|
Istoria pizzei si secretele ei ascunse
|
Miercuri, 16 Ianuarie 2008 |
Pizza nu se trage din Italia ci din Grecia. Pentru prima data grecii au fost cu ideea de a coace paine in forme rotunde si plate si de a adauga diferite alte alimente deasupra. Preferata lor era o combinatie de uleiuri de masline si anumite condimente.
Ca toppinguri alegeau cartofi si frunze, diferite feluri de carne si
chiar si fructe. Este o certitudine ca grecii ar fi folosit si rosiile,
daca acestea ar fi fost descoperite la vremea aceea!
Mozzarella adevarata era importata de greci din India, astfel ca era
destul de putin accesibila. Prima pizza adevarata a fost facuta de
brutarul Raffeale Esposito in Napoli, Italia.
Dupa cum spune legenda,
Esposito a vrut sa produca un fel de paine care sa fie diferita de
celelalte care se vindeau in Napoli. Mai intai a incercat sa adauge
numai branza, apoi sos, dedesubt si i-a dat forma unei placinte
rotunde.
Creatia sa a fost placuta imediat, si Esposito a fost chemat
sa faca niste pizza pentru vizita Regelui Umberto si Reginei Margherita
in 1889. A facut o pizza in trei culori: cu branza alba, sos rosu si
condimente, ca sa reflecte steagul italian si loialitatea sa fata de
tara.
A fost o realizare grozava, si a numit-o pizza margherita dupa
numele reginei.
In 1830, s-au pus bazele unei pizzerii in Napoli, facand posibil
accesul la aceasta deosebita creatie pentru restul Italiei. Pizza s-a
raspandit si in alte orase italiene. In plus, a inceput sa se adauge
usturoi in compozitie, rosii proaspete si cea mai buna branza
napoletana, faimoasa pentru textura si gustul ei.
Aluatul era simplu,
facut din faina, sare, drojdie. Tot in perioada aceasta au inceput sa
coaca pizza in cuptor de caramizi.
Pizza a ajuns in America, Anglia,
Franta si Spania foarte repede; cu toate acestea, pana dupa cel de-al
doilea razboi mondial, nu era foarte cunoscuta.
Dupa ce au ocupat
teritoriul italian, multi soldati americani si europeni care au gustat
pizza, au adus-o in tarile lor de origine. In America, imigrantii
italieni vindeau pizza in magazinele lor si prima pizzerie a fost
deschisa de Gennuardo Lombardi in 1905.
In fiecare an, pe 9 februarie
se sarbatoreste Ziua Internationala Pizza; in Cartea Recordurilor, cea
mai mare pizza care a fost facuta vreodata avea 100 ft diametru. Si
asta nu e cine stie ce, avand in vedere ca americanii mananca in medie
100 de acrii de pizza pe zi.
Preferata este pizza-pepperoni, iar pizza,
in general, este a doua mancare perferata a americanilor dupa
hamburgeri.
Cea mai buna veste ar fi ca pizza e de fapt o mancare
sanatoasa! Ea contine vitamina A in sosul de rosii, proteine si calciu
in mozarelle, precum si carbohidrati in aluat si ulei.
Pentru
vegetarieni, exista si varianta fara carne. Pentru cei intoleranti la
lactoza, pizza cu rosii e cea mai buna. Cei care trebuie sa evite
acizii din sosul de tomate, pot alege pizza alba. La modul cel mai
simplu, pizza poate fi facuta din cele mai sanatoase ingrediente pana
la cele mai grase.
Este o mancare care vine in mai multe variante,
pentru toata lumea. Exista pizza la tigaie, pizza umpluta, pizza cu
aluat subtire/gros, si multe alte feluri. In unele zone din SUA se
mananca tipuri ciudate de pizza, de exemplu cu inghetata.
Pizza a facut
un drum lung din Italia, si acum a devenit parte dintr-un meniu
international.
Marin Maria
Te-ar putea interesa: Pastele si secretele lorSe crede ca pastele sunt taiteii cu ou, spaghetele si macaroanele, lasagna dar pe zi ce trece apar diverse forme de paste si totodata - compozitii noi. Numai in Asia, desi taiteii aveau ca baza graul, acum se folosesc destul de des si cei din orez, faina din cartofi sau faina din grau negru.
|
|
|
|
|
|
|
Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival Vrei sa afli cum poti avea un suflet fericit intr-un corp sanatos? Vrei sa inveti ce schimbari trebuie sa faci in viata ta pentru a stabili echilibrul intre trup, minte si spirit? Vrei sa descoperi tehnici noi pentru a fi mai relaxat? Vrei sa gasesti instrumente care te vor ajuta sa ai o noua abordare in relatii si cariera pentru a avea succes?
-
Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
Cu toamna in par Vrei o schimbare de look pentru un nou anotimp? Vrei sa primesti toamna cu bratele deschise si cu un chip schimbat? Incepe cu parul - o tunsoare potrivita, care sa iti puna in evidenta trasaturile si frumusetea este primul pas in imbunatatirea look-ului.
-
Cu toamna in par
Make-up trends pentru sezonul rece Privirile ucigatoare, in cel mai bun si figurat sens al cuvantului, sunt la putere in acest sezon, in materie de make-up. Pornind de la culoare si ajungand pana la schimbarea formei sprancenelor, totul in acest sezon graviteaza in jurul machiajului ochilor.
-
Make-up trends pentru sezonul rece
Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei Intre 27 si 29 septembrie Targul Ghidul Miresei, organizat in Centrul
Expozitional Romexpo, aniverseaza cea de a X-a editie. Organizatorii au
pregatit viitorilor miri un nou numar al revistei Ghidul Miresei si
premii de peste 10.000 de euro: o nunta completa, o luna de miere,
rochii de mireasa, accesorii, sedinte foto, muzica pentru nunta,
bijuterii si accesorii.
-
Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
Umbrele...de toamna Toamna se apropie si vremea capricioasa incepe sa puna stapanire pe tara noastra. In afara
de jachete, pulovere si pantaloni trebuie neaparat sa-ti accesorizezi tinuta cu noile...umbrele,
atat de necesare intr-o toamna ploioasa.
-
Umbrele...de toamna
Cum sa ai buze frumoase Cine nu isi doreste buze senzuale, moi, delicate si perfect conturate? Aceasta toamna sta, in ceea ce priveste nuantele buzelor, sub semnul culorii si pasiunii. Astfel, pe scena se vor prezenta culori dintre cele mai senzuale si incitante, puternice si pline de feminitate. Make-up artistii anunta o toamna colorata si sexy, iar stilul "total make up" revine in forta, scotand astfel in evidenta intregul chip, fara a pune accent pe o singura parte a acestuia.
-
Cum sa ai buze frumoase
Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna Vesta confortabila este una dintre elementele esentiale ale garderobei
de iarna. Cand o porti peste o rochie draguta cu imprimeuri, o pereche
de blugi sau un pulovar, aceasta adauga un element textural cool
oricarei tinute fara a o ingreuna.
-
Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
|
|
|
|
|
|
|
|