Stiri Mondene
Concursuri bucharest fashion week 2009
 - stilfemininjoburi

Parola uitata? Creare cont
Bucharest Fashion Week 2011

Cancerul de col uterin

Luni, 28 Martie 2011
Cancerul de col uterin
Foto: Hepta
Cancerul de col uterin
ocupa locul al doilea intre tumorile la care sunt expuse femeile, dupa cancerul de san. Cu toate acestea, aceasta maladie poate fi tratata fata de tumorile din aceeasi familie, datorita faptului ca poate fi prevenita si tratata relativ usor, atunci cand este depistata in faza incipienta.

Controalele periodice de specialitate, reduse cel putin la testul « Papanicolau », scot la iveala cu usurinta posibilele leziuni pre-tumorale, precum si cancerul in faza incepatoare la nivelul aparatului genital al femeii. Limitele acestui exament pot aparea uneori in sensul unor rezultate false negative sau pozitive. Astfel, dintr-un total de 100 teste Papanicolau, rezultatele negative false pot fi in proportie de 15-20%, in vreme ce rezultatele false pozitive pot sa apara in proportie de numai 5-10%.  Acesta este motivul pentru care in ultimii ani se recomanda asocierea acestor examene cu efectuarea unei colposcopii.

Colposcopia
este importanta nu doar in depistarea unei tumori, ci si in « traducerea » mai buna a  unor inflamatii sau infectii a colului uterin, precum si in controlul anumitor terapii efectuate la un moment dat la acest nivel, in ideea urmaririi procesului de vindecare al unei anumite afectiuni locale.

Corelarea celor doua metode le face mult mai eficiente si mai sigure pe fiecare dintre ele.

In zilele noastre, dupa o lunga perioada de timp de cercetari in acest domeniu la nivel mondial,  s-a ajuns la posibilitatea de a anticipa, de a prevede daca exista pericolul de imbolnavire de cancer de col.  Mai exact, este vorba de un anume virus denumit HPV, a carei existenta anunta aparitia acestei boli. Au fost identificate in jur de 70 de tipuri diferite de HPV, dintre care 13 corelati cu cancerul de col uterin si care se impart in doua mari categorii – mai mult sau mai putin agresivi.

Acest virus determina o infectie virala obisnuita transmisibila, dar nu exclusiv prin contact sexual. Marea majoritate a femeilor sunt purtatoare ale virusului HPV, fara a avea cunostinta de aceasta si fara repercursiuni. Uneori, prezenta sa nu poate fi evidentiata nici de testul Papanicolau, nici de colposcopie. De aceea, celor doua examene fundamentale amintite mai sus, li se va adauga testul pentru HPV.  Este indicat ca recoltarea sa fie facuta fie simultan cu testul Papanicolau, fie odata cu colposcopia.

Testul poate depista prezenta virusului inainte de a apare semne vizibile sau diverse transformari la nivelul celulelor colului uterin. Aceasta inseamna ca femeile ce prezinta riscul aparitiei unei tumori pot fi identificate precoce, luate in evidenta si controlate constant pentru descoperirea la timp a inceputului acestei boli.

Analizand valorile testului HPV, studiile de specialitate au demonstrat ca virusul a fost depistat cu preponderenta la femei cu varste mai mari de 35-40 ani. Cu toate acesea exista posibilitatea aparitiei acestuia si la femeile mai tinere. Acest lucru s-ar explica prin persistenta unei infectii timp indelungat, infectie ce poate provoca aparitia unor leziuni grave la nivelul colului, cu un grad ridicat de transformare in cancer.

Fiind cunoscute toate acestea, specialistii insista pe depistarea precoce a aparitiei semnelor de cancer de col, posibil a fi tratat in fazele incipiente. Nu neglijati examenul ginecologic cel putin anual ! Sanatatea voastra e mai presus de orice!


Te-ar putea interesa:
Mesaje (0) »
Scrie mesaj
busy
 
Urmator >
  • Optimism si armonie la Body Mind Spirit Festival
  • Cu toamna in par
  • Make-up trends pentru sezonul rece
  • Nunta completa si luna de miere perfecta la Targul Ghidul Miresei
  • Umbrele...de toamna
  • Cum sa ai buze frumoase
  • Confortabila, chic si versatila: vesta pentru iarna
Brumi Har
Virtual hair style studio
 
 
Add to Google
RSS 2.0   ATOM 0.3
 
© Inform Media.
Toate drepturile asupra site-ului stilfeminin.ro apartin Inform Media. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului stilfeminin.ro va fi posibila numai cu acordul scris al Inform Media.
Termeni si conditii