Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Moda si filmele - un secol de influente reciproce

Miercuri, 13 Octombrie 2010
Moda si filmele – un secol de influente reciproce
foto Hepta
Intre filme si moda a existat dintotdeauna o legatura foarte puternica. Influenta reciproca s-a dovedit benefica pentru ambele domenii. Exista filme care au “creat” adevarate tendinte de-a lungul timpului, precum exista si filme care au beneficiat de popularitatea modei in viata sociala. Creatori care s-au facut cunoscuti prin designul de film sau “personaje” al caror stil inconfundabil a lansat o moda, valoarea lor a fost dovedita de trecerea timpului. Asa ca, data viitoare cand auzi ca se poarta “stilul à la’80” sau influentele din anii ’50, ce-ar fi sa te inspiri si tu din costumele celebre ale urmatoarelor filme?

Creatiile vestimentare pentru cinema au in spate o istorie lunga. La inceput, tinutele erau fie ale actorilor, fie erau inchiriate de la costumierii specializati in costume de epoca. Punctul de cotitura il reprezinta anul 1916 si serialul “The Perils of Pauline”. Acesta a lansat moda costumului negru si a beretei negre de catifea, purtate impreuna cu o camasa alba, pentru secretarele epocii. Cu toate acestea, premiile Academiei pentru Cel Mai Bun Design de Costum se acorda abia din 1948, la inceput separat pentru filmele color si cele alb-negru. De aceea, printre filmele propuse in acest articol vei regasi destule filme clasice in varianta alb-negru.

Pentru influente din anii ’20, lasa-te inspirata de tinutele chic din “The Great Gatsby” (preferabil varianta din 1974, premiata de Academie pentru costumele sale), de tinutele lui Audrey Tautou, care o incarneaza pe celebra Coco Chanel in “Coco avant Chanel” (2009), sau de tinutele filmului “Easy Virtue” (2008). Sa nu uitam de ecranizarea celebrului musical “Chicago” (2002), si ea laureata a premiului Oscar pentru cele mai bune costume in 2003. La limita dintre stilurile anilor ’20 si ’30 se afla “Brideshead Revisited” (varianta pentru cinema din 2008) si “The Aviator” (alt film castigator al Premiilor Academiei pentru costumele sale).

Pentru anii ’30-40, designerul-cult este Adrian. Tinutele sale glamour, dramatice si inovatoare simbolizeaza epoca de aur a Holywood-ului. Ele au constituit o sursa de inspiratie de-a lungul timpului pentru numerosi creatori de moda si designeri, cum ar fi Balenciaga si Armani. Printre cele mai celebre creatii ale sale sunt cele purtate de Greta Garbo in “Mata Hari” (1931) sau de Katharine Hepburn in “Philadelphia Story” (1940), precum si cele care au definit stilul actritelor Jean Harlow (vezi “Dinner at Eight” - 1933) sau Joan Crawford. (vezi “Letty Lynton” (1932), “Dancing Lady” (1933), sau “The Women” (1939)).

Moda si filmele – un secol de influente reciproce
foto Hepta
Tot pentru costumele din aceasta perioada, filmul “Atonement” din 2007 este un must-see. Cu atat mai mult cu cat, conform unui sondaj realizat de Sky Movies in colaborare cu revista In Style, rochia verde purtata de Keira Knightley in film a fost aleasa drept “cel mai bun costum de film al tuturor timpurilor”.

Perioada anilor ’40, cu rationalizarile sale impuse de razboi, dar si cu noile sale forme de exprimare, este oglindita de asemenea atat in filmele alb-negru ale epocii (“Casablanca” – 1942, “Soimul maltez” – 1941, costume de Orry Kelly), cat si in filmele secolului nostru (“The Notebook”- 2004 sau “Inglorious Bastards”- 2009). Printr-o adaptare originala a influentei acelor ani se remarca si costumele purtate de Zooey Deschanel in filmul “Days of Summer” (2009). Fiind o epoca de penurie a materialelor, la mare pret sunt acum in primul rand coafurile. In acest domeniu, actritele Veronica Lake si Bette Davis au lansat adevarate mode (vezi pentru Veronica Lake “The Blue Dahlia" - 1946, iar pentru Bette Davis “All about Eve”- 1950). Costumele din “All about Eve” i-au adus creatoarei Edith Head premiul Oscar pentru designul de costum. Ea va deveni cel mai cunoscut si premiat designer de costum al tuturor timpurilor.     
 
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, haute couture-ul revine in forta. La mijlocul secolului trecut, moda in ipostaza sa cea mai eleganta este portretizata de Audrey Hepburn in “Roman Holiday” (1953), “Sabrina” (1954), “Funny Face” (1957), de Elizabeth Taylor in “A Place in the Sun” (1951) sau de Grace Kelly in “To Catch a Thief” (1955) si “Rear Window” (1954). Costumele sunt toate create de celebra Edith Head, in colaborare cu creatorul de moda Hubert de Givenchy pentru “Sabrina” si “Funny Face”. Nu putem uita de celebrul “Breakfast at Tiffany’s” (1961). Fabuloasa tinuta purtata de Audrey Hepburn, the little black dress, asortata cu colierul de perle si ochelarii de soare supradimensionati, au devenit un icon al modei din toate timpurile. Ea ocupa un binemeritat loc trei in topul sus-mentionat al celor mai bune costume de film din toate timpurile. Locul doi in top este ocupat de o tinuta din aceeasi perioada, nu mai putin celebra rochie alba supusa capriciilor curentului, purtata de Marilyn Monroe in “The Seven Year Itch” (1955).

Anii ’60 se remarca prin disparitia luxului costumelor de cinema si aparitia designului alternativ. Totusi, tinutele haute couture si influentele anilor ‘50 continua sa fie prezente in anumite filme, cum ar fi deja mentionatul “Breakfast at Tiffany’s” (1961), “Charade” (1963) sau “The Umbrellas of Cherbourg” (1964). “Bonnie and Clyde” (1967) si “The Thomas Crown Affaire” (1968) o propulseaza pe creatoarea de costume Theadora Van Runkle in luminile rampei si, odata cu ea, un stil imitat de o intreaga generatie tanara si nonconformista. “Doctor Jivago” (1965) portretizeaza influentele militare si rusesti din moda vremii, in timp ce “2001: A Space Odyssey” (1968) reprezinta un punct de plecare interesant pentru influenta Space Age. Un film din zilele noastre care portretizeaza tinutele epocii este si “Factory Girl” (2006), un film despre viata celebrului fashion-icon Edie Sedgwick.

Moda compozita a anilor ’70 este portretizata magistral in si prin filme care au declansat adevarate curente la aparitia lor. Printre acestea se numara “Annie Hall” (1977), cu tinutele androgine ale personajului interpretat de Diane Keaton (tinute pentru care ocupa locul sase in topul sus-mentionat al celor mai bune costume de film ale tuturor timpurilor). Un loc fruntas este ocupat si de “Saturday Night Fever” (1977), promotorul cel mai puternic al modei disco, cu pantalonii sai evazati cu talia inalta si camasile descheiate pana aproape de brau. Un an mai tarziu apare si celebrul “Grease”, care, desi in acord cu spiritul agitat al decadei, se refera de fapt la moda “rock’n roll” a tinerilor din anii ’50 (vezi si “The Wild One” (1953) sau “Rebel without a Cause” (1955) ca surse de inspiratie in aceeasi directie). Revenind la anii ’70 si la moda hippy, musicalul “Hair” (1979) a facut senzatie, iar cateva dintre melodiile de pe coloana sa sonora au devenit clasice (“Age of Aquarius / Let the Sunshine In”).

Pentru moda anilor ’80, tinutele personajului interpretat de Madonna in “Desperately Seeking Susan” (1985) au devenit iconice. De altfel, acestea faceau parte din garderoba personala a cantaretei. La fel de celebru in epoca a devenit stilul sport lejer, cu jambierele si tricoul larg cu umarul cazut, lansat de  Jennifer Beals in “Flashdance” (1983). Pentru moda adolescentilor din aceasta perioada, de referinta sunt “The Breakfast Club” (1985) sau “Heathers” (1988). Moda costumului barbatesc (in varianta Armani) este readusa la viata de filmul “American Gigolo” (1980). In acest timp, stilul casual cu influente army este frumos portretizat in alt film emblematic al decadei, “Top Gun” (1986).

Moda anilor ’90 este pe cat de diversa, pe atat de captivanta. Avem pe de-o parte moda “scolareasca”, cu ciorapi pana la genunchi si fuste scurte din “Clueless” (1995), iar pe de alta parte moda ultra-sexy reprezentata de rochiile din “Indecent Proposal” (1993) sau “Basic Instinct”(1992). Uma Thurman are un stil inconfundabil in nu mai putin celebrul “Pulp Fiction” (1994), cu a sa camasa alba purtata cu sutien negru si pantaloni trei- sferturi negri. Tunsoarea sa din film a starnit aceleasi pasiuni ca si culorea rujului si ojei folosite, Chanel Rouge Noir. Costumele create de Jean-Paul Gaultier pentru “The Fifth Element ” (1997) au facut si ele furori la sfarsit de secol, incadrandu-se in curentul tinutelor de tip sci-fi (vezi si “Matrix” - 1999 - sau “Gattaca”- 1997). Emblematic pentru epoca este si “American Beauty”, care surprinde moda americana tipica pentru clasa de mijloc.

Moda si filmele – un secol de influente reciproce
foto Hepta
In secolul nostru, moda poate fi redata atat dintr-o perspectiva relaxata (vezi “Vicky Cristina Barcelona” - 2008), cat si dintr-una mult mai sofisticata (vezi “Legally Blonde” I, II – 2001, respectiv 2003).

Portretizata cinematografic inca de la jumatatea secolului trecut, lumea modei a devenit, acum mai mult ca niciodata, o sursa de inspiratie pentru filme. Printre filmele clasice cu acest subiect se numara comedia “Designing Woman” si musicalul “Funny Face” din 1957 sau celebrul “Blow-Up” al lui Antonioni din 1966 (in care joaca supermodelul Veruschka). Mai aproape de zilele noastre, avem filmul “Ready to Wear” din 1994, precum si documentarul “Catwalk” din 1996. Apogeul este insa atins in secolul nostru, odata cu celebrele “Sex and the City” (serialul din 1998 sau filmul din 2008) si “The Devil Wears Prada” (2006). Iar urmasele lor sunt seriile “Gossip Girl” (2007) si “Lipstick Jungle” (2008), precum si lung-metrajul “Confessions of a Shopaholic” (2009).

Fie ca ai nevoie de cateva ponturi despre cum sa-ti asortezi tinutele sau pur si simplu de un film bun pentru tine si prietenele tale, acum ai la dispozitie o intreaga filmografie, raportata la tendintele vestimentare ale diferitelor decade.   


Andreea Peticaru



Te-ar putea interesa:
  • Influente britanice in Moda

    Cu toate ca nu a fost vazuta vreodata purtand un pulover Alexander McQueen larg, de mohair  sau cu un clutch Lulu Guinness in forma de buze in mana, Regina Elisabeta a II-a, care si-a sarbatorit de curand Jubileul de Diamant, nu poate fi complet imuna la farmecul acestor “expresii” sincere ale patriotismului britanic.Si cu toate ca a declarat in discursul sau in fata Parlamentului ca este o persoana echilibrata, pragmatica care se simte mai confortabila cu practica decat cu teoria, stilul ei personal este centrat in jurul unor tinute monocromatice “adecvate” coroanei. Insa supusii ei sunt cunoscuti pentru expunerea unui stil vestimentar mai salbatic, mai tineresc.

  • Influente orientale in moda 2011

    Pentru primavara-vara 2011 foarte multi designeri au ales sa se inspire din moda orientala. Haideti sa vedem care sunt cele mai reusite colectii de inspiratie asiatica.

  • Tendinte in moda 2011: influente etno

    In acest sezon designerii se inspira din numeroase zone folclorine. Fie ca vorbim despre haine inspirate din folclorul nativ american, indian, balcanic sau de o combinatie a tuturor acestora, moda in 2011 pune accent pe reintoarcerea in trecut si pe valorificarea acestuia.

  • Cele mai influente 100 icoane de moda! Afla cine a ajuns pe lista!

    Revista Time a lansat o lista a celor mai influente 100 de icoane de moda din toate timpurile (de fapt din 1923 de cand s-a lansat revista). Lista este impartita in categorii: designeri & branduri, modele, muze, fotografi si editori & stilisti, designerii & brandurile cuprinzand partea majoritara a listei.In cea mai mare parte lista cuprinde nume la care ne asteptam cu totii, fara omisiuni evidente. Bineinteles, asemenea oricarei liste de acest gen exista si cateva mici surprize.

  • Influente de sezon

    Catifea, stofa, matase, voal, denim, piele, tricot, un amalgam de texturi. In acest sezon totul este permis atat timp cat stii sa le combini intre ele. Toamna este sezonul in care deja frigul incepe incet, incet sa isi lase amprenta si odata cu aparitia lui trebuie sa scoatem si hainele mai groase din dulap.

Mesaje (6) »
...
scris de c.c., April 03, 2010

multumesc pentru articol! imi este de mare ajutor! :)

...
scris de cititor.cu.stil, April 07, 2010

foarte dragut articolul. acum sunt curioasa in privinta acelor filme pe care nu le-am vazut inca, numai ca sa observ tinutele :)

...
scris de pasqualine, April 23, 2010

mai multe foto la acest aricol e cam saracacios in poze

...
scris de kauk, April 29, 2010

breakfast at tifanny si coco avnat chanel sunt super super marfa:P


...
scris de vizitator, May 18, 2011

nu mia folosit la nik

...
scris de vizitator, May 18, 2011

ce chestie

Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii