Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Un comerciant de produse contrafacute Louis Vuitton a fost condamnat

Miercuri, 17 Martie 2010
Un comerciant de produse contrafacute Louis Vuitton a fost condamnat
foto Hepta
Un comerciant care in perioada 2001-2002 a introdus pe piata, prin hypermarket-urile Metro si Carrefour, produse ce imitau creatiile celebrei firme Louis Vuitton, trebuie sa plateasca acestei companii peste 200.000 de lei, dupa ce a fost condamnat definitiv pentru infractiuni la Legea marcilor.


Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a finalizat primul dosar penal intocmit in Romania ce a vizat infractiuni la Legea marcilor, inculpat in acest caz fiind comerciantul Abdal Sahib Raghad, care a fost condamnat definitiv de judecatorii acestei instante, la doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei si la plata unor daune de peste 200.000 de lei.

Potrivit avocatilor celebrei firme de posete si accesorii feminine, acest proces este o premiera in domeniul penal, in sensul ca acesta a fost primul dosar instrumentat pe latura penala privind infractiuni la Legea marcilor.

La ultimul termen de judecata, din 16 februarie, aparatorul firmei Louis Vuitton, a declarat in instanta ca reprezentantii societatii sunt "deranjati de cuantumul despagubirilor civile dispuse in dispozitivul sentintelor anterioare, precum si de modul de calcul".

"Acesta este primul rechizitoriu din Romania postdecembrista care priveste infractiuni de contrafacere de produse, iar rezonanta acestui caz este data de amploarea si intinderea faptei", spunea avocatul, care a explicat judecatorilor ca la momentul comiterii faptei "a existat un numar foarte mare de produse contrafacute" ce a fost distribuit in retelele magazinelor Carrefour si Metro din toata Romania. "Gentile contrafacute au impanzit atunci Romania", afirma avocatul.

Avocatul companiei franceze Louis Vuitton, parte civila in procesul penal, mai arata ca judecatorii de la instantele inferioare nu au tinut cont de prejudiciul major suferit de companie prin introducerea pe piata a unor produse similare, slabe din punct de vedere calitativ.

In replica, avocatul inculpatului Raghad a sustinut ca dosarul si fapta sunt vechi si ca la momentul cand anchetatorii au inceput aceasta investigatie, firma Louis Vuitton nu avea sediu in Romania. Avocatul le-a amintit judecatorilor ca si ministrul Turismului si Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea foloseste astfel de produse de marca pentru ca sunt unele de distinctie.

"Marca a fost relativ recent introdusa in Romania, undeva la nivelul anului 2006 cand a fost dobandita in aceasta tara. Si doamna Elena Udrea spunea ca o geanta Louis Vuitton este una de distinctie. Marca distribuita de cel pe care il apar a fost una de baraj", explica avocatul comerciantului, informeaza Mediafax .

Aparatorul lui Raghad mai arata ca "nu au existat mii si mii de posete si genti" asa cum spun cei de la Louis Vuitton Malletier, subliniind faptul ca prejudiciul de imagine ar fi inexistent pentru ca la nivelul anului 2001 sau 2002 aceasta companie nu avea nicio reprezentanta in Romania. In acest context, avocatul comerciantului a cerut magistratilor trimiterea dosarului la Curtea de Apel Bucuresti pentru rejudecare, in sensul efectuarii unei expertize de marca.

Instanta suprema a respins cererea apararii lui Raghad pi a mentinut deciziile aplicate de instantele inferioare.

In acest proces Tribunalul Bucuresti a decis, in februarie 2009, condamnarea lui Abdal Sahib Raghad la doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei si cu un termen de incercare de patru ani. Totodata, Tribunalul a admis, in parte, actiunea civila a societatii Louis Vuitton Malletier si l-a obligat pe acuzat la plata catre aceasta a sumei de 210.067 lei cu titlu de daune morale.

Patru luni mai tarziu Curtea de Apel Bucuresti a mentinut aceasta decizie, respingand apelurile facute de inculpat si de firma Louis Vuitton.

In rechizitoriul, prin care comerciantul a fost deferit justitiei, se arata ca in cursul lunii iunie 2001 si a lunii ianuarie 2002, societatea Hiproma si magazinul Metro Cash and Carry au derulat raporturi comerciale cu societatea ABD Dhabi Trading, administrata de Raghad.

Procurorii notau ca, in cadrul acestor raporturi, comerciantul s-a obligat sa livreze articole de incaltaminte si marochinarie importate care urmau sa fie puse in vanzare de retelele de magazine proprii de cele doua firme, Carrefour si Metro.

Pana in luna octombrie 2002 societatea inculpatului, Abu Dhabi Trading, a comercializat prin magazinele Carrefour si Metro, trollere, geamantane, genti si serviete importate din China, produsele fiind inscriptionate cu denumirea "Vitton Collection" si monograma "VC" si purtand etichete cu aceste mentiuni, scriu procurorii in actul de inculpare.

In decembrie 2002 ambele retele de magazine, Carrefour si Metro au fost notificate de catre compania franceza Louis Vuitton Malletier cu solicitarea de incetare a distribuirii produselor ce poarta inscriptia "Vitton Collection", cu argumentul ca se pot crea confuzii in randul cetatenilor.

In urma acestui demers al companiei franceze, reprezentantii celor doua lanturi de magazine i-au cerut lui Raghad sa prezinte acte justificative care sa arate legalitatea produselor importate. Acesta a transmis, potrivit rechizitoriului, o decizie a OSIM de constituire a depozitului reglementar al marcii si inscrierea acesteia in registrul marcilor depuse pentru clasa 35 de produse, respectiv "import, comercializare, reclama, publicitate pentru genti si geamantane".

In ianuarie 2003, organele de politie din IGPR de la Directia de Investigare a Fraudelor au descins in magazinele Carrefour Militari si Metro Otopeni, iar in urma controalelor au gasit numeroase sortimente de trollere, valize si genti purtand marca Vitton Collection si avand inscriptionata prin emblema metalica fixata pe produse aceeasi denumire insotita de monograma VC impreuna cu, in mod frecvent, cuvantul "Paris".

Procurorii precizau ca pana si etichetele de pe produse contineau indicatii privind originea obiectelor in designul marfurilor prin mentiuni de genul "European Standard", "Paris", "Genuine French Design" sau "Designed in France".

Produsele au fost retrase ulterior controalelor de la vanzare si s-a procedat la efectuarea retururilor integrale al articolelor purtand aceste etichete sau inscriptii.

Te-ar putea interesa:
  • Louis Vuitton la Paris Fashion Week

    Duminica 2 martie, in ultima zi a Paris Fashion Week a venit randul si celebrei Case de moda Louis Vuitton sa-si prezinte colectia pentru toamna - iarna 2008. Designerul Marc Jacobs a demonstrat inca o data ca talentul si profesionalismul merg mana in mana cu imaginatia si creativitatea.

  • Marc Jacobs nu pleaca de la Louis Vuitton

    In pofida zvonurilor potrivit carora Marc Jacobs s-ar indrepta catre Dior, designerul a afirmat ca este multumit de activitatea sa la Louis Vuitton, unde se simte foarte bine.

  • Deosebirile dintre un Louis Vuitton autentic si un fake

    Louis Vuitton e un brand pe care, mai nou, il intalnesti la tot pasul prin Bucuresti. Vorbim aici, bineinteles, despre fake-urile care sunt la indemana oricui si care reproduc sigla celebrei case de moda pe orice model de geanta.

  • Louis Vuitton, primavara - vara 2008, Paris

    Colectia Louis Vuitton pentru sezonul      primavara - vara 2008 a impresionat publicul prezent la "Paris Fashion Week", prin cromatica deosebita si stilul avangardist...Cand spui Louis Vuitton te gandesti la non-conformist, culoare si extravaganta... 

  • Louis Vuitton: colectie toamna-iarna 2011/2012

    Marc Jacobs a prezentat niste tinute provocatoare si usor perverse in ultima colectie Louis Vuitton pentru sezonul toamna-iarna 2011/2012.

Mesaje (3) »
...
scris de ik, March 23, 2010

Oricum tot in China is facute; atunci inchideti-i si pe producatorii care fabrica in China sub eticheta Made in Occident: Lasati omul in pace.

...
scris de ik, March 23, 2010

N-am stiut ca daca-mi comand sau fac eu o geanta care seamana cu a lor , ma inchideti. Oricum ei le fabrica la 2 € in China si le vand la 200-2000. Sa le uble mintea si sa conceapa altele, se cred Dumnezeu? nici ala nu pune lacat pe natura.

...
scris de Cit, March 23, 2010

As cadea in derizoriu spunand ca asta e mentalitatea romaneasca? Adevaratele genti LV, nu alea pe care le vedeti purtate in Bucuresti pe vreo mana luxata, nu sunt facute cu 2 euro in China. In conditiile in care industria LVurilor false atinge niste cifre enorme, procesul descris mai sus nu poate decat sa ne bucure. Aici poate va lamuriti mai bine :) http://www.stilfeminin.ro/moda-si-frumusete/Deosebirile-dintre-un-Louis-Vuitton-autentic-si-un.html

Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii