|
Bucataria libaneza sau bucataria usoara si sanatoasa
|
Miercuri, 16 Ianuarie 2008 |
Gastronomia libaneza, usoara si sanatoasa, se bazeaza pe o traditie veche. Anticii fenicieni, parasind tarmurile marii si stramutandu-se in munti, au fost nevoiti sa se adapteze noilor conditii de viata, ceea ce a influentat categoric si bucataria traditionala.
Desigur, exista nenumarate influente europene din perioada cruciadelor,
influente otomane, egiptene, si in general ale tuturor civilizatiilor
care au trecut in decursul istoriei prin teritoriile ce formeaza azi
Libanul modern.
Si cum urmasii fenicienilor, buni comercianti, nu se
dezmint, au adunat tot ce a fost mai bun la fiecare si in domeniul
artei culinare, in meze, cum o numesc libanezii. Un exemplu graitor
este si lipsa consumului carnii de porc, nu teribil de sanatoasa, cum
prea bine se cunoaste.
Retetele specific libaneze folosesc carne de
vita, de oaie sau de pui. Bucataria libaneza este sinonimul bucatariei
sanatoase din zona Mediteranei deoarece se bazeaza din abundenta pe
fructe, legume, peste proaspat si fructe de mare. n general, libanezii
evita grasimile animale, puiul fiind preferat altor tipuri de carne.
Cand totusi se pregatesc mancaruri pe baza de carne rosie, de cele mai
multe ori se foloseste carnea de miel. Unul din condimentele preferate
ale locuitorilor din Liban este usturoiul, care alaturi de uleiul de
masline este omniprezent in mai toate specialitatile.
De cele mai multe
ori mancarurile sunt fie facute la gratar, fie sote sau coapte. Pe
langa astea, ierburile, mirodeniile si prospetimea ingredientelor sunt
cele care au facut ca traditia culinara a acestei mici tari sa fie atat
de apreciata in toata lumea.
Ca dovada, din ce in ce mai multe
restaurante cu specific libanez se deschid in Romania. In Bucuresti
exista cel putin cinci. Unul din aspectele sociale si de divertisment
ale bucatariei libaneze il reprezinta modul in care este servita
mancarea, cunoscut sub numele de "mezze".
Asemanator antipastelor
italiene, "mezze" consta intr-o multitudine de feluri de mancare precum
legume murate, humus, piure de vinete afumate, fructe de mare marinate
la gratar, frigarui de carne si o varietate de salate gatite sau
proaspete, prezentate sub forma de bufet cu autoservire.
Aceasta mezze
este in fapt o suma de 60-70 de feluri de mancare distincte sau
derivate ale unor retete, dar cu multe alte ingrediente care le
modifica radical gustul.
Felurile diverse de mancare prezentate in timpul "mezze", la care se
adauga numeroasele culori, arome si gusturi, fac din aceasta traditie
un ritual pe cat de impresionant, pe atat de apetisant. E interesant de
remarcat cum foarte multe preparate libaneze rezoneaza neasteptat de
bine pana si cu bucataria traditionala romaneasca.
Buletele de cascaval
sau cascavalul pane isi gasesc locul in "meze". Supa de linte se
prepara la fel si aici ca si in Liban doar ca ei mai adauga deasupra
putina lamaie si bucati de paine libaneza prajita in ulei de masline .
Sarmalele in foi de vita, umplute cu grau concasat sau orez se prepara
in aceeasi maniera.
Pe langa prospetime si diversitate, popularitatea
mancarii libaneze se datoreaza simplitatii si aromelor exotice.
Marin Maria
Te-ar putea interesa: Bucataria pe mapamondDragele mele , asa cum v-am promis, avem retete internationale. De la retete frantuzesti la cele americane si am ajuns si in Egipt. Daca ne straduim gustam din tot mapamondul. Incepand de saptamana aceasta avem si sfaturi practice. Ce ati mai vrea sa cititi?
Bucataria frantuzeasca in patrimoniul UNESCOBucataria frantuzeasca va fi propusa pentru inscrierea, de catre UNESCO, in "patrimoniul cultural imaterial al umanitatii", a anuntat, joi, Institutul european de istorie si cultura a alimentelor (IEHCA), unul dintre initiatorii proiectului. Salata libanezaIngrediente2 legaturi de patrunjel proaspat1 rosie1 ceapa1 castravetesucul de la doua lamai2 linguri ulei de maslinementa proaspatasare dupa gust, optionalbulgur (din motive subiective eu nu am folosit bulgur-ul) Alimentatia sanatoasa
Despre
mancarea semipreparata si fast food - numai de rau. Ceea ce pare a fi simplu si
gata facut este de fapt un mod de a ne imbolnavi singuri. Toti mancam de la
fast food. Globalizarea a adus in Romania branduri americane care incet, incet
au intrat in stomacul nostru si nu au mai iesit.
8 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa75% dintre bolile de astazi sunt consecinta alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezordonat. Modul in care te hranesti, originea produselorpe care le consumi, obiceiurile alimentare in general au o importanta majora in echilibrul organismului.
|
|
|
|
|
|
|
Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival Vrei sa afli cum poti avea un suflet fericit intr-un corp sanatos? Vrei sa inveti ce schimbari trebuie sa faci in viata ta pentru a stabili echilibrul intre trup, minte si spirit? Vrei sa descoperi tehnici noi pentru a fi mai relaxat? Vrei sa gasesti instrumente care te vor ajuta sa ai o noua abordare in relatii si cariera pentru a avea succes?
-
Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
Cu toamna in par Vrei o schimbare de look pentru un nou anotimp? Vrei sa primesti toamna cu bratele deschise si cu un chip schimbat? Incepe cu parul - o tunsoare potrivita, care sa iti puna in evidenta trasaturile si frumusetea este primul pas in imbunatatirea look-ului.
-
Cu toamna in par
Make-up trends pentru sezonul rece Privirile ucigatoare, in cel mai bun si figurat sens al cuvantului, sunt la putere in acest sezon, in materie de make-up. Pornind de la culoare si ajungand pana la schimbarea formei sprancenelor, totul in acest sezon graviteaza in jurul machiajului ochilor.
-
Make-up trends pentru sezonul rece
Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei Intre 27 si 29 septembrie Targul Ghidul Miresei, organizat in Centrul
Expozitional Romexpo, aniverseaza cea de a X-a editie. Organizatorii au
pregatit viitorilor miri un nou numar al revistei Ghidul Miresei si
premii de peste 10.000 de euro: o nunta completa, o luna de miere,
rochii de mireasa, accesorii, sedinte foto, muzica pentru nunta,
bijuterii si accesorii.
-
Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
Umbrele...de toamna Toamna se apropie si vremea capricioasa incepe sa puna stapanire pe tara noastra. In afara
de jachete, pulovere si pantaloni trebuie neaparat sa-ti accesorizezi tinuta cu noile...umbrele,
atat de necesare intr-o toamna ploioasa.
-
Umbrele...de toamna
Cum sa ai buze frumoase Cine nu isi doreste buze senzuale, moi, delicate si perfect conturate? Aceasta toamna sta, in ceea ce priveste nuantele buzelor, sub semnul culorii si pasiunii. Astfel, pe scena se vor prezenta culori dintre cele mai senzuale si incitante, puternice si pline de feminitate. Make-up artistii anunta o toamna colorata si sexy, iar stilul "total make up" revine in forta, scotand astfel in evidenta intregul chip, fara a pune accent pe o singura parte a acestuia.
-
Cum sa ai buze frumoase
Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna Vesta confortabila este una dintre elementele esentiale ale garderobei
de iarna. Cand o porti peste o rochie draguta cu imprimeuri, o pereche
de blugi sau un pulovar, aceasta adauga un element textural cool
oricarei tinute fara a o ingreuna.
-
Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
|
|
|
|
|
|
|
|