Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Pestele cu cartofi prajiti, simbol al gastronomiei britanice, implineste 150 de ani

Luni, 29 Martie 2010
Pestele cu cartofi prajiti, simbol al gastronomiei britanice, implineste 150 de aniFelul de mancare "peste cu cartofi prajiti", fie ca este ambalat grosier intr-o foaie de ziar si mancat cu degetele, fie ca este servit pe o farfurie de portelan si mancat cu tacamuri de lux, ocupa inca un loc central in gastronomia britanica, la 150 de ani de la inventarea lui, relateaza AFP.

Acest fel de mancare traditional britanic a supravietuit expansiunii lanturilor de restaurante de tip fast-food, apoi modei alimentatiei bio. Aproximativ 150.000 de unitati de servire, denumite "chippies", il comercializeaza inca si astazi in Marea Britanie, servind intre 250 de milioane si 350 de milioane de portii in fiecare an.

Foarte popular initial in randul clasei muncitoare, pestele cu cartofi prajiti s-a impus treptat la nivelul tuturor claselor sociale britanice, devenind un preparat servit astazi chiar si in restaurantele sic, informeaza Mediafax .

Amplasat in cartierul West End din Londra, restaurantul J. Sheekey este la mare cautare, in interiorul sau putand fi vazute adeseori celebritati precum Jude Law, Kate Moss sau actori celebri pe scenele teatrelor din zona. Cu un mobilier de nuanta inchisa si cu fete de masa imaculate, restaurantul intruneste toate elementele unui local de lux. Cu toate acestea, pestele cu cartofi prajiti figureaza in meniul sau. "Este unul dintre preparatele care se vand cel mai bine", cu 150 - 200 de portii servite in fiecare saptamana, explica maestrul bucatar Richard Kirkwood.

Pentru aproximativ 19 euro, clientii se asteapta la un preparat special, iar acest maestru bucatar este foarte mandru de felul in care se achita de sarcina lui, deoarece el gateste respectand normele de mediu, obtinand un preparat prajit intr-un aluat fin si servit impreuna cu cartofi prajiti si frunze de menta. "Pentru mine e un lucru special sa poti infige cutitul in aluatul usor si crocant, apoi in partea moale a carnii de peste, pentru a le manca impreuna. Este un preparat delicios", a adaugat Richard Kirkwood.

Acest fel de mancare este insotit de produsele insotitoare traditionale - sos tartar, otet si ketchup, chiar daca, la restaurantul J. Sheekey, el este adeseori insotit si de cateva cupe de sampanie.

Astfel preparat si servit, pestele cu cartofi prajiti este destul de departe de originile sale modeste, nascut prin combinarea pestelui prajit de comunitatile evreiesti din cartierul londonez East End cu cartofii prajiti din nord-estul industrial al vechii Anglii.

Federatia Nationala a Comerciantilor de Peste cu Cartofi Prajiti (The National Federation of Fish Friers / NFFF) din Marea Britanie considera ca primul restaurant "chippie" a aparut in 1860, insa locul in care a fost inaugurat face inca obiectul multor polemici.

John Walton, autorul unei istorii a acestui fel de mancare, sustine ca acesta s-a raspandit odata cu expansiunea cailor ferate, la sfarsitul secolului al XIX-lea, si cu aparitia micilor ambarcatiunilor cu aburi.

Inca din timpul Primului Razboi Mondial, pestele cu cartofi prajiti a devenit un fel de mancare national. In anii '30, Harry Ramsden a fost primul care l-a propus unor clienti bogati, in restaurantul sau din Yorkshire, punand bazele unui lant de restaurante care sunt in mare voga si in zilele noastre.

In 2008, acest fel de mancare a fost prezentat si in fata reginei Elizabeth a II-a, in momentul in care monarhul britanic a citit un clasament oficial al preferintelor supusilor sai. Parlamentarii britanici au sarbatorit in 2010 aniversarea acestui preparat culinar, proclamandu-l drept "inima culturii britanice".

Restaurantul Rock and Sole Plaice, despre care se afirma ca ar fi cel mai vechi "chippie" din Londra, figureaza deja in ghidul turistic al orasului. Localul serveste 2.000 de portii de peste cu cartofi prajiti in fiecare zi, in special turistilor straini, si a fost vizitat de numeroase celebritati, inclusiv de Bill si Hillary Clinton.

Pestele cu cartofi prajiti a avut succes si in strainatate, fiind astazi servit in restaurante in mare voga din New York si Dubai.


Te-ar putea interesa:
  • Cartofi noi

    Ingrediente

    un kg cartofi noi,o lingura unt sau 2-3 linguri ulei,patrunjel verde,mararsare.

  • Ciorba de cartofi

    Va mai aduceti aminte de gustoasa ciorba de cartofi, gatita cu multa dragoste de bunica? Pentru ca suntem in Postul Craciunului va propunem sa incercati reteta de ciorba de cartofi.

  • Crochete de cartofi

    Ai nevoie de: - cartofi un kilogram- faina 200 de grame

  • Pui cu smantana si cartofi

    Carnea de pui este, atunci cand vorbim de sezonul cald, cea mai potrivita pentru a realiza mancaruri atat delicioase cat, mai ales, usoare si sanatoase.

  • Cartofi cu smantana si unt

    Ai nevoie de: - cartofi un kilogram- unt 50 de grame- smantana 200 de grame- sare

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii