Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Alunitele si soarele

Miercuri, 22 Iulie 2009
Alunitele si soareleVenirea verii si soarele excesiv ne bucura, insa persoanele care au alunite in anumite zone ale corpului pot avea motive serioase sa se teama si sa nu se bucure prea mult de plaja si lenevit la soare.

Alunitele sunt numite in mediul medical si nevi. Trebuie spus de la bun inceput ca nu toate alunitele prezinta risc, insa unele dintre ele pot degenera in cancer de piele, si anume in melanom.  

Alunitele nu prezinta un grad de risc mai ridicat daca sunt de mari dimensiuni sau daca sunt mai multe decat in cazul altor persoane. De asemenea, nici ruperea sau ranirea unei alunite nu trebuie sa ne sperie decat in momentul in care alunita respectiva isi schimba aspectul sau provoaca o senzatie de jena.

Cand apar alunitele?


Pot aparea inca de la nastere, din pacate acestea prezentand si cel mai ridicat grad de risc.

Nevii mai pot aparea si in urma unei expuneri prelungite si fara protectie la soare. Pielea se inroseste si ustura, iar in urma ei raman pete de culoare inchisa care se transforma apoi in pistrui si alunite.

In ceea ce priveste varsta la care apar alunitele, acestea apar in primii trei ani de viata, la pubertate si foarte rar dupa 30 de ani.

In plus, femeile sunt mai predispuse la aparitia alunitelor spre deosebire de barbati. La lista persoanelor predispuse la aparitia de nevi se adauga si cele care prezinta o piele foarte deschisa la culoare.

Cum se manifesta melanomul?

Melanomul apare in momentul in care o alunita isi extinde neobisnuit de rapid dimensiunile sau atunci cand apare din senin o pata pigmentara pe o zona de piele pana atunci sanatoasa. Zona produce mancarimi in timp, poate sangera sau prezinta o crusta care se inflameaza, se infecteaza si jeneaza la atingere.

Cand trebuie sa ajung la medic?

Alunitele si soareleOrice schimbare in compozitia sau culoarea unei alunite trebuie aratata medicului dermatolog, care va stabili daca e vorba de posibilitatea aparitiei cancerului de piele.

Mai mult, nu uita de prevenire. Alunitele prezente in zone expuse atingerii sau contactului cu haine ar trebui eliminate preventiv. Mai este recomandat de asemenea si un control anual la dermatolog, pentru a se stabili daca o anumita alunita prezinta sau nu risc malign.

Daca am alunite, nu am voie la soare?

Ba da, ai voie la soare, insa trebuie sa ai o grija deosebita. Foloseste cosmetice cu un SPF cat mai ridicat, iar in ceea ce priveste alunitele care au fost diagnosticate cu risc malign, acestea nu vor fi expuse la soare.

Protectia trebuie sa fie atat fizica - palarii, haine, cat si chimica - lotiuni de plaja cu filtru anti-UVB, anti-UVA, iar aplicarea se face cu jumatate de ora inainte de expunerea la soare, reaplicarea facandu-se la fiecare 2-3 ore. Iar orele de expunere la soare vor fi cele permise: 7-10 dimineata maxim si 16 seara minim.


Marinela Gheorghe


Mesaje (2) »
...
scris de monika81, July 26, 2009

buna ziua
ce se poate face in czul iin care apar mai multe alunite pe corp.

...
scris de mary21, July 27, 2009

Buna Monika! Eu iti sugerez sa mergi la un dermatolog pentru control, insa daca ai mai multe alunite pe corp, nu inseamna ca ele reprezinta automat un pericol.

Scrie mesaj
busy
 
< Precedent   Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii