Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Istoria pizzei si secretele ei ascunse

Miercuri, 16 Ianuarie 2008
Istoria pizzei si secretele ei ascunsePizza nu se trage din Italia  ci din Grecia. Pentru prima data grecii au fost cu ideea de a coace paine in forme rotunde si plate si de a adauga diferite alte alimente deasupra. Preferata lor era o combinatie de uleiuri de masline si anumite condimente.

Ca toppinguri alegeau cartofi si frunze, diferite feluri de carne si chiar si fructe. Este o certitudine ca grecii ar fi folosit si rosiile, daca acestea ar fi fost descoperite la vremea aceea!

Mozzarella adevarata era importata de greci din India, astfel ca era destul de putin accesibila.  Prima pizza adevarata a fost facuta de brutarul Raffeale Esposito in Napoli, Italia.

Dupa cum spune legenda, Esposito a vrut sa produca un fel de paine care sa fie diferita de celelalte care se vindeau in Napoli. Mai intai a incercat sa adauge numai branza, apoi sos, dedesubt si i-a dat forma unei placinte rotunde.

Creatia sa a fost placuta imediat, si Esposito a fost chemat sa faca niste pizza pentru vizita Regelui Umberto si Reginei Margherita in 1889. A facut o pizza in trei culori: cu branza alba, sos rosu si condimente, ca sa reflecte steagul italian si loialitatea sa fata de tara.

A fost o realizare grozava, si a numit-o pizza margherita dupa numele reginei.  

In 1830, s-au pus bazele unei pizzerii in Napoli, facand posibil accesul la aceasta deosebita creatie pentru restul Italiei. Pizza s-a raspandit si in alte orase italiene. In plus, a inceput sa se adauge usturoi in compozitie, rosii proaspete si cea mai buna branza napoletana, faimoasa pentru textura si gustul ei.

Aluatul era simplu, facut din faina, sare, drojdie. Tot in perioada aceasta au inceput sa coaca pizza in cuptor de caramizi.

Pizza a ajuns in America, Anglia, Franta si Spania foarte repede; cu toate acestea, pana dupa cel de-al doilea razboi mondial, nu era foarte cunoscuta.

Istoria pizzei si secretele ei ascunseDupa ce au ocupat teritoriul italian, multi soldati americani si europeni care au gustat pizza, au adus-o in tarile lor de origine. In America, imigrantii italieni vindeau pizza in magazinele lor si prima pizzerie a fost deschisa de Gennuardo Lombardi in 1905. 

In fiecare an, pe 9 februarie se sarbatoreste Ziua Internationala Pizza; in Cartea Recordurilor, cea mai mare pizza care a fost facuta vreodata avea 100 ft diametru. Si asta nu e cine stie ce, avand in vedere ca americanii mananca in medie 100 de acrii de pizza pe zi.

Preferata este pizza-pepperoni, iar pizza, in general, este a doua mancare perferata a americanilor dupa hamburgeri.

Cea mai buna veste ar fi ca pizza e de fapt o mancare sanatoasa! Ea contine vitamina A in sosul de rosii, proteine si calciu in mozarelle, precum si carbohidrati in aluat si ulei.

Pentru vegetarieni, exista si varianta fara carne. Pentru cei intoleranti la lactoza, pizza cu rosii e cea mai buna. Cei care trebuie sa evite acizii din sosul de tomate, pot alege pizza alba. La modul cel mai simplu, pizza poate fi facuta din cele mai sanatoase ingrediente pana la cele mai grase.

Istoria pizzei si secretele ei ascunseEste o mancare care vine in mai multe variante, pentru toata lumea. Exista pizza la tigaie, pizza umpluta, pizza cu aluat subtire/gros, si multe alte feluri. In unele zone din SUA se mananca tipuri ciudate de pizza, de exemplu cu inghetata.

Pizza a facut un drum lung din Italia, si acum a devenit parte dintr-un meniu international.


Marin Maria
Te-ar putea interesa:
  • Pastele si secretele lor

    Se crede ca pastele sunt taiteii cu ou, spaghetele si macaroanele, lasagna dar pe zi ce trece apar diverse forme de paste si totodata - compozitii noi. Numai in Asia, desi taiteii aveau ca baza graul, acum se folosesc destul de des si cei din orez, faina din cartofi sau faina din grau negru.

Mesaje (9) »
...
scris de Superman, January 16, 2008

Grecii faceau pizza din cartofi! Pai cartofii au venit din lumea noua dupa anul 1.500.

...
scris de Ely, January 16, 2008

Mor dupa pizza.

...
scris de MarinAlina82, January 19, 2008

Corect! ai mare dreptate....cartofii au fost adusi din Lumea Noua dupa 1500,pana atunci erau necunoscuti europenilor.In Spania au fost introdusi in jur de anii 1560-1561,In Franta si Anglia dupa anii 1600,in Italia, Austria si tarile Nordice in jur de 1700, iar in TARILE ROMANE in jur de 1820.Asta e mai citeste nene

...
scris de vizitator, February 27, 2008

:) ;) :D ;D

...
scris de vizitator, February 27, 2008

:o :P :)

...
scris de elly, March 08, 2008

:P :) ;D

...
scris de vizitator, May 08, 2008

:) ;) :D ;D >:( :( :o 8) :P :-/

...
scris de emilian, February 06, 2009

are dreptate....matusamea a murit de la o pizza ca asta....

...
scris de dandanela, March 14, 2009

eu fac pizza o data pe sapt si sunt foarte multumita,ibtreaga familie este........sunt o experta

Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii