaugand ca isi doreste sa joace si in momentul in care teatrul romanesc se va normaliza si avantul nou va sparge "zidul vechi care s-a creat timp de 50 de ani."
   
Victor Rebengiuc - Omul si actorulLa Libraria Humanitas Kretzulescu au fost prezenti prieteni si apropiati ai actorului, precum Mariana Mihut, regizoarea Catalina Buzoianu, Daniela Nane, Medeea Marinescu, criticul de film Alex Leo Serban, iar George Banu si Andrei Serban au transmis mesaje, pentru ca nu au putut fi prezenti la lansare.
   
In volumul "Victor Rebengiuc - Omul si actorul", autoarele au adunat aprecierile despre actor a peste 80 de persoane, printre care regizori, actori, critici, scriitori, mari nume ale scenei culturale din Romania.
   
"Victor Rebengiuc face parte dintre acesti foarte mari actori care au primit de la Dumnezeu darul de a fi perfecti in toate varstele lor si care au stiut sa gaseasca in ei forta de a sustine cu stralucire acest dificil har", spune Horia-Roman Patapievici, in volum.
   
"Esenta de teatru, acest mare artist legitimeaza firesc, fara cazna, paradoxul tineretii fara batranete, al marii traditii teatrale romanesti. Contemporan cu trecutul, contemporan cu noi, trece nesinchisit de vremuri de la un rol la altul cu o libertate launtrica si o frumusete de copil care ne invata sa ne miram si sa ne bucuram de lume, dincolo de vicisitudinile istoriei.

Aceasta Ťoda a bucurieiť trebuia sa poarte un nume. Ea se numeste Victor Rebengiuc", precizeaza si Dan Puric. "Rebengiuc e dincolo de cuvinte", subliniaza Marcel Iures, in aceeasi carte.
   
Cartea lansata de Humanitas vine dupa ce, in 2004, Simona Chitan si Mihaela Michailov au lansat "De-a dreptul Victor Rebengiuc".
   
Cartea poate fi gasita in librarii, la pretul de 35 de lei.
   
Victor Rebengiuc s-a nascut pe 10 februarie 1933, debutand in teatru, in anul 1956. In 1996 si 1991, a primit Premiul UNITER pentru Cel mai bun actor, iar in acelasi an, a primit Premiul pentru Cel mai bun actor, la festivalurile San Remo, din Italia si Santarem, din Portugalia.
   
A aparut in filme precum "Padurea spanzuratilor", premiat la Festivalul de Film de la Cannes in 1965, "Tanase Scatiu", "De ce trag clopotele, Mitica?", "Faleze de nisip", "Morometii", "Balanta" - si in multe piese de teatru, precum "Colonelul Pasare", "Regele Lear", "Copilul ingropat", "O scrisoare pierduta" etc. Rebengiuc a lucrat cu mari regizori precum, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei sau Radu Penciulescu.


sursa: mediafax.ro
Te-ar putea interesa:
  • Scriitorul Stefan Agopian si actorul Victor Rebengiuc, printre finalistii Marilor Premii Prometheus

    Castigatorii celei de a IX-a editii a Marilor Premii Prometheus pentru Opera Omnia si Opera Prima vor fi desemnati, pe data de 13 octombrie, la Clubul Prometheus, a anuntat, luni, Biroul de presa al Fundatiei Anonimul, organizatorul evenimentului.

  • Horatiu Malaele si Victor Rebengiuc, la Festivalul Filmului Romanesc de la Londra

    Horatiu Malaele si Victor Rebengiuc se numara printre invitatii la Festivalul Filmului Romanesc de la Londra, organizat de Centrul Cultural Roman al Fundatiei Ratiu din capitala Marii Britanii, in perioada 1 - 4 mai, potrivit organizatorilor.

  • Dinica, Rebengiuc si Moraru premiati

    Gheorghe Dinica, Victor Rebengiuc si Marin Moraru vor primi titlul de Doctor Honnoris Causa ai Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografie, miercuri, de ziua institutiei, marcata inclusiv prin lansarea unui nou volum de teatru si premiera piesei "O noapte furtunoasa", potrivit UNATC.

  • Dan Perjovschi si Victor Man expun in Germania

    O expozitie in premiera a artistilor romani Victor Man si Dan Perjovschi, cu desene, picturi, instalatii si fotografii, va fi prezentata la Kunsthalle, Lingen, Germania, in perioada 7 mai - 19 iunie, informeaza Institutul Cultural Roman din Berlin.

  • Daciana Sarbu si Victor Ponta s-au casatorit

    Dupa aproape doi ani (oficiali) de relatie, si cinci ( dupa cum se declara in randul apropiatilor), Daciana Sarbu si Victor Ponta si-au unit destinele, in cadrul unui eveniment pastrat in cel mai mare secret. Ceremonia a avut loc in indepartata China, unde cei doi colegi de partid s-au indragostit in urma cu ceva ani.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii