|
Dafinul - condimentul foarte gustos
|
Vineri, 18 Ianuarie 2008 |
Frunzele de dafin dau putere gustului de carne. Imediat inainte de a inchide focul, adauga aceasta frunza verde, uscata, care face minuni. Foaia de dafin da putere mancarurilor: savoare unica, suficient de fina, indeajuns de puternica.
Frunza de dafin era simbolul nobletii, al ascendentului. Poate nimeni
nu s-ar fi gandit ca aceasta ar putea conferi superioritate si unui
preparat culinar. Frunzele de dafin au un istoric mai vechi decit
orice alt condiment.
Legende si mituri au aparut de-alungul timpului,
inca dinainte ca marii campioni de la Jocurile Olimpice din 776 i. Hr.
sa fie incoronati cu coroane de foi de dafin.
Cu mii de ani in urma,
discipolii greci purtau o coroana de foi de dafin pentru recunoasterea
meritelor. De aici provine si cuvintul "bacalaureat" - cel care poarta
lauri.
Mai departe, in timp, mitologia antica povesteste ca zeul
soareului, Apollo, era interesat de o nimfa, Daphne, care facea parte
din ceata de vanatoare a zeitei Artemis, alaturi de care cutreiera
muntii si padurile. Ca sa scape de urmarirea lui Apollo, Daphne si-a
implorat tatal sa o metamorfozeze in dafin. De atunci, se spune,
dafinul a ramas planta favorita a lui Apollo.
Pentru romani, frunzele
de dafin simbolizau gloria, precum si protectia impotriva furtunilor.
Nero credea ca frunzele de dafin purificau aerul si romanii isi curatau
sangele de pe sabii cu frunze de laur.
In perioada lui Shakespeare
exista superstitia ca daca un dafin se usca, urma o perioada de
dezastre. Treptat, frunzele de laur au capatat o utilitate mai
practica.
Daca in secolul 17 dafinul era folosit, sub forma de ulei, in
scopuri medicinale, astazi frunzele sunt utilizate la bucatarie.
Frunzele sunt culese dintr-un arbust, Laurus nobilis, care este verde
in toata perioada anului.
Aria de raspandire a dafinului este coasta
Marii Mediterane (Spania, Albania, Iugoslavia, Grecia, Turcia etc.)
precum si Peninsula Crimeea si Georgia. Copacii sunt foarte inalti, cu
frunze subtiri si lucioase. Foile de dafin se culeg de regula toamna si
acestea nu trebuie sa fie mai tinere de 2 ani, sa nu contina ramuri.
Dupa ce sunt culese, frunzele sunt uscate la umbra, pentru a nu isi
schimba culoarea si sa nu isi piarda din vitamine. Daca sunt uscate
corespunzator, frunzele devin mai aromate pe masura ce se usuca.
Frunzele de dafin dau mancarurilor o aroma delicata.
Cele mai aromate
sint cele provenite din California, insa cel mai mare importator este
Turcia. Aroma foilor de dafin se datoreaza uleiurilor volatile pe care
le contin.
Cel mai adesea sunt folosite frunzele intregi, uscate. In
general se adauga frunzele intregi la mincare, ce se scot inainte de
servire. Frunzele verzi, proaspete, sunt mai amarui decat cele uscate.
Frunzele de dafin sunt folosite pentru a da savoare supelor, pestelui,
carnii, sosurilor marinate. Cel mai bine se potrivesc cu friptura de
porc si fasolea.
Frunzele de dafin nu sunt condimentul de baza in mancare. Cea mai
frecventa combinatie a acestor funze este cu patrunjel si cimbru,
verdeturi adaugate spre sfarsit. Alte combinatii potrivite cu foile de
dafin sunt: lamaie, menta - pentru pui; rozmarin si menta - pentru
miel; ardei iute verde, portocala si cimbru - pentru vita.
Marin Maria
Te-ar putea interesa: Un decembrie gustosA venit decembrie. Luna decembrie este poate cea mai frumoasa. O luna plina atat de sarbatori religioase cat si laice dar... haideti sa fie sarbatoarea si in bucatarii! Pandispan gustosIngrediente: 7 oua7 linguri apa7 linguri ulei1 cana si jumatate faina1 cana si jumatate zahar
1 praf de copt
zahar vanilat
2 linguri cacao Gatete sanatos, gustos i de post!Dieta postului presupune ingrediente limitate si, in mod implicit, foarte multa imaginatie. Iti propunem sa exploram posibilitatile diverse ale preparatelor vegetale.Te provocam sa prepari si sa inscrii retete de post interesante, simple, diferite si sanatoase!
|
|
|
|
|
|
|
Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival Vrei sa afli cum poti avea un suflet fericit intr-un corp sanatos? Vrei sa inveti ce schimbari trebuie sa faci in viata ta pentru a stabili echilibrul intre trup, minte si spirit? Vrei sa descoperi tehnici noi pentru a fi mai relaxat? Vrei sa gasesti instrumente care te vor ajuta sa ai o noua abordare in relatii si cariera pentru a avea succes?
-
Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
Cu toamna in par Vrei o schimbare de look pentru un nou anotimp? Vrei sa primesti toamna cu bratele deschise si cu un chip schimbat? Incepe cu parul - o tunsoare potrivita, care sa iti puna in evidenta trasaturile si frumusetea este primul pas in imbunatatirea look-ului.
-
Cu toamna in par
Make-up trends pentru sezonul rece Privirile ucigatoare, in cel mai bun si figurat sens al cuvantului, sunt la putere in acest sezon, in materie de make-up. Pornind de la culoare si ajungand pana la schimbarea formei sprancenelor, totul in acest sezon graviteaza in jurul machiajului ochilor.
-
Make-up trends pentru sezonul rece
Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei Intre 27 si 29 septembrie Targul Ghidul Miresei, organizat in Centrul
Expozitional Romexpo, aniverseaza cea de a X-a editie. Organizatorii au
pregatit viitorilor miri un nou numar al revistei Ghidul Miresei si
premii de peste 10.000 de euro: o nunta completa, o luna de miere,
rochii de mireasa, accesorii, sedinte foto, muzica pentru nunta,
bijuterii si accesorii.
-
Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
Umbrele...de toamna Toamna se apropie si vremea capricioasa incepe sa puna stapanire pe tara noastra. In afara
de jachete, pulovere si pantaloni trebuie neaparat sa-ti accesorizezi tinuta cu noile...umbrele,
atat de necesare intr-o toamna ploioasa.
-
Umbrele...de toamna
Cum sa ai buze frumoase Cine nu isi doreste buze senzuale, moi, delicate si perfect conturate? Aceasta toamna sta, in ceea ce priveste nuantele buzelor, sub semnul culorii si pasiunii. Astfel, pe scena se vor prezenta culori dintre cele mai senzuale si incitante, puternice si pline de feminitate. Make-up artistii anunta o toamna colorata si sexy, iar stilul "total make up" revine in forta, scotand astfel in evidenta intregul chip, fara a pune accent pe o singura parte a acestuia.
-
Cum sa ai buze frumoase
Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna Vesta confortabila este una dintre elementele esentiale ale garderobei
de iarna. Cand o porti peste o rochie draguta cu imprimeuri, o pereche
de blugi sau un pulovar, aceasta adauga un element textural cool
oricarei tinute fara a o ingreuna.
-
Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
|
|
|
|
|
|
|
|