Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Bucataria libaneza sau bucataria usoara si sanatoasa

Miercuri, 16 Ianuarie 2008
Bucataria libaneza sau bucataria usoara si sanatoasaGastronomia libaneza, usoara si sanatoasa, se bazeaza pe o traditie veche. Anticii fenicieni, parasind tarmurile marii si stramutandu-se in munti, au fost nevoiti sa se adapteze noilor conditii de viata, ceea ce a influentat categoric si bucataria traditionala.


Desigur, exista nenumarate influente europene din perioada cruciadelor, influente otomane, egiptene, si in general ale tuturor civilizatiilor care au trecut in decursul istoriei prin teritoriile ce formeaza azi Libanul modern.

Si cum urmasii fenicienilor, buni comercianti, nu se dezmint, au adunat tot ce a fost mai bun la fiecare si in domeniul artei culinare, in  meze, cum o numesc libanezii. Un exemplu graitor este si lipsa consumului carnii de porc, nu teribil de sanatoasa, cum prea bine se cunoaste.

Retetele specific libaneze folosesc carne de vita, de oaie sau de pui. Bucataria libaneza este sinonimul bucatariei sanatoase din zona Mediteranei deoarece se bazeaza din abundenta pe fructe, legume, peste proaspat si fructe de mare.  n general, libanezii evita grasimile animale, puiul fiind preferat altor tipuri de carne.

Cand totusi se pregatesc mancaruri pe baza de carne rosie, de cele mai multe ori se foloseste carnea de miel. Unul din condimentele preferate ale locuitorilor din Liban este usturoiul, care alaturi de uleiul de masline este omniprezent in mai toate specialitatile.

Bucataria libaneza sau bucataria usoara si sanatoasaDe cele mai multe ori mancarurile sunt fie facute la gratar, fie sote sau coapte. Pe langa astea, ierburile, mirodeniile si prospetimea ingredientelor sunt cele care au facut ca traditia culinara a acestei mici tari sa fie atat de apreciata in toata lumea.

Ca dovada, din ce in ce mai multe restaurante cu specific libanez se deschid in Romania. In Bucuresti exista cel putin cinci. Unul din aspectele sociale si de divertisment ale bucatariei libaneze il reprezinta modul in care este servita mancarea, cunoscut sub numele de "mezze".

Asemanator antipastelor italiene, "mezze" consta intr-o multitudine de feluri de mancare precum legume murate, humus, piure de vinete afumate, fructe de mare marinate la gratar, frigarui de carne si o varietate de salate gatite sau proaspete, prezentate sub forma de bufet cu autoservire.

Aceasta  mezze  este in fapt o suma de 60-70 de feluri de mancare distincte sau derivate ale unor retete, dar cu multe alte ingrediente care le modifica radical gustul.

Felurile diverse de mancare prezentate in timpul "mezze", la care se adauga numeroasele culori, arome si gusturi, fac din aceasta traditie un ritual pe cat de impresionant, pe atat de apetisant. E interesant de remarcat cum foarte multe preparate libaneze rezoneaza neasteptat de bine pana si cu bucataria traditionala romaneasca.

Bucataria libaneza sau bucataria usoara si sanatoasaBuletele de cascaval sau cascavalul pane isi gasesc locul in "meze". Supa de linte se prepara la fel si aici ca si in Liban doar ca ei mai adauga deasupra putina lamaie si bucati de paine libaneza prajita in ulei de masline .

Sarmalele in foi de vita, umplute cu grau concasat sau orez se prepara in aceeasi maniera.

Pe langa prospetime si diversitate, popularitatea mancarii libaneze se datoreaza simplitatii si aromelor exotice.



Marin Maria
Te-ar putea interesa:
  • Bucataria pe mapamond

    Dragele mele , asa cum v-am promis, avem retete internationale. De la retete frantuzesti la cele americane si am ajuns si in Egipt. Daca ne straduim gustam din tot mapamondul. Incepand de saptamana aceasta avem si sfaturi practice. Ce ati mai vrea sa cititi?

  • Bucataria frantuzeasca in patrimoniul UNESCO

    Bucataria frantuzeasca va fi propusa pentru inscrierea, de catre UNESCO, in "patrimoniul cultural imaterial al umanitatii", a anuntat, joi, Institutul european de istorie si cultura a alimentelor (IEHCA), unul dintre initiatorii proiectului. 

  • Salata libaneza

    Ingrediente2 legaturi de patrunjel proaspat1 rosie1 ceapa1 castravetesucul de la doua lamai2 linguri ulei de maslinementa proaspatasare dupa gust, optionalbulgur (din motive subiective eu nu am folosit bulgur-ul)

  • Alimentatia sanatoasa

    Despre mancarea semipreparata si fast food - numai de rau. Ceea ce pare a fi simplu si gata facut este de fapt un mod de a ne imbolnavi singuri. Toti mancam de la fast food. Globalizarea a adus in Romania branduri americane care incet, incet au intrat in stomacul nostru si nu au mai iesit.

  • 8 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

    75% dintre bolile de astazi sunt consecinta alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezordonat. Modul in care te hranesti, originea produselorpe care le consumi, obiceiurile alimentare in general au o importanta majora in echilibrul organismului.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii