Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Efectele divortului asupra copiilor

Marti, 27 Mai 2008
Efectele divortului asupra copiilorDivortul reprezinta o etapa dificila atat in viata partenerilor care fac acest pas, cat mai ales in viata copiilor care se simt impartiti intre doua tabere: a mamei si a tatalui.
Prin natura varstei, copiii sunt mult mai sensibili decat cei mari. Ei pot percepe mult mai dramatic momentul unui divort decat ar face-o cei implicati.

Copiii cu parintii divortati se pot simti diferiti si oarecum "incompleti" fata de ceilalti copii. In copilarie, micutii tind sa se compare foarte mult unii cu ceilalti. A fi diferit fata de toti ceilalti de varsta ta se poate transforma intr-o adevarata frustrare.

Cei mici, fiind sinceri, pot pune spune lucruri care ranesc tocmai prin simplitatea si naivitatea lor: "Dar de ce divorteaza parintii tai?", "Si tu ce ai sa faci?", "Cu cine ai sa ramai?". Toate acestea il ranesc pe copil, care se simte depasit de situatie, deoarece constata ca el nu poate face nimic in acest sens. E inca un copil si nu se poate descurca singur...

Exista doua situatii standard: cea in care parintii se despart din motive "pasnice": nu vor sa mai traiasca impreuna fiindca au pe altcineva; sau motive serioase, care pot duce chiar la condamnari: violenta in familie. In acest al doilea caz, se poate spune ca un divort e chiar recomandat. In general, tatal e cel acuzat de violenta, ce de multe ori se poate rasfrange si asupra copiilor.

Un divort nu va rezolva problema in cel mai bun mod, insa e preferabil ca acest lucru sa se intample. Numai asa, copilul va fi ferit de o atmosfera tensionata si de o persoana de care se va teme pentru tot restul vietii.

Efectele divortului asupra copiilorReactiile copiilor in preajma unui divort sau in urma acestuia sunt diferite, in functie de personalitatea si de firea fiecaruia.

Un copil mai sensibil si mai apropiat de parinti va incerca in respectiva perioada sa fie mai cuminte, mai grijuliu cu parintii, avand impresia ca de el depinde divortul sau impacarea acestora.

Un copil mai agitat poate deveni foarte nervos si chiar violent cu alti copii. El ar putea sari la bataie in momentul in care prietenii l-ar intreba daca parintii lui divorteaza, sau, mai rau, ar face glume pe seama acestui lucru.

De multe ori, copiii pot exprima pareri spuse de parintii lor care ii cunosc pe cei care divorteaza. Aici intra vecinii, rudele sau apropiatii familiei. Copiii sunt ca o oglinda a ceea ce se spune in intimitatea casei si de cele mai multe ori ei devin fara voia lor partizani la parerea parintilor asupra celor din jur.

Unii copii incearca sa dea impresia ca nimic nu se intampla, ca totul e in regula. E o alta modalitate de aparare a celui mic in fata unei realitati crunte pe care incearca sa o nege.

Mai sunt si copii care reactioneaza mai mult non-verbal. Ei nu isi exprima o parere propriu-zisa referitoare la divort, in schimb devin mai agitati, plang mai repede si mai mult, aparent fara motiv, raspund apasat la intrebari sau, dimpotriva, raspund mai greu. Uneori pot strica lucruri prin casa, pot refuza sa faca anumite lucruri sau pot intarzia la masa atunci cand sunt chemati.

Pot parea reactii banale, mici capricii de copii, insa ele pot fi semnalul unei suferinte interioare profunde.

Adolescentii pot reactiona mult mai agresiv la toata tevatura divortului. Ei tind sa se refugieze in grupul de prieteni care nu e intotdeauna cel mai indicat in rezolvarea problemei pe care o are.

Efectele divortului asupra copiilorInsa adolescentul crede ca atunci cand cei mari fac lucruri care pe el il ranesc asta inseamna ca doar cei de varsta lui il pot intelege si ajuta.

Cele mai grave cazuri de adolescenti cu parintii divortati ajung la alcoolism, dependenta de droguri, agresivitate ridicata sau abandonarea scolii.

Intrebarea care apare automat in mintea celor implicati: ce se poate face, odata ce divortul e iminent?

Asa cum spuneam, de cele mai multe ori, divortul nu poate fi evitat sau poate avea chiar rol de solutie. Important e ca parintii sa COMUNICE cat mai mult cu copilul, sa il faca sa inteleaga ca el nu are nici o vina, ca problema ii priveste doar pe ei, pe parinti.

Dupa divort, e recomandat ca parintii sa mentina o relatie normala cu copilul. Adultii trebuie sa treaca peste orice fel de conflict si sa ii acorde copilului acelasi timp de intalnire cu fiecare in parte. Numai ca de aceasta data, copilul va petrece timpul cu fiecare parinte separat...

Parintii trebuie sa-l faca sa inteleaga pe copil ca lucrurile se pot desfasura normal si daca ei sunt despartiti. Important e ca acesta sa nu fie privat nici de mama, nici de tata.

Efectele divortului asupra copiilorDivortul este vazut ca o solutie in situatia de criza dintr-un cuplu, insa cei mai afectati raman copii si nu cei care divorteaza. O solutie eficienta 100% pentru copil nu exista, el oricum va suferi, chiar daca ramane cu parintele pe care il iubeste mai mult.

Orice copil trebuie sa aiba si mama si tata, altfel e posibil ca sa se simta in permanenta frustrat, "altfel" decat ceilalti, iar pe termen lung poate avea probleme de adaptare in societate sau in colectiv.

In schimb, daca va exista o comunicare permanenta intre el si parinti, iar relatia lui cu acestia va ramane una normala, cu intalniri la fel de frecvente de ambele parti, copilul va fi dispus sa accepte situatia ca atare si sa o integreze ca pe ceva normal in existenta lui.

Marinela Gheorghe
Te-ar putea interesa:
  • Efectele sarutului

    Ne fascineaza, ne transmite fluturasi in stomac si ne ajuta sa comunicam sentimentele. Nu ne putem imagina dragostea dintre Romeo si Julieta fara un sarut, dar ne este usor sa-i intelegem pe cei care afirma: “m-a cucerit cu un sarut”…

  • Cum il determini sa se concentreze asupra preludiului?

    Femeile isi doresc ca “focul” sa arda indelung si incet, iar barbatii vor sa scapere brusc si iute. Barbatii vor sa tinteasca si sa se retraga. Pentru ei, preludiul nu este altceva decat un fel de incalzire – dar cum ei nu prea au nevoie de incalzire, atunci la ce bun preludiul?

  • Parintii copiilor hiperactivi prezinta risc mare de divort

    Parintii copiilor care sufera de sindromul ADHD (Deficit de Atentie si Hiperactivitate) sunt de doua ori mai expusi riscului unui divort, inainte ca micutii sa implineasca opt ani, potrivit unui studiu aparut in Journal of Consulting and Clinical Psychology, informeaza AFP, preluata de MEDIAFAX.

Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii