Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Cum functioneaza razele UV?

Marti, 17 Mai 2011
Cum functioneaza razele UV?Esti constant expusa la razele UV, intr-o mai mica sau mai mare masura. Iti place soarele, iti este prieten, dar poate deveni si dusman. Inainte de a-ti cumpara o crema de protectie solara, afla cum functioneaza razele UV pentru a te putea proteja mai bine.

Rolul soarelui

Spectrul solar este format din raze electromagnetice de energie si de lungimi de unda variabile. Ele penetreaza mai mult sau mai putin pielea si induc efecte biologice care sunt benefice, dar, in acelasi timp, pot fi si nefaste. Printre ele, si razele ultraviolete.

Ce sunt UV-urile si IR-urile?


Raza ultravioleta este o raza electromagnetica de o lungime de unda intermediara celei a luminii vizibile si a razelor X. Raza infrarosie este o raza electromagnetica de o lungime de unda superioara celei a luminii vizibile. UVC-urile sunt cele mai nocive, mai scurte, dar nu ating suprafata pamantului deoarece sunt complet filtrate in atmosfera, stopate de stratul de ozon. De aceea, gaura din stratul de ozon poate fi periculoasa. UVB-urile, de lungime de unda medie, nu trec incolo de straturile superficiale ale pielii, sunt absorbite de catre stratul cornos. UVA-urile, ale caror lungime de unda este relativ de dimensiuni mai mari, reprezinta aproape 95 % din razele UV care ating suprafata pamantului. Pot patrunde pana in cele mai profunde straturi ale pielii.

Care sunt caracteristicile razelor ultraviolete?


Senzatia de caldura datorata soarelui provine de la razele infrarosii. O raza ultravioleta traverseaza atmosfera, chiar daca este frig sau innorat. Trebuie sa stii ca nivelul razelor ultraviolete din luna mai este acelasi cu cel din luna august. La finalul sezonului rece, pielea ta nu este inca pregatita pentru a fi expusa la soare, ea fiind mai sensibila.

Razele ultraviolete sunt mai puternice intre ora 12 si 16. Sunt reflectate de catre piele (5% de raze UV reflectate), nisip (20 % de raze UV reflectate), iarba (in proportie de 5%) si mai ales de zapada (85% de raze UV reflectate). De aceea trebuie sa fii atenta la reverberatii si sa te protejezi de acele raze care nu iti dau neaparat o senzatie de caldura.De asemenea, cu cat urci in altitudine, cu atat sunt mai multe.

Care este actiunea razelor UV asupra pielii?


Razele UVB actioneaza la nivelul epidermei: stimuleaza melanina, care da culoare pielii si protejeaza de razele solare. Aceleasi ultraviolete provoaca in 48 de ore aparitia bronzului durabil. Razele UVA patrund mai profund, in derm. Sunt cele responsabile de imbatranirea cutanata. Ele ataca fibrele de elastina si colagen, proteinele pielii, toate leziunile fiind ireversibile. O zona arsa de soare va ramane sensibila toata viata si va necesita foarte multa protectie. Razele infrarosii patrund pana in cele mai profunde straturi ale pielii. Ele provoaca bronzul si si fenomenul de dilatare a vaselor care pot duce la mici probleme de circulatie.

Diferitele tipuri de raze ultraviolete


UVB +: indispensabile sintezei vitaminei D care fixeaza Calciu in oase si joaca un rol fundamental asupra structurii epidermei, ele conferind bronzul.

UVB -: sunt cele care provoaca arsuri si mutatii celulare.

UVA +:dau sanatate imediata, dar temporara.

UVA-: genereaza radicali liberi care provoaca alterari ale celulelor si fibrelor de sustinere, care stau la originea fotoimbatranirii. Sunt cele care provoaca aparitia ridurilor si a petelor brune, precum si a unor forme de dermatoza (afectiune a pielii), de la cea benigna la o forma mai grava (melanomul: canceruld e piele).

IR +: induc senzatia de caldura suportata de catre piele.

IR-: deshidrateaza si pot duce la uscarea pielii.

Ce solutii trebuie sa adopti pentru a te proteja?


Razele ultraviolete sunt invizibile. Pe langa senzatia de caldura asupra pielii tale, nu iti vei putea da seama de efectul lor  in momentul in care te afli sub un cer innorat, la munte sau daca bate vantul etc. Trebuie sa anticipezi si sa te gandesti sa te protejezi bine. Solutia? Adopta o protectie solara adaptata pielii tale pentru a avea o piele sanatoasa. Dar nu numai! Ultravioletele nu au impact doar asupra pielii tale, ci si asupra ochilor tai. In afara de protectie solara, gandeste-te sa porti ochelari de soare si o palarie pentru a te proteja.

Foarte des expus la soare, prin urmare si la razele ultraviolete, parul se deterioreaza deoarece este agresat la nivelul cheratinei. Protectia parului este indispensabila, prin urmare protejeaza-l purtand o palarie sau printr-o ingrijire capilara adaptata.

Sunt periculoase razele UV ale solarului?


Medicii nu te sfatuiesc sa recurgi la razele ultraviolete artificiale, deoarece sunt periculoase pentru piele. Ele nu iti pregatesc pielea pentru expunerea la soare.  Nu au acelasi impact asupra moralului nostru pe care il are expunerea la soare.


Te-ar putea interesa:
  • Razele ultraviolete folosite la solar pot duce la aparitia cancerului

    Razele ultraviolete din cabinele de bronzat, considerate pana in prezent ca fiind "probabil" cancerigene, au fost incluse in categoria factorilor "cancerigeni" de catre Agentia Internationala de Cercetari asupra Cancerului (IARC) din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), informeaza AFP.

Mesaje (2) »
...
scris de McKayla, May 18, 2011

deci,ce sa avem in vedere cand ne cumparam creme cu protectie solara?

...
scris de pioana, May 19, 2011

Buna McKayla...acesta este un alt subiect...dar voi tine cont se intrebarea ta...in legatura cu articolul...trebuie sa ai in vedere metode de protectie solara, in general...precum sa porti ochelari de soare vara, sa iti protejezi ochii sau palarie de plaja pentru protectia parului...dupa cum ai citit si in articol...chiar si iarna, daca te afli intr-o zona montana, razele solare, indiferent cat de slaba ar parea influenta lor, au afect asupra pielii...si nu neaparat unul benefic...85 % dintre razele UV sunt reflectate de catre zapada...si in sezonul rece...pielea este mai sensibila...dar se stie ca bronzul montan tine cel mai mult...mai mult decat cel obtinut dupa o zi intreaga de stat la plaja la mare...cel putin, eu asa am auzit:)...iar in legatura cu cremele cu protectie solara, trebuie adaptate in functie de pielea ta...dar despre asta mai vorbim. StilFeminin iti ureaza o zi frumoasa! Multumim pt. comentariu!

Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii