Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Stiluri de decoratiuni interioare: stilul asiatic

Marti, 05 Ianuarie 2010
Stiluri de decoratiuni interioare: stilul asiaticVa propunem, incepand cu aceasta luna, o serie de articole despre diverse stiluri de decoratiuni interioare. Daca nu vrei sa te rezumi la o casa practica si de multe ori banala, urmareste articolele din sectiunea "Casa ta" si alege stilul care crezi ca te-ar reprezenta sau care iti place pur si simplu si concretizeaza-l in caminul tau.

Stilul asiatic


Acest stil de decoratiuni interioare, numit si stil oriental, cuprinde elemente preluate din cultura japoneza, chineza, vietnameza si alte culturi estice. Stilul asiatic nu este unul pur, reprezentativ pentru o anumita regiune, ci reprezinta un stil eclectic, care cuprinde detalii si aspecte preluate din mai multe locuri.

Astfel, poti intalni diferite variante ale stilului asiatic, insa cele mai multe ramuri au in comun urmatoarele elemente:

Feng Shui

Elementul de baza al stilului asiatic, definitoriu de altfel pentru cultura orientala, este feng shui-ul, arta straveche care s-a construit pe conceptul de echilibru energetic in cadrul unei locuinte, prin amplasarea corecta, conforma unor reguli prestabilite ale obiectelor din incapere.

Dincolo de ideea de echilibru, conceptul de feng shui promoveaza introducerea in casa a unor elemente care simbolizeaza pacea, bunastarea si fericirea, astfel incat existenta in interiorul caminului sa fie una linistita si implinita.

De multe ori insa, feng shui-ul nu poate fi pus in aplicare in totalitate, de cele mai multe ori din cauza spatiului sau a lipsei unui mobilier adecvat. In orice caz insa, pentru un stil asiatic placut in casa ta, poti aplica macar o parte dintre regulile impuse de aceasta arta.

Reducerea sau eliminarea dezordinii

Din moment ce a plecat de la ideea de feng shui, stilul asiatic este total opus notiunii de haos, deranj sau murdarie. O casa in stil asiatic nu va avea niciodata obiecte si mobilier in exces, nu va da impresia de dezordine si mai ales nu va lasa murdaria sa patrunda in nici un colt al casei.

Acest aspect al stilului asiatic nu trebuie insa sa duca la confundarea cu stilul minimalist . Cel din urma reprezinta un stil de decoratiune interioara aparte, cu alte principii si reguli care trebuie urmate. Cele doua au insa in comun reducerea pe cat posibil a prezentei excesive de obiecte de mobilier si crearea unui spatiu mai larg si mai permisiv.

Diferenta dintre decorul japonez si cel chinez

Daca pana acum am gasit elementele generale, iata ca exista si aspecte care diferentiaza cele doua stiluri, integrate in cel asiatic.

Stilul chinez

Mobilierul este unul ornamental, cu lemn cioplit si lacuit. Stilul chinez mai este definit de broderie si de tot ce inseamna podoabe si inflorituri. Sunt reprezentate elemente din lumea vegetala: animale, plante, plus scene din mitologie si din timpuri ancestrale. Pot fi incluse si picturi murale.

Culoarea principala este rosul, mai ales in camera de zi. Aceasta culoare este aplicata pe suprafete mari, deoarece rosul reprezinta pentru chinezi simbolul norocului. Mai sunt preferate si galbenul si verdele. Interiorul este unul luxos si uneori pot fi intalnite elemente contradictorii.

Stilul japonez

Acest stil mizeaza mai mult pe culori reci si pe un decor minimal. Sunt preferate materialele naturale, cum ar fi matasea si rogojina. Pot aparea si aici elemente din lumea vegetala, precum si fantani interioare care sa diminueze trecerea brusca la exterior.

Peretii nu vor avea culori vii, insa pot reprezenta desenele aplicate pe kimono. Mobila este finisata cu atentie, insa nu va prezenta prea multe decoratiuni. Accentul se pune mai ales pe arhitectura exterioara a cladirii, asa ca de cele mai multe ori, interioarele pot aparea austere si goale.

Stilul asiatic poate parea pretentios si mai ales indepartat, data fiind asezarea geografica. Daca esti insa pasionata de tot ce inseamna cultura orientala, achizitioneaza-ti carti de arta asiatica pentru a vedea cum arata decorul autentic. Alege acele elemente care iti plac si foloseste-le pentru decorarea casei tale.


Te-ar putea interesa:
  • Decoratiuni interioare: stilul german

    Cand ne gandim la tot ce tine de stilul german, ne gandim automat la rigiditate si precizie. In ceea ce priveste decoratiunile interioare, acest stil de amenajare nu implica neaparat un interior rece si exigent, cat mai ales unul aranjat dupa principii bine stabilite, logice, care urmaresc echilibrul estetic si functional.

  • Decoratiuni interioare: stilul contemporan

    Stilul contemporan se caracterizeaza prin simplitate, suprafete netede si mult spatiu, care iti da voie sa respiri si sa te misti in voie. Stilul contemporan mai este numit si modern, cei doi termeni fiind sinonime. Acest stil de amenajare interioara mai are la baza tot ceea ce inseamna pragmatism si utilitate imediata. Nu este insa afectat bunul gust si accentele personale.

  • Decoratiuni interioare: stilul antic

    Un interior decorat in stil antic este unul placut, relaxant, in care se face simtita prezenta trecerii timpului prin introducerea de elemente vechi, cu istorie.

  • Decoratiuni interioare: stilul retro

    Elementele considerate invechite sau chiar demodate pot fi readuse in tendintele actuale. Daca esti atrasa de atmosfera vremurilor demult trecute, iti poti amenaja casa in stilul retro, alegand dintre perioadele pe care ti le propunem in continuare.

  • Decoratiuni interioare: stilul safari

    Daca esti pasionata de Africa si de tot ce inseamna culori si texturi ale acestei lumi, atunci iti poti amenaja casa in stilul safari, care se potriveste perfect cu perioada verii.

Mesaje (1) »
...
scris de ioana-alex, April 30, 2010

o frumusete de dormitor

Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii