Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Dafinul - condimentul foarte gustos

Vineri, 18 Ianuarie 2008
Dafinul - condimentul foarte gustosFrunzele de dafin dau putere gustului de carne. Imediat inainte de a inchide focul, adauga aceasta frunza verde, uscata, care face minuni. Foaia de dafin da putere mancarurilor: savoare unica, suficient de fina, indeajuns de puternica.

Frunza de dafin era simbolul nobletii, al ascendentului. Poate nimeni nu s-ar fi gandit ca aceasta ar putea conferi superioritate si unui preparat culinar.  Frunzele de dafin au un istoric mai vechi decit orice alt condiment.

Legende si mituri au aparut de-alungul timpului, inca dinainte ca marii campioni de la Jocurile Olimpice din 776 i. Hr. sa fie incoronati cu coroane de foi de dafin. 

Cu mii de ani in urma, discipolii greci purtau o coroana de foi de dafin pentru recunoasterea meritelor. De aici provine si cuvintul "bacalaureat" - cel care poarta lauri. 

Mai departe, in timp, mitologia antica povesteste ca zeul soareului, Apollo, era interesat de o nimfa, Daphne, care facea parte din ceata de vanatoare a zeitei Artemis, alaturi de care cutreiera muntii si padurile. Ca sa scape de urmarirea lui Apollo, Daphne si-a implorat tatal sa o metamorfozeze in dafin. De atunci, se spune, dafinul a ramas planta favorita a lui Apollo. 

Pentru romani, frunzele de dafin simbolizau gloria, precum si protectia impotriva furtunilor. Nero credea ca frunzele de dafin purificau aerul si romanii isi curatau sangele de pe sabii cu frunze de laur. 

In perioada lui Shakespeare exista superstitia ca daca un dafin se usca, urma o perioada de dezastre.  Treptat, frunzele de laur au capatat o utilitate mai practica.

Daca in secolul 17 dafinul era folosit, sub forma de ulei, in scopuri medicinale, astazi frunzele sunt utilizate la bucatarie.  Frunzele sunt culese dintr-un arbust, Laurus nobilis, care este verde in toata perioada anului.

Aria de raspandire a dafinului este coasta Marii Mediterane (Spania, Albania, Iugoslavia, Grecia, Turcia etc.) precum si Peninsula Crimeea si Georgia. Copacii sunt foarte inalti, cu frunze subtiri si lucioase. Foile de dafin se culeg de regula toamna si acestea nu trebuie sa fie mai tinere de 2 ani, sa nu contina ramuri.

Dupa ce sunt culese, frunzele sunt uscate la umbra, pentru a nu isi schimba culoarea si sa nu isi piarda din vitamine. Daca sunt uscate corespunzator, frunzele devin mai aromate pe masura ce se usuca.  Frunzele de dafin dau mancarurilor o aroma delicata.

Cele mai aromate sint cele provenite din California, insa cel mai mare importator este Turcia. Aroma foilor de dafin se datoreaza uleiurilor volatile pe care le contin.

Cel mai adesea sunt folosite frunzele intregi, uscate. In general se adauga frunzele intregi la mincare, ce se scot inainte de servire. Frunzele verzi, proaspete, sunt mai amarui decat cele uscate. 

Frunzele de dafin sunt folosite pentru a da savoare supelor, pestelui, carnii, sosurilor marinate. Cel mai bine se potrivesc cu friptura de porc si fasolea.

Frunzele de dafin nu sunt condimentul de baza in mancare. Cea mai frecventa combinatie a acestor funze este cu patrunjel si cimbru, verdeturi adaugate spre sfarsit. Alte combinatii potrivite cu foile de dafin sunt: lamaie, menta - pentru pui; rozmarin si menta - pentru miel; ardei iute verde, portocala si cimbru - pentru vita.


Marin Maria
Te-ar putea interesa:
  • Un decembrie gustos

    A  venit decembrie. Luna decembrie este poate cea mai frumoasa. O luna plina atat de sarbatori religioase cat si laice dar... haideti sa fie sarbatoarea si in bucatarii!

  • Pandispan gustos

    Ingrediente: 7 oua7 linguri apa7 linguri ulei1 cana si jumatate faina1 cana si jumatate zahar 1 praf de copt zahar vanilat 2 linguri cacao

  • Gatete sanatos, gustos i de post!

    Dieta postului presupune ingrediente limitate si, in mod implicit, foarte multa imaginatie. Iti propunem sa exploram posibilitatile diverse ale preparatelor vegetale.Te provocam sa prepari si sa inscrii retete de post interesante, simple, diferite si sanatoase!

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii