Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Cat de rentabile sunt creatiile haute couture

Vineri, 18 Decembrie 2009
Cat de rentabile sunt creatiile haute coutureIn toata lumea, creatiile haute couture sunt apreciate si admirate. Imbracarea unei astfel de tinute reprezinta o dovada a statusului. Dar cat de rentabil este pentru casele de moda haute couture sa-si continue linia de productie exclusivista numai in aceasta directie artistica si cum pot acestea depasi criza? 

Aceste creatii sunt destinate in general persoanelor din inalta societate. Pretul unei creatii haute couture incepe de la 30 000 de euro, cat despre limita superioara... ei bine, limita superioara nu prea exista. Insa, costurile acestor tinute sunt perfect justificate atat de designul creat de cele mai cunoscute nume cat si de materiale deosebite folosite.

Pentru a putea crea tinute haute couture sau pentru a-ti putea denumi astfel colectia, trebuie sa ai, in primul rand, acordul scris al Federation Francais de la Couture, acord care se obtine doar prin indeplinirea unor conditii foarte stricte, cum ar fi: sa ai atelier in Paris unde, intre angajati sa existe cel putin 15 artizani sau sa participi cu o colectie la saptamana modei in fiecare sezon.

Numai 12 case de moda au fost acceptate sa faca parte din asociatia couturierilor, iar alti designeri au fost invitati, astfel, in total, exista 100 de case de moda care au dreptul sa creeze haute couture.

Din cele 100 de case de moda care au acest drept, in prezent, aproximativ 10 designeri au succes comercial de pe urma creatiilor haute couture, intre acestia numarandu-se Dior si Chanel.

Preturile ridicate ale tinutelor nu se datoreaza numai exclusivitatii caselor de moda care au dreptul sa creeze haute couture. Realizarea unei astfel de vestimentatii presupune sute de ore de munca manuala, uneori luni intregi, tipare deosebite si materiale unicat lucrate cu deosebita minutiozitate. La o singura rochie pot lucra zeci de oameni, fiecare responsabil de un anumit element al creatiei.

Christian Dior
a incheiat o prezentare cu o rochie realizata din 100 de metri de tul si par de cal, la care a lucrat, impreuna cu echipa sa, 400 de ore la realizarea rochiei in sine si 800 de ore la broderii.

Chanel a avut o rochie gri din matase cu trena si aplicatii cu camelii la care s-a lucrat 460 de ore, din care 180 au fost destinate realizarii cameliilor.

Aceasta atentie la detalii ofera pretiozitatea creatiilor haute couture.

Consultantul de moda Susan Tanak sustine ca ideea creatiilor haute couture este de a fi unice si nu de a intra in trenduri.

Ceea ce este trist insa, este faptul ca, in ciuda aprecierii de care se bucura multi designeri din partea fashion editorilor si celebritatilor, datorita destinatiei acestor tinute - scena - vanzarile lor sunt foarte limitate, iar situatia economica actuala pune in pericol existenta caselor de moda dedicate.

Un asemenea exemplu este cel al casei de moda Christian Lacroix, care s-a axat pe linia haute couture, fara a sustine linia pret-a-porter sau produsele accesibile unei game mai largi de clienti.

Chiar daca, in anul 2009, casa de moda Christian Lacroix a vandut aproximativ 70 de rochii de mireasa - fiecare valoreaza in jur de 35 de mii de euro, un numar foarte mare pentru creatiile couture, este clar ca nu este suficient pentru a putea sustine o casa de moda de un asemenea nivel.

Directorul centrului de lux si de creatie din Paris, Julie El Ghouzzi, sustine ca "pentru a supravietui, o casa de moda haute couture trebuie sa fie construita pe un sistem piramidal. Creatiile couture sa fie in varf, dar obligatoriu sa fie urmate de linia pret-a-porter, parfumuri si accesorii".

Linia haute couture este indispensabila in cazul caselor de moda mari, deoarece ea pastreaza imaginea rafinata a brandului si pe cea a designerului ca artist desavarsit. Insa, in cazul caselor de moda mai mici, care nu realizeaza linii accesibile publicului, linii care aduc sustinere financiara, e greu sa obtina profit numai din haute couture.

Alexander McQueen a gasit un mijloc de a imbina linia haute couture cu cea pret-a-porter si a realizat anumite creatii haute couture “deghizate”, care pot fi purtate dar sunt imposibil de reprodus.

Din punctul meu de vedere, creatiile houte couture asigura dezvoltarea modei ca arta, motiv pentru care prezentarile de moda devin o experienta unica. Industrializarea totala a acestei laturi a modei ar fi o adevarata tragedie pentru cei ce apreciaza moda ca mijloc de expresie artistica.

Lavinia Nistor

Te-ar putea interesa:
  • Haute Couture - toamna 2009

    Intr-un interval extrem de scurt, respectiv intre 6 si 8 iulie, la Paris s-a desfasurat binecunoscuta saptamana a modei, unde marii designeri ai lumii si-au prezentat colectiile haute couture, sezonul toamna-iarna 2009-2010.

  • Haute-couture in stil italian la Mamaia

    Peste o mie de turisti si constanteni au asistat, sambata seara, in centrul statiunii Mamaia, la cel mai mare eveniment outdoor de moda si muzica din Romania - "Moda e musica sotto le stelle", iar la eveniment au fost prezenti oameni de afaceri, personalitati politice sau din lumea sportului.

  • Christian Lacroix - Haute Couture, Paris

    In cadrul festivalului Haute Couture care are loc la Paris, in perioada 21 - 24 ianuarie, unul dintre cei mai mari designeri din lumea modei, Christian Lacroix si-a prezentat aseara, 22 ianuarie colectia pentru primavara - vara 2008. Modelele au defilat pe podiumul de la Georges Pompidou, in tinute colorate si extravagante. 

  • Haute couture – lumea de vis a designului vestimentar

    Haute couture este probabil cel mai exclusivist termen din vocabularul designului vestimentar. Haute couture defineste acel concept de maxima calitate pe care un obiect vestimentar o poate atinge, vorbind aici despre wonderland-ul oricarei pasionate de shopping.

  • Haute Couture by Catalin Botezatu la Bastion

    Café de Paris Bastion a gazduit sambata seara prezentarea colectiei „Red Mumm” - Haute Couture by Catalin Botezatu. Designerul le-a adus timisorenilor o colectie de rochii de seara cu totul speciala, care a continut si lenjerie intima si costume de baie marca Botezatu.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii